Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕД: Доган е въвел строга йерархия в ДПС и никой не смее да се противопостави на волята му.
РЕД: Доган е въвел строга йерархия в ДПС и никой не смее да се противопостави на волята му.

Aхмед Доган е издал нареждане повечето от неговите депутати да се регистрират адресно в регионите, от които са избрани, за да бъдат кандидатирани за кметове, научи "168 часа".
Естествено, това била устна инструкция. Целта е двойна. От една страна, официалната версия е, че народните представители като познати лица да бъдат притегателен център за избиратели и

да наберат по-солидна подкрепа за листите

с общински съветници. Щабът на ДПС изчислил, че по този начин ще могат да увеличат присъствието си в общинските съвети. Даже на места, където традиционно движението няма свои представители.
Така в нощта на изборите Доган ще може да се похвали, че е подобрил участието си в местната власт. За ДПС е ясно, че в големите градове, които не са смесени, нямат кой знае какви шансове за влиятелна група, но искат да броят всеки нов съветник за своя победа.
Според Изборния кодекс всеки кандидат е трябвало да има адресна регистрация поне 4 месеца преди датата на вота в съответното населено място. Затова депутатите на Сокола са се регистрирали преди 23 юни в своите градове.
Други източници твърдят, че по този начин лидерът искал да провери кой от депутатите с каква подкрепа се ползва в региона си. Затова те хич не били щастливи от перспективата да се кандидатират за кметове, но нямало накъде да бягат.
"Те знаят, че местните избори не са парламентарни и особено в градовете, които не са смесени, шансовете им са слаби. Наясно са, че

това може да бъде използвано срещу тях

в следващ момент или даже да изпаднат в немилост заради ниски резултати”.
Тежката артилерия започва във Варна. За там се готви да бъде кандидатиран Йордан Цонев, който се е регистрирал адресно три дена преди крайния срок, твърдят източниците ни. Той е депутат от региона.
В момента ДПС има петима общински съветници. Идеята на движението е те да се увеличат с подкрепата на Цонев. Самият той се опитвал да предотврати номининацията си, защото

не бил много популярен в морската столица

 "Ако излезе на битка, ще проличи, че не се ползва с подкрепа във Варна и не му се ще да яде бой в политическия смисъл на думата", твърдят негови опоненти в ДПС. В момента движението има петима съветници, като това се дължало изцяло на лидера на структурата Янко Станев. Досега във Варна ДПС е подкрепяло последователно кмета Кирил Йорданов. Не е ясно дали в последния момент няма пак да застане зад него.
"Няма да бъда посочен за кандидат, няма да съм аз", отрече категорично Йордан Цонев. Той се бил регистрирал адресно в морския град, за да гласува наесен там, а не за да бъде претендент за кметското място.
В Хасково ситуацията била почти същата. Там се е регистрирал адресно Юнал Лютфи, но изобщо не искал да бъде кандидат за кмет. Щял да склони само ако Доган лично настоява.
"Има решение на централното ръководство всички депутати да се регистрират адресно по регионите си. Аз съм само потенциален кандидат, но има съвсем минимален шанс да бъда официално издигнат.

Ще трябва да
изчакате решението
на централния предизборен щаб

Аз изпълнявам решенията на партията. Каквото реши тя, ще се съобразя", заяви Лютфи.
За Разград претендентът на ДПС щял да е Хасан Адемов, също местен депутат.
"Още не е ясно кого ще издигнем.

Важно е мнението на хората в общината",

коментира Адемов. Според него версията, че кандидатирайки депутатите си за кметове, Ахмед Доган ще преброи привържениците им в региона, не била вярна. Сокола познавал прекрасно всичките си народни представители и не му било нужно да сондира подкрепата за тях по този начин. Прекрасно знаел кой какво работи и какво може. "В Разград като община ДПС няма надмощие. Друго е положението в областта", допълни Адемов.
Никаква интрига за обществото няма в това кой ще е кандидатът на ДПС за София. Интрига има, но тя е само вътрешнопартийна. Ясно е, че в столицата те нямат никакви шансове. Но още през април Лютви Местан обяви, че ДПС ще има свой кандидат в София и чакат да вземат поне един съветник.
В Пловдив кандидат ще е Петя Раева, която се прочу с книгата си за ефикасно и здравословно отслабване. Колегата  Тунджер Кърджалиев ще се пробва в Търговище.
Бивш зам.министър и депутати влизат в битката за кметове в крепостите на ДПС - Кърджали и Дулово.
“Ако тези две общини бъдат загубени и паднат в ръцете на ГЕРБ, никой да не ми се мярка пред очите" - заявил при последните си обиколки в страната председателят на ДПС Ахмед Доган.
За първи път изненада има в Кърджали. Заедно с постоянния фаворит - досегашния кмет на Кърджали - Хасан Азис, който е номиниран за трети мандат, в кметската надпревара влиза бившият зам.министър на ДПС на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той е събрал

34 номинации на селските събрания

в региона, следван от бившата директорка на НАП в Кърджали Елван Гюркаш.
Въпреки че Хасан Азис води по брой на номинациите, препъникамък може да се окаже делото срещу него в Софийски градски съд за злоупотреба със служебно положение и набавяне на имотна облага около строежа на Водното огледало. Според лидери на ДПС в Кърджали всички шансове да спасява положението с кандидатурата имал депутатът Ремзи Осман. Той самият нямал особено желание да участва.
Най-богатият депутат от ДПС Гюнай Сефер вероятно ще се включи в битката за Дулово. Според наши източници той ще участва, въпреки че досега не е номиниран нито от организация на ДПС, нито от селски клуб. Общинският председател на ДПС Дулово Алтан Чаушев каза за "168 часа", че номинациите не са готови. Изискванията на централното ръководство за предстоящите местни избори да бъдат номинирани задължително трима кандидат-кметове за община, от които Централното оперативно бюро ще избере един. Активисти на ДПС доверяват, че другите двама кандидати - досегашният кмет Гюнер Рамис и председателят на Общинския съвет Сезгин Галиб били формално издигнати, за да се спазят партийните изисквания.
"Безпорният фаворит на шефа е Гюнай Сефер, въпреки че е подсъдим за дело за документна измама в големи размери", уточняват запознати.
"Доган греши, след като залага на неизбираем кандидат за кмет като Гюнай Сефер. Дуловчани вече се осъзнаха и едва ли ще гласуват за човек с толкова много негативи", коментира ексдепутатът от ДПС Юксел Хатиб.
От ГЕРБ наблюдават с любопитство ситуацията. "Ако изберат Гюнай Сефер, а малко след това съдът го осъди за взети пари за непостроен път,

ще има нови избори

И тогава победата ни е в кърпа вързана" - казва един от местните лидерите на ГЕРБ. Според него е учудващо колко бързо е отстранена опозицията срещу Сефер, бившият областен председател на ДПС в Силистра Ерол Адем и неговите хора. Мястото на Адем на областен шеф е заето от самия Сефер. Плюсовете му били, че има богат партиен опит. Определят го и като "силов играч" - хората ги било страх от него и от внушителната му охрана. В казино "Ейнджъл", собственост на Сефер, началници от община Дулово били привиквани един по един и инструктирани за пълна мобилизация срещу ГЕРБ, твърдят свидетели.
Депутати са издигнати за кандидат-кметове и в област Шумен. Народните представители проф. Георги Колев и Четин Казак са номинирани от общинската организация на ДПС там. Член на областното ръководство аргументира избора като компромис, тъй като не намерили по-подходящи. Странно е, че за зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, който е шуменски депутат "все още няма никакви номинации, даже и в селата".
"Приемам с благодарност мнението на хората, които са ме посочили. Това е оценка за работата ми като народен представител вече два мандата. Чувствам се по-комфортно като депутат, отколкото да бъда кандидат за кмет", заяви Четин Казак.
Областната организация на ДПС Велико Търново категорично застава зад кандидатурата на депутата Камен Костадинов за кмет на Велико Търново. "Той е човек с добра репутация, изградена през годините. Има далновидно мислене, което трябва да бъде отличителна черта на представителите на местното самоуправление" - каза областният председател на ДПС Велико Търново Атанас Атанасов .
Депутатът Хасан Хаджихасан да бъде издигнат за кандидат-кмет ми звучи доста несериозно - каза Атанасов. Ако централата в София го предложи, тогава ще се съобразим със становището, тъй като

ДПС е партия, за която спазването на йерархията е закон,

уточнява той.
"Няма да ставам кмет", отрече Хаджихасан.
Тенденцията на централното ръководство депутати да бъдат издигани за кметове се приема с резерви от общинските структури.
"Народните представители не са направили нещо особено за регионите - подобряване на пътната инфраструктура, на стандарта на живот. Нито са привлекли европейски средства", коментира общински съветник от ДПС в Шумен.