Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАТАЛНО РЕШЕНИЕ: Костадинка Великова иска да се самоубие, тъй като е измамена.
ФАТАЛНО РЕШЕНИЕ: Костадинка Великова иска да се самоубие, тъй като е измамена.

Схема за ограбване на възрастни хора - собственици на имоти, са разработили безработни роми в Североизточна България. Това твърдят юристи, които са започнали дела за връщане на имоти.
Участниците в схемата си набелязват стари хора, за които предварително са събрали информация, че роднините им живеят далеч от тях. Под предлог, че ще се ангажират да се грижат за дома и здравето на самотниците, те ги принуждавали да им прехвърлят имотите си - основно жилище, земеделски земи, апетитни терени край морето.

В набавянето на документацията
за имотното състояние им помагали юристи,

твърдят пред “168 часа” роднини на изгубили имотите си по тази схема.
На пръв поглед сценарият е твърде елементарен. В продължение на няколко месеца ромите влизат в ролята на добрия самарянин от притчата в Библията. Представят се за благодетели на “изоставените и непогледнати” старци. Купуват им хляб и мляко. Носят им дърва за зимата. Стореното добро обаче си има цена - без да съзнават какво подписват поради деменция, възрастните дават пълни права на “благодетелите си” да се разпореждат и управляват имотите им по свое усмотрение. И да извършват сделки с тях. Доверчивите пенсионери, доволни от грижит даже упълномощавали ромите да разполагат с банковите им сметки показват документи техните роднини. "Така има реален риск възрастните да бъдат изхвърлени на улицата от новите собственици, когато поискат. И да завършат земният си път сред бездомните кучета и коки" - оплакват се близките.

Опит за предумишлено убийство с цел грабеж

от роми, с помощта на юристи - така пише Христина Темелкова от Шумен в жалба до Върховна касационна прокуратура, вътрешния министър и омбудсмана на републиката случая на нейната зълва в Шумен. Това е 85-годишната Костадинка Великова.
Жалби със същото съдържание са изпратени до - Районна и Окръжна в Шумен. Ромското семейство - Александър Станчев, председател на Културно-просветния клуб в Шумен и съпругата му Зекия Исмаил, получили права да се разпореждат по силата на пълномощни от Великова с 15 имота - земеделска земя, овощни градини и дворни места и къща в с. Цонево, община Дългопол, Варненска област плюс основното и жилище в Шумен.

“Ако мафиотската група, в която участват адвокати, частен съдебен изпълнител и нотариус,

не бъде спряна, нашата родственица ще бъде изхвърлена на улицата на 5 януари 2012 година, както е посочено в новите документи за собственост - пише в обширен сигнал до полицията в Шумен Темелкова.
Тя не спестява имената и обвинява нотариус Светлозар Стоилов, съдия-изпълнител Яница Джинджева, адвокат Галин Терзийски и адвокат Светлана Златкова. Всички са от Шумен ("168 часа" успя да открие част от обвинените - мненията им чети на 6-а стр. Вестникът ще предостави възможност и на останалите да изразят позицията си по случая).
Според роднините в аферата са замесени косвено и адвокат Васил Димитров от Варна - общински съветник от ДСБ, и Мартин Марчев - дилър на земеделски земи, представител на мощната фирма “Росаграфонд” ООД. "Да се ограби жена инвалид, със старческа деменция е престъпление"- обвинява племенницата Снежина (Интервю на 6-а стр.)
В документите, адресирани до най-важните съдебни институции роднините пишат , че ромите се сближили с възрастната жена в края на миналата година. Зекия, която по-късно се оказала и с друго име Зоя, се представила пред Великова за социален асистент, уж изпратена от Службата за социално подпомагане в града.

След  създаденото доверие

между двете жени шефът на ромския просветен клуб моли нотариус Светлозар Стоилов да му подготви две пълномощни от името на Великова да я представлява пред всички държавни институции - данъчни, социални, съдебни власти. Както и да се разпорежда със собствените й наследствени имоти от баща й като генерален пълномощник.
Описани са имоти -огромна овощна градина, III категория в землището на с. Яворово и още 14 имота - ниви в община Дългопол.
Най-малкият парцел е 11 декара, а най-големият 24. В пълномощното изрично е записано, че Станчев има изключителните права да сключва договори за покупко-продажби на въпросните имоти и да разполага с банковите сметки на жената.
На 04.11.2010 г. Станчев като пълномощник продава от името на възрастната жена основното  жилище на ул. "Софийско шосе" 19 на частен съдебен изпълнител Яница Джинджева (Рег. № 774) - пише Темелкова в сигнал и до Министерството на вътрешните работи. И стинският законен наследник на имотите , освен Костадинка Великова е завареният й син д-р Петър Великов. Той нищо не знаел.
Тази сделка, както и всички останали, касаещи имотите на Великова са

изповядани в кантората на нотариус Стоилов

В констативен протокол, подписан от него, са записани показанията на двама роми, “че жената живее сама. Няма роднини, които да имат претенции към къщата. А Зекия Исмаил е социален асистент”.
“Разговарях със зълва ми. Тя твърди, че не е подписвала никакви пълномощни на Станчев. Убедена съм, че роднината ми вероятно насила е била принудена и подлъгана да сложи подписа си под документи, чието съдържание изобщо не е знаела" - споделя пред "168 часа" снахата на измамената старица - Христина Темелкова. В сигналите тя

иска съдействие
от Министерството
на вътрешните работи

за пълна проверка на покупко-продажбите с тези документи, които са извършени от шуменските юристи.
Настоява се да бъдат анулирани пълномощните на Станчев, тъй като той можело да си позволи да тегли кредити от името на пенсионерката. “След като научи, че къщата й е продадена, зълва ми изпадна в тежко психическо състояние.
Ангажирам хора, да я следят да не се самоубие" - казва Темелкова за драмата на роднината си. Междувременно тя е извършила проверка в банки, където зълва й имала сметки. Банкови служителки обяснили, че Великова ги е изтеглила,

придружавана
от един мъж

Вероятно това е генералният пълномощник Станчев. Срещу него и съпругата му се води досъдебно производствов Шуменската полиция. Разследват ги, че са въвели в заблуждение Костадинка Великова пред надлежен орган на властта - нотариус, и са

набавили за себе си имотна облага

Зекия Исмаил се разследва и за лежесвидетелстване, че е социален асистент на пострадалата Великова. Това е престъпление по чл. 290 от НК - е записано в становище на Районна прокуратура Шумен, подписано от прокурор Шостак.
"168 часа" потърси за коментар на случилото се частен съдебен изпълнител Яница Джинджева. "Купила някои от имотите.

В сделките няма нарушения

Има проверка. След като приключи, ще говорим повече" - заяви тя.
Политически лидери в Шумен бяха скандализирани от драмата на възрастната жена. “Възмутени сме от случая и от участието на адвокат Терзийски" - казаха активисти от ДСБ Шумен. "Ето какъв човек, като Терзийски, представлява синята партия. Мартин Димитров да вземе отношение по случая, защото рейтингът на партията е застрашен" - коментира бившият областен председател на СДС Шумен инж. Сашо Кунев.
"Не е редно да се присвоява чужд имот. Ще се запозная със случая и ще коментирам" - заяви зам. председателят на общинска комисия по икономическа политика Николай Константинов.

 

Адвокат Кирил Петров: Има схема за ограбване на инвалиди

- Адвокат Петров, има ли схема за отвличане на наивници на инвалидни колички, за да им бъдат отнети с пълномощно жилищата и имотите?
- Да, има такава схема. Това го научих от съдии, които са озадачени от изобретателността и находчивостта на тези хора - да малтретират болни и немощни, за да им вземат имотите. В Евангелието на Матея е записано "Безкрайна е Божията справедливост, но за жалост на земята властват парите".
- Има ли вина банката в случая на Уляна Колимечкова?
- Постъпката на моя доверител е непростима. Разбирам, че е дала пълномощно, водена от голямото желание да оздравее. Съгласно чл. 428 от Търговския закон банковите служители са били длъжни да уведомят Уляна като титуляр на сметката за извършените операции. Това задължение не е изпълнено. Както и задължението банката с грижата на добър стопанин да и пази поверените парични средства.
- Може ли да се разграничи изричното пълномощно, с което се извършват строго определени разпоредителни сделки - продажба, замяна, апортиране, ипотекиране от общото пълномощно, както в конкретния казус?
- Ширещият се правен нихилизъм сред институциите, юридическите лица и гражданите е довел до незнанието за разграничаването на видовете пълномощия, които могат да бъдат издавани на хората. Тук възниква следният въпрос - когато е дадено изрично пълномощно за извършване на разпоредителни действия, то включва ли и правото пълномощникът да получи съответната цена, ако в изричното пълномощно няма изрична клауза за получаването на парите? Отговорът е, че в случая пълномощникът не може да получи цената и това ще бъде плащане на ненадлежен кредитор. Както е станало. Затова хората трябва не само да се обръщат към квалифициран юрист при изготвяне на пълномощни, не да ползват всякакви летящи в интернет пространството готови бланки.
- А как да се процедира, ако има подозрения за злоупотреба от страна на пълномощника?
- Всяко пълномощно може да бъде оттеглено с нотариална покана при подозрение, че пълномощникът може да злоупотреби. А това дали е така, или не за упълномощения - всеки разсъждава от камбанарията на собствената си съвест, морал и ценности.

 

 

Знахари отвличат инвалиди

Предприемчиви безработни, които се представят за лечители, медицински сестри и масажисти отвличат болни хора. За да им вземат жилищата, ги бият и подлагат на унижения в подземия в периферията на София - разказаха пред "168 часа" юристи. Резултатът - предоверилите се на непознати знахари за бързо оздравяване пациенти, разочаровани от официалната медицина, оставали без дом и на улицата.
“Разговарях с магистрати. От тях разбрах, в столицата действа добре организирана група, която примамва предимно болни от тежки и неизличими заболявания, като им обещава бързо оздравяване по нетрадиционни методи. Цената е висока - да получат имотите. Тези измамници са добри психолози" - сподели адвокат Кирил Петров от Софийска адвокатска колегия. Жертва на такава измама е и неговият доверител Уляна Колимечкова. Тя е болна от множествена склероза, инвалид първа група. В желанието си да се излекува от тежката болест жената се доверява на масажистката Невена Аршинкова. Условието й е да получи жилището и правото да се разпорежда със средствата по всички банкови сметки на пациентката. Гражданска колегия на
Софийски градски съд гледа неотдавна делото срещу пълномощника Аршинкова, изтеглила от разплащателна сметка близо 30 000 евро.
“Полицията не е предприела никакви действия за издирването , тъй като тя ме отвлече и ме държа повече от шест месеца в плен, в апартамент в кв. "Лозенец" - сподели пред "168 часа" Уляна Колимечкова. Жертвата и похитителката се познават от дълги години. Уляна е била редактор в Българската национална телевизия. Любовта към спорта сближава двете жени. Докато един ден лекарите поставят на Уляна страшната диагноза - множествена склероза. Тъй като билковите чайове и никакви гимнастики не помагат, болната търси други начини за спасение от коварното заболяване. Знае, че изходът в повечето случаи е летален. Тогава на помощ се появява Невена. Още при първата среща тя поставя офертата си - прехвърляш ми жилището, ако не искаш да си труп - разказаха близки на Уляна. Жилището е в кв. "Свобода". Лечителката поискала от болната да получи от нея всичко ценно, като облекло, луксозното обзавеждане на апартамента, семейни реликви. Поставила условие - синът на Уляна и майка й да не знаят нищо за договорката.
Уляна се доверява изцяло на лечителката, която получила всичко, което е пожелала.
“Дадох пълномощно за продажба на жилището ми под въздействието на силна хипноза" - спомня си прикованата към леглото Уляна.
Умело прикривайки сълзите си тя добавя, че лечителката й я вкарва в тъмна стая, в района на хотел “Хемус”. Когато новата квартирантка  поискала патента за масажи, последвал отказ.
“За да подпиша документите за продажбата на жилището, Невена ме биеше" - разказва за преживения кошмар Уляна. Дежурните реплики към пациентката били:
“Ако задаваш излишни въпроси и ми досаждаш, изхвърлям те с инвалидната количка в контейнерите за смет."
Адът със заточението продължил 6 месеца след намесата на полицията. Уляна вече е настанена в социален дом.

 

 

Отнасяме случая в Страсбург

- Госпожо Темелкова, имате ли конкретни доказателства, че в страната действа имотна мафия, в която участват и адвокати?
- Шокирана съм. Леля ми Костадинка Великова стана жертва на тази мафия. Тя беше лишена от жилището си в Шумен и доста имоти чрез явна измама. Това е чисто криминално действие, извършено от лица, овластени от съдебната система - нотариус Светлозар Стоилов, частен съдебен изпълнител, Яница Джинджева и адвокат Галин Терзийски. Последният е лидер на СДС Шумен, общински съветник и кандидат за кмет на Шумен.
- Какво ви възмути и защо ще търсите разследване извън България?
- Нотариус Светлозар Стоилов на базата на фалшиви показания на циганите, че се грижат за леля ми, изповядва покупко-продажбата на жилището й. Купувачът не е случаен човек. А известният съдия-изпълнител Яница Джинджева. Тя купува къщата за 40 000 лева при данъчна оценка 90 000. Но в момента имотът се продава с обява в интернет за 130 000 лева. Престъпната банда иска да се отърве от нея, за да бъдат заличени следите към престъплението. Преди това юристи са ходили в община Шумеа, за да набавят документи за имотите на леля. В началото на 2012 година леля трябва да бъде изхвърлена на улицата. Тя още не може да повярва за продажбата. Въпреки че и от полицията, където се води разследване, я убедиха, че къщата вече не е нейна.
- Казахте, че в схемата за ограбването на роднината ви е замесен и друг политик.
- Наглостта на адвокат Терзийски е безкрайна. той, вече упълномощен от циганина Александър Станчев преупълномощава с недвижимите имоти в с. Цонево, общо 74 декара - ниви, дворни места, лозови масиви да се разпорежда общинският съветник от ДСБ в община Аксаково Васил Василев. Право да се разпорежда с нашето наследство получава и представителят на фирма "Росаграфонд" за Северна България - Мартин Марчев. В края на август миналата година всичко е продадено. Аз питам кой е взел парите няколко милиона? Съзирам опит случаят да бъде потулен и виновните лица да не бъдат наказани. Каква дързост само - адвокат Терзийски, според справка в Службата по вписванията във Варна, вече е собственик на огромно дворно място и жилищна сграда, които притежаваше дядо ми. А Джинджева според същата справка е собственик на къщата на леля ми. Нашите имоти са присвоени от тях. За това искам и намесата на Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Надявам се топслужителите от тази дирекция да установят как двойката юристи от Шумен са придобили толкова много имоти. Доказано ли е, че доходите им оправдават сумите, вложени в покупката на нови имоти в цялата страна.
- Какво установи полицейското разследване в Шумен?
- В случая изгоряха бушоните. Това са двамата роми, които са измамили леля. Но истинските двигатели на схемата са Джинджева, Терзийски и нотариусът.
Интересно защо прокуратурата в Шумен не повдига обвинение срещу тях? За себе си имам обяснение - това са хора с пари, които могат да платят навсякъде за потулване на случая. Парадоксът тук е, че всички сделки по продажбите на имотите са реализирани при невалидни данни от паспорта на леля, който е обявен за откраднат от полицията през 2000г.
- Защо ви заплашиха и вас с полицейско разследване?
- Аз бях официално писмено предупредена от страна на полицията, че по чл. 56 от Закона за МВР срещу мен има достатъчно данни за извършване на престъпление.
Това не ме плаши. Напротив, повече ме амбицира да продължа да търся справедливо възмездие за открадната собственост на леля ми. Ако трябва, ще стигнем до Страсбург.

 

Адвокат Галин Терзийски: Роднините нямат право да претендират за имотите

Никакви незаконни действия не съм извършил. Вместо да ме атакуват, роднините на възрастната жена да кажат защо са я изоставили на произвола на съдбата. Тези хора са роднини от десето коляно и нямат право да претендират за имотите. От 6 години за Великова се грижи семейството на господин Станчев. В знак на благодарност тя ги упълномощи да управляват всички нейни имоти. Около 100 подобни случая има в Шумен и региона. Тези дни ще подготвя документите на други изоставени хора от близките им.

СДЕЛКА: Къщата на ул. "Софийско шосе" вече има нов собственик.
СДЕЛКА: Къщата на ул. "Софийско шосе" вече има нов собственик.