Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стотици хора по света са убедени, че Джордж Сорос е международен спекулант, който обезценява национални валути, обрича милиони на мизерия, за да постига собствените си егоистични цели. Не знам дали е така и не искам да го обсъждам.
Само мога да кажа, че планът за спасяване на еврозоната, който той предлага, се отличава с простота, очевидност и логика, които го правят неизбежен. Дали това ще се случи сега, или някой ден по-късно, е без значение.

Накратко идеите му са следните:
1. Европейска банкова агенция, която контролира банките да не изпадат в свръхзадлъжнялост (какъвто е проблемът в Ирландия).
2. Заемите в страните на еврозоната да се емитират само с обща гаранция. Тоест да не може Гърция да прави държавни дългове без контрола на останалите страни в зоната (както виждаме, накрая другите плащат сметката).
3. И ако някоя страна не спазва тези прости правила, да може да напусне еврозоната безболезнено.

Вероятно тези идеи е трябвало да дойдат още при въвеждането на общата европейска валута, но както често пъти в живота се случва, очевидните неща убягват. С тези прости неща еврото ще стане по-стабилно и може би животът по-прост.
Правителствата, които приеха еврото вместо националните си валути, може би не съзнаваха какво точно вършат. Това не бе само отказ от печатането на хартия, върху която са изобразени национални герои и композитори. Това е най-същественият доброволен отказ от суверенитет в човешката история. Отказът на най-влиятелните в ЕС - Меркел и Саркози, да приемат най-важната от идеите на Сорос веднага понижи курса на еврото. Но рано или късно ще трябва да ги приемат.
За съжаление, макар животът на еврото да е сравнително кратък и сигурно е неизбежно да се налага доусъвършенстване, липсата на достатъчно прости и действащи правила за работа на еврозоната доведе до значителни главоболия. Дори и за страни като България, която формално не е приела еврото за национална валута.

Българското правителство не трябва да се отказва от последователния си стремеж за премахването на лева. Никога досега Бъгария не е загубила от това, че се е лишавала от суверенитет или от сближаването си със Запада.
Дори и сега, в кризата на зоната, ако бяхме въвели евро, щяхме да живеем по-добре - във полуфалирала Гърция лихвите за гражданите са 2-3 пъти по-ниски, отколкото в България. Това е най-първосигналният пример, мога да посоча още десетки. Затова не бива да хитруваме и да се спотайваме по живковски. Да мине бурята, пък после ще видим. Такива сигнали излъчва напоследък финансовият министър Симеон Дянков.
Националният интерес е присъединяване към еврото и то възможно най-скоро.