Земетресение срива Търново

19.04.2011;

Епицентърът на земетресението се оказва в Горна Оряховица. Изплашени от мощния трус, гражданите панически напускат домове, магазини и пивници. Секунди по-късно градът е разрушен поголовно и се превръща в развалини. Близо 95% от сградния фонд е поразен. Изравнени със земята са градската болница, следственият участък, общинското управление, клонът на БНБ, новопостроеното читалище, Първо основно училище, гарата и помещенията около нея, фабриките. Съдът, пощата и Земеделската банка са полуразрушени.

На 1 юни 1913 г. Търново е увлечен в своя ежедневен ритъм. Събота е и православните християни отбелязват Черешова задушница. Към църквите и гробищата се упътва върволица от жени и старци. Учениците са на училище, а търговците и занаятчиите стоят пред дюкяните си и чакат клиенти. Изведнъж към 11,35 часа се разнася оглушителен тътен, придружен от силно потрепване и бучене на земята. Трусът продължава не повече от 20 секунди, но предизвиква уплаха и изумление сред гражданите. Като картонени кутийки се люлеят и рушат жилищни постройки и обществени здания. Хората бягат в суматоха, някои не могат да се задържат на краката си и се хващат за дърветата. Те се отправят към Марно поле, крайградските лозя и околните хълмове. Появяват се санитарки от Червения кръст, които раздават памук, напоен с валериан и амоняк. Бавно настъпва опомнянето и всички разбират, че градът е засегнат от унищожително земетресение.

Последствията от природното бедствие за старата българска столица са опустошителни. Мощната стихия

разрушава 80% от сградите

в града. От жилищните квартали най-сериозно са засегнати турската махала и Варуша. Значителни поражения са нанесени на гарата, болницата, казармите, телеграфо-пощенската станция и окръжното финансово управление. Мъжката гимназия "Св. Кирил", която е превърната във военен лазарет, е напълно срутена. Десетки ранени войници са затрупани под купища бетон и тухли.

Епицентърът на земетресението се оказва в Горна Оряховица. Изплашени от мощния трус, гражданите панически напускат домове, магазини и пивници. Секунди по-късно градът е разрушен поголовно и се превръща в развалини. Близо 95% от сградния фонд е поразен. Изравнени със земята са градската болница, следственият участък, общинското управление, клонът на БНБ, новопостроеното читалище, Първо основно училище, гарата, фабриките. Най-тежко е положението в девическата прогимназия. При срутването на междуетажните плочи намират смъртта си 25 ученички заедно с учителката Марийка Икономова. На много места падат електрически и телеграфни стълбове. Общият брой на загиналите в Г. Оряховица е 30, без да се смятат затрупаните между 50 и 60 работници в строящата се захарна фабрика. Ранените са над 150.

С по-слаба сила земетресението засяга целия регион в радиус от 100 км. В Лясковец от 2193 къщи напълно са разрушени 940. Унищожени са двете прогимназии, читалището и пет църкви. Избухват пожари, но огнената стихия бързо е овладяна. Под съборените жилища загиват 8 души, а 47 са с различна степен на нараняване. Селата на Търновско са с по-малки загуби и няма човешки жертви. Дряново се отървава само с пропукани стени и паднала мазилка на къщите. Дувар затиска 6-годишно дете, което по-късно издъхва. В Севлиево има много изпопадали комини и покриви. Покрай р. Росица се отварят дупки в почвата, от които бликва голямо количество вода, примесена с пясък.

Търновското земетресение е регистрирано както от сеизмологичната служба на Централната метеорологична станция в София, така и от сеизмолозите в цяла Европа. То е с магнитуд 7 по скалата на Рихтер и е едно от най-разрушителните в историята на България. Почувствано е в цяла Югоизточна Европа. Катастрофалният трус е последван през следващите дни от 13 вторични земетресения, които предизвикват нова паника сред населението и доразрушават някои сгради. Според директора на метеорологичната станция Спас Вацов и известния климатолог проф. Анастас Иширков трусовете ще продължат още 6 месеца, докато слегнат земните пластове. Щетите от бедствието са огромни. Материалните загуби се изчисляват на 7-8 млн. лева. Общият брой на загиналите е около 100, ранените са над 400.

Новото правителство на д-р Стоян Данев, което по чиста случайност е сформирано в деня на катастрофата, и държавните институции

реагират незабавно

и предприемат адекватни мерки за овладяване на ситуацията. Разпоредено е да се изпрати храна за бедстващото население от Русе, Плевен и Шумен. От София и близките градове са докарани допълнителни полицейски части за осигуряване на реда и сигурността в засегнатите селища. Ръководителят на Гражданската санитарна служба д-р Марин Русев нарежда да се командирова в Търново и Г. Оряховица помощен медицински персонал и да се подготвят 300 легла в болниците в Русе и Плевен. Министерският съвет отпуска три последователни кредита от 40, 100 и 200 хиляди лева за ликвидиране на последствията от земетресението. В столицата и останалите градове се образуват комитети, които събират и изпращат помощи за пострадалите. Организирани са походни кухни, пред които се вият дълги опашки от бездомни хора, за да получат чай и топла супа. Построени са временни лагери от бараки и палатки на Марно поле и в градската градина на Г. Оряховица. За нещастие падат обилни дъждове, които затрудняват спасителните операции. Въпреки това започва разравяне на разрушените сгради и изваждане на оцелелите. Пресата непрекъснато съобщава за постъпили

дарения и волни пожертвования

Славянското благотворително дружество в Русия превежда 8000 рубли (около 13 500 лева). Италианският крал Виктор Емануил II дарява за пострадалите 10 000 лева. Известният политик и благодетел Иван Евст. Гешов и съпругата му внасят 1500 лева. Руският император Николай II изпраща скръбна телеграма до цар Фердинанд със следното съдържание: "Моля Ваше Величество да приеме искрените ми съболезнования по случай бедствието, което сполетя Търново и други местности в България."

Постепенно животът в засегнатите от земетресението селища се нормализира. Общинските власти отново поемат своите функции. Хората започват да се завръщат при руините на своите домове. Те издирват изчезнали близки и под тонове отломки и кал се мъчат да спасят оцелялата покъщнина. Ала на 16 юни избухва Междусъюзническата война и измества вниманието на българското общество в съвсем друга посока. Страната ни е залята от хиляди бежанци от Македония и Тракия, които търсят спасение от сръбските и гръцките жестокости. Усилията на правителството се насочват към тяхното настаняване и издръжка. За подпомагане на потърпевшите от земетресението вече не се отделят средства. Това не дава възможност за скорошно възстановяване на стопанския и социалния потенциал в Търновска област и години наред пораженията от трагедията ще продължават да тежат върху местното население.

Царица Елеонора тръгва на помощ с цял влак

Известията за унищожителното земетресение пристигат в София на следващия ден и предизвикват съчувствие сред царското семейство.

Царица Елеонора, която по призвание е самарянка, разпорежда да се подготви специален влак, с който отпътува за района на катастрофата. В него са натоварени медицински консумативи, голямо количество дрехи и одеяла, хляб и хранителни продукти. На 3 юни, придружена от князете Борис и Кирил, тя пристига в Г. Оряховица. Води със себе си четирима софийски лекари, които оказват първа помощ на ранените. Самата тя превързва някои от тях.

Елеонора обикаля целия град, разпитва пострадалите за преживяната беда и ги утешава, че ще получат помощ. На следващия ден Нейно Величество посещава Търново и други засегнати селища. Навсякъде е посрещната от измъчените погледи на стотици останали без покрив, които смирено се оплакват за своето нещастие.

Престолонаследникът княз Борис прави много снимки на разрушените исторически здания и паметници. По инициатива на царицата се организират помощни комитети за осигуряване на храна и опазване на имотите на гражданите. Тя дарява от личните си сметки крупната сума от 10 000 лева в помощ на най-засегнатите от земетресението.

Разрушени са исторически паметници

Търново загубва и ценни старинни сгради, които се съхраняват от векове и определят неповторимия облик на града.

До основи са сринати катедралният храм "Св. Троица", църквите "Св. Богородица" и "Св. Спас", старата митрополия с църквата "Св. Петър и Павел". В някои от тях висят изпочупени полилеи и стърчат централните кубета. Частично съборени заедно с камбанариите са храмовете "Св. Атанас", "Св. Константин", "Св. Марина" и "Св. 40 мъченици". Множество поражения са нанесени на Преображенския манастир и на историческите паметници в Арбанаси. Жертвите са 27, а ранените и контузените 140. Данните обаче не са окончателни, тъй като не е уточнен броят на загиналите във военната болница.

Още от Секретно

Добри Терпешев - най-простият ни държавник

Eдна одиозна фигура доминира в българската политика в годините непосредствено след 9 септември 1944 г. С истински и значителни заслуги към БКП, но същевременно необразован и простоват,

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.