Едрият алкохолен бизнесмен Миню Стайков в ареста - мирише на нелегални цигари и неплатени данъци

05.09.2018;

70 милиона лева за две години са щетите от тайния бизнес, твърдят засега прокурорите За кмета на Карнобат, в чийто имот е била разположена цигарената фабрика, акцията не е политическа

Шест дни след като бяха обявени за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви във връзка с проверки за ДДС измами, се оказва, че в полезрението на спецпрокуратурата от 2 месеца е и техният бивш сват - бизнесменът и собственик на Винпром и земеделски дружества Миню Стайков. Въпреки че двете акции на спецпрокуратурата срещу милионерските фамилии се случиха една след друга, между тях според обвинението няма нищо общо.

"Няма връзка - обясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. - Те са с различен предмет и период на разследване."

Причината да се търси съвпадение между двата случая е, че преди 7 години синът на Миню Стайков - Стайко, се ожени за дъщерята на Арабаджиеви - Александра. (Подробности четете на 8-10 стр.). Двамата имат момиченце, но миналата година се разделиха.

Шефът националното следствие Борислав Сарафов отиде на крака до село Венец и обяви, че разбитата нелегална фабрика за цигари е причината за ареста на едрия бизнесмен Миню Стайков. Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с тази фамилия, и заговори за 70 милиона лева щети за бюджета в последните две години.

Сарафов на място ръководи претърсванията. Според него разследването за пране на пари започва след като е разбит нелегалният бизнес с цигари. Както и в случая с Арабаджиеви, така и сега прокуратурата трябва да установи има ли укриване на налози. Разследващите проверяват версията дали пари от нелегалните папироси са изпирани през "Винпром Карнобат". Именно по тази причина в предприятието за производство на алкохол се извършват проверки, включително и от служители на НАП.

На въпрос на "168 часа" какви са данните им на този етап, говорителят на НАП Росен Бъчваров отговори: "НАП няма отношение към този случай, засега само прокуратурата се занимава с него".

"Ще видите преди 2 месеца в медиите публикации за открита фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с изключително модерно оборудване, може би

най-доброто

в България

- обясни Гешев за акцията. - Печалбата е била 6 млн. лева на месец. Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили, имали са спални помещения, кухня, фитнес. Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма. Както е традиционно в тези случаи, или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда."

Кметът на Карнобат Георги Димитров, който допреди години бе лидерът на БСП в региона, а сега е от АБВ, не смята, че акцията е политическа. Той не знаел на кого е отдал синът му Иван Димитров помещенията, в които е била фабриката. Кметската фамилия вземала по 6 хиляди лева месечен наем с ДДС. Георги Димитров твърди, че не е влизал в цеха от 10 години.

Според Гешев разследването, проверяващо как са изпирани парите от въпросната незаконна фабрика, разположена в кметския имот в Карнобат, касае множество фирми.

"Дали Миню Стайков има директна връзка с тази фабрика, ще стане ясно, ако бъдат повдигнати обвинения - обясни още Гешев. - Към този момент, ако се повдигнат обвинения на Миню Стайков, има достатъчно доказателства за виновността му в извършване на конкретно престъпление. Към този момент няма обвиняеми."

Според Гешев се проверява дали "декларираните продажби съответстват на произведената стока. Дали се спазва акцизният режим".

"Много други проверки се извършват, даже в момента НАП извършва проверки в тези фабрики - поясни Гешев. - „Винпром Карнобат“ ООД не може да участва, ако някой укрива данъци и извършва данъчни престъпления, защото това са физически лица. Във връзка с това в множество други фирми се извършват проверки. В утрешния ден ще знаем с какви доказателства разполагаме."

За първи път през 2002 г. името на компанията, собственик на винпрома - "СИС Индустрийс", попада в полезрението на разследващи при спецакция "Градус". При управлението на премиера Иван Костов тя имаше за цел пресичане на контрабандата на алкохол. Година по-късно Миню е удостоен с юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като поддръжник на тракийската кауза, а наградата му я връчи лично президентът Георги Първанов.

Защо през 2005 г. името на фирмата отново влезе в медиите, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с Миню Стайков

Още от Афера

Килърите надупчили с няколко куршума мъжа на Гуркова. Той опитал да избяга с колата, но след 100 метра излязъл от пътя

Професионалните убийци са изстреляли няколко куршума в тялото на съпруга на Наталия Гуркова, твърдят полицейски източници от южноафриканския град Бедфордвю, където беше извършена екзекуцията.

Двама мъже на мотор застреляха съпруга на "Мис България" Наталия Гуркова на светофар в ЮАР. Красавицата е в шок

Бизнесменът Джордже Михалевич, който е мъж на "Мис България" Наталия Гуркова, е бил убит вчера вечерта в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург, става ясно от публикации в южноафриканските медии.

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.