След протест на интелектуалци паметникът на Пенчо Кубадински ще бъде махнат

05.09.2018;

Община Лозница отмени скандалното решение за увековечаване на комунистическия деец - заграждат го с лента и го покриват до демонтажа

Паметник на Пенчо Кубадински – вдъхновител и организатор на един от най-срамните епизоди в близката ни история, т.нар. възродителен процес, няма да има. На 3 септември общинският съвет на град Лозница, Разградска област, реши да отмени разрешението за поставяне на бюст на висшия функционер на БКП.

Съветниците възложиха на кмета Севгин Шукри да обезопаси участъка и да ограничи достъпа до паметника, който всъщност вече близо месец е поставен на площада, като мястото бъде оградено с лента, а самият бюст - покрит с платно. Така ще остане 14 дни или по-дълго, ако инициативният комитет обжалва решението от 3 септември.

Като основание общинарите посочват факта, че

“личността на Пенчо Кубадински

е исторически свързана с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията“ и “поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен”.

За решението пръв съобщи във фейсбук писателят Захари Карабашлиев - един от 24-мата интелектуалци, подписали откритото писмо срещу паметник на Кубадински.

“Колко нелепо, че в XXI век се занимаваме с тези глупости – пише Карабашлиев. – Но имаме добра новина около паметника на Пенчо Кубадински: вчера, 3 септември 2018 г., общинският съвет в Лозница е взел решение, с което отменя предишното си решение от 31 май 2017 г. за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в града. Дали от писмото е имало полза? Не знам. Но ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат – значи има смисъл. Нужен е отпор.”

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също

определи като неприемливо решението

на общинския съвет в Лозница да бъде издигнат паметник на Пенчо Кубадински, което е подкрепено от 12 съветници от ДПС през 2016 г.

"На първо място паметникът би бил един символ на комунизма, а те у нас са забранени със закон - коментира новината пред "168 часа" проф. Михаил Неделчев, един от подписалите протестното писмо. - Пенчо Кубадински

е компрометирана личност,

която освен с ловните си подвизи навремето беше известна и с активното си участие в т.нар. възродителен процес. Жалко е, че част от обществото ни още не е разбрало защо на такива хора не трябва да се вдигат паметници."

Пенчо Кубадински е роден точно преди сто години именно в Лозница. Доколкото първото известно име на селището е Кубадън, то има и пряка връзка с името на бившия партизанин и комунистически деец. Според мнозина точно благодарение на този факт разградското село е обявено за град през 1974 г.

Скандалът е голям, тъй като

Кубадински е пряко отговорен

и е в групата, инициирала т.нар. възродителен процес, и в началото на 1985 г. ръководи специална временна комисия, която координира неговото реализиране. В същото време първоначалното решение за издигане на бюста е на съветниците от ДПС, които би трябвало да са категорично против почитането на този срамен процес.

През дългите години, прекарани във властта, Кубадински е и сред най-близките до Тодор Живков партийни функционери и се ползва с неговото особено доверие.

Член е на Политбюро на ЦК на БКП повече от двадесет години. Бил е министър и заместник министър-председател. В края на 1967 г. представя обширен доклад, посветен на демографското развитие на България. В него са очертани тревожни тенденции: намаляване на раждаемостта и оттам – опасността от намаляване на българското население в по-далечна перспектива. Въз основа на този доклад е изработена стратегия за поощряване на раждането на трето дете и облагане с "ергенски данък" на неженените и бездетните.

По незнайна прищявка на съдбата като член на Политбюро в продължение на дълги години

"отговарял" и за археологията

Именно той ръководи разкопките в центъра на София през 50-те години на ХХ век, при които варварски се разрушава ценното археологическо наследство на древна Сердика.

Според ръководителя на Управлението за безопасност и охрана в края на 80-те години той прекарва почти цялото си време в скъпи ловни излети не само у нас, а и в чужбина.

И досега бродят легенди как покойният ОФ лидер Кубадински ранил мъж по време на поредното си "сафари". "Ловната драма" се разиграла в прочутия правителствен резерват "Кормисош" край родопското село Борово.

На 24 май 1974 г. в специалния ловен резерват на десния бряг на язовир "Искър" след изпълнен с богат улов ден последната случайна мишена на Пенчо Кубадински става Христо Тосков от Самоков, редови служител в резервата.

Няколко сачми дълбоко засядат в лявото му око след изстрела на "великия" ловец. Бай Христо окончателно загубва зрението на лявото си око, девет години се лекува от нетърпимо главоболие и накрая умира. Починалият през 1995 г. Кубадински го надживява с 14 г. въпреки огромната разлика във възрастта им.

Четете още:

Децата на Политбюро: Къде са те днес

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.