Кой изгради високотехнологичния град Карал преди 5 хил. години

03.09.2018;

Преди около 5 хиляди години в Перу е построен свещеният град Карал. Изграден е от цивилизация, която по нищо не е отстъпвала на древноегипетската.

Тя е създала пирамиди, издигащи се високо над земята, огромен кръгъл площад в любимата форма на друидите, амфитеатър, жилища, подземна система за напояване, приспособления за овладяване и съхраняване на огъня и др.

Според учените пирамидите са строени горе-долу в периода на пирамидите в Гиза.

Вероятно затова учените смятат, че градът е едно от най-големите инженерни чудеса в света. Не само заради впечатляващата си красота и уникални решения, а и защото древните строители са знаели как да направят сградите устойчиви на земетресения, тъй като районът е силно сеизмичен.

Освен това са успели да създадат подземни канали, с които да докарат водата от три реки, високо в Андите, успявайки да я съхранят за поливане дори в сезоните на суша.

Самото население е още по-интересно. Археолозите не откриват никакви следи от войни, оръжия или битки. Затова те правят извода, че това са били миролюбиви, приятелски настроени хора, изхранващи се с производство и търговия, имали са силно развито керамично и металургично производство.

Според учените 3-те хиляди жители на града са живели в пълна хармония с околната среда, владейки природните стихии - вятъра, водата, огъня и въздуха.

Още от Мистерии

Летнишкото съкровище убива човек в момента на откриването

Двама братя тайно си поделят имането с кмета и доктора Милицията го измъква от тях с разпити и бой Златните изображения показват пътя на воина към съвършенство Той е като вълк - винаги дели плячката

Шокиращи легенди за папеса Йоана - жената, която ражда на папския престол

Папеса Йоана родила по време на папско шествие, тълпата я връзва, влачи я с кон, докато не я умъртви Още от времето на първия римски папа Св. Петър се знае, че папа може да бъде само мъж.

Какво е проклятието на деветата симфония?

Ако обичате класическата музика, може би сте чували за проклятието на деветата симфония. Това е старо убеждение, което кара някои да мислят, че един композитор ще умре,

Тайнственият свещен кръст на инките и връзката му със звездите

Тайнственият свещен кръст на инките известен като Чакана бил дървото на живота за тях. Той съдържал три символа, описващи етапите от раждането до смъртта.

Извънземни ли отвлякоха малайзийския самолет?

Криптирано съобщение твърди: “Нападат ни. Не са хора”. Какво се случи с изчезналия малаийзиски самолет е въпрос, който вече 4 години тормози целия свят.

Археолози и учени проучват хипотезата: Лежи ли в Малтепе владетелят бедуин, приел християнството

l Римският император - арабинът Филип I Араб, поверил фронта по Долни Дунав на 7-годишния си син l Със заговор се качва на трона и от заговор загива Възможно ли е в могилата Малтепе да е погребан

Мистериозен град в Чехия крие странна легенда. Тъмни сили вкаменили цяла сватба

Скални фигури, изглеждащи като вкаменени хора, оформят град в Чехия, обвързан с древен мит. Според легендата това е вкаменено сватбено тържество. Младоженецът Ян Ставос бил легендарният син на водна

Мистерия къде е бил центърът на средновековна София

l Разкопките не разкриват на кое място се е изместил той по времето на царете Симеон, Борис, Асен и Петър l Археолозите не знаят къде е забил знамето хан Крум, като е завладял града през 809 г.

Извънземни или супернапреднала древна цивилизация изгражда Пума Пунку

Пума Пунку в Боливия е една от най-големите световни загадки. Досега археолози, историци и учени правят различни изследвания, за да установят дали невероятният храм и бетонните блокове са плод на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.