Историята на Яков Палий, последния нацистки престъпник

31.08.2018;

Предотвратил бягство на евреи от лагера “Травник” и никой от тях не се върнал жив

95-годишният бивш надзирател бе настанен в старчески дом в Германия и вероятно ще бъде изправен пред съд въпреки възрастта си

Той живее в САЩ през последните 70 години. А след като на 20 август 95-годишният емигрант от Украйна Яков Палий – последният нацистки престъпник, бе депортиран от САЩ в Германия, той е настанен в дом за възрастни хора в околностите на Мюнстер, Северен Рейн – Вестфалия, и периодично ще бъде воден на съдебни заседания.

Според бившия ръководител на Централния съвет на евреите в Германия Шарлота Кноблох, която се бореше за депортацията на бившия надзирател на нацисткия лагер "Травник",

преклонната възраст на нациста не трябва да бъде пречка

за съдебно преследване в Германия. Нещо повече – желателно е към него да бъдат приложени всички възможни правови средства. Кноблох призова органите на властта да мобилизират всички сили, за да има справедливост за жертвите.

"Би било непоносимо, ако нацистките престъпници могат спокойно да доживеят старините си", смята Кноблох, въпреки че в Германия към момента няма нито едно дело срещу депортирания. Преди прокуратурата на град Вюрцбург водеше разследване спрямо него, но то бе прекратено поради липса на доказателства.

Експерти твърдят, че членството му в СС или полученото образование в нацистки лагер не е достатъчно за предявяване на обвинение за опит за убийства.

Кой е Яков Палий

Роден е в украинско семейство. След като е вербуван в Полша, започва работа в концлагера "Травник" през 1943 г. Лагерът е сменял няколко пъти предназначението си.

Там са докарвали и съветски военнопленници, и евреи. Известен е като един от основните лагери на нацистите, а също така и със създадената на територията му тренировъчна база за подготовка на охранители и сътрудници на полицейските военни формирования в системата на СС.

Обучените охранители са били изпращани на служба в лагерите на смъртта "Собибор", "Треблинка", "Белзек". Сред най-известните випускници на "Травник" е Иван Демянюк, признат от съд в Германия за виновен за участието в убийства на 28 000 души в лагера "Собибор". Той също така е бил депортиран от САЩ през 2009 г. и умира през 2012 г.

В "Травник" също така е имало и изправителен трудов лагер, станал известен с това, че на 3 ноември 1943 г. там са били убити 6 000 евреи. Разследването показва, че известно време Яков Палий съвестно изпълнявал задълженията си на надзирател, като веднъж дори предовратил бягство на затворени и никой от тях не се връща жив.

Впоследствие,

през 1944 г., е бил назначен като охрана в батальон на СС

и се смята, че е съпричастен на смъртта на много евреи, а също така и на мирно полско население.

През 1949 г. Палий заминава за САЩ и получава гражданство през 1957 г., след като скрива сътрудничеството си на нацистките власти. При оформянето на документите му казва на американските власти, че до края на войната е

пасъл стадо в родното си село,

а след това работил в една от германските фабрики. Зад океана се жени. Живее тихо и скромно в Ню Йорк и не предизвиква никакви подозрения у никого. През 1989 г. обаче друг охранител от лагера "Травник" разпознава Палий и чрез специалния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, който издирва нацистки престъпници, започва разследване на дейността му, съобщава Би Би Си.

През 2001 г. Палий потвърждава нацисткото си минало пред властите. Той твърди, че е сътрудничил на СС не по собствена воля, а под смъртна заплаха. През 2003 г. съдът го лишава от американското му гражданство заради фалшифицирано имиграционно заявление и получава статут на бежанец.

Решението за депортирането му е прието през 2004 г. То обаче се забавя поради нежеланието на нито една страна да го приеме. Властите на САЩ не успяват да убедят Германия, Украйна или Полша да приемат Палий след депортацията, подчертава Би Би Си. Той няма германско гражданство и се е родил в Полша - на територия, която днес е в границите на Украйна.

По тази причина Палий продължава още дълго да живее в Ню Йорк. Край дома му в Куинс местните жители често организират протестни акции. В една от тях под надслов: "Не на СС в САЩ!" участват студенти и преподаватели от един от еврейските колежи.

В заявление на Белия дом секазва, че Палий е работил като въоръжен охранител и е играл незаменима роля в организацията по убийствата на евреи. Въпреки че съд в САЩ признава, че е участвал в преследване на затворници, личната му отговорност за смъртта на хора не е установена.

Самият той отрича сътрудничество с нацистите. През 2003 г. в интервю за "Ню Йорк таймс" Палий казва, че никога не е стъпвал в лагера на смъртта, а само се е съгласил да бъде охрана от страх за съдбата на семейството си.

Въпросът за

приемането му в Германия започва да се придвижва

от кабинета на Ангела Меркел тази година. Левоцентристът и министър на външните работи на Германия Хайко Маас съобщава пред "Франкфуртер Алгемайне", че е морален дълг на Германия да се съгласи и приеме Палий като оценка за престъпленията на нацизма и борбата с тях.

Главният "ловец на нацисти" от центъра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф приветства депортирането на Яков Палий и похвали американските власти за настойчивостта, с която са довели докрай 14-годишната кампания.

Още от Афера

Килърите надупчили с няколко куршума мъжа на Гуркова. Той опитал да избяга с колата, но след 100 метра излязъл от пътя

Професионалните убийци са изстреляли няколко куршума в тялото на съпруга на Наталия Гуркова, твърдят полицейски източници от южноафриканския град Бедфордвю, където беше извършена екзекуцията.

Двама мъже на мотор застреляха съпруга на "Мис България" Наталия Гуркова на светофар в ЮАР. Красавицата е в шок

Бизнесменът Джордже Михалевич, който е мъж на "Мис България" Наталия Гуркова, е бил убит вчера вечерта в град Бедфордвю, близо до Йоханесбург, става ясно от публикации в южноафриканските медии.

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.