Как Асен осъди Валери Симеонов за реплика, че ромките раждат като кучки

30.08.2018;

Вицепремиерът: Бароните им налагат живот срещу законите

Симеонов е категоричен, че не е засегнал никого, искал само да се вземат мерки

Ромките може и да са всякакви, но едно е сигурно - "те не раждат като кучки". Това става ясно от решение на Комисията за защита от дискриминация, която осъди за тази обида вицепремиера Валери Симеонов.

Това става след жалба на шуменския общински съветник Асен Асенов.

През октомври Върховният административен съд ще гледа казуса с наложената от комисията глоба от 1000 лева на Валери Симеонов заради изказването му с "обидни квалификации, уронващи честта и достойнството на ромите". Делото вече е насрочено и е определен съдебният състав, научи "168 часа".

Човекът,

влязъл в съдебна битка

с вицепремиера, е общинският съветник от ромски произход Асен Асенов. В тези среди той е известен и с прозвището Кириша и е горд, че работи за правата и честта на ромската общност.

Битката със Симеонов била само епизод от каузата му, казват роднините му, доволни, че момчето им се е оплакало пред КЗД.

Близките му даже сравняват Асенчо с библейския Давид, който победил великана Голиат. Поводът е изказване на Валери Симеонов като народен представител през 2014 г., което направи от парламентарната трибуна (Виж карето). Според подателя на жалбата Асен Асенов именно тези изрази могат да

провокират етническа омраза към ромите

Затова той моли КЗД да установи дали е налице дискриминация на основа етническа принадлежност и подбуждане към дискриминация.

Със случая е ангажиран Първи специализиран постоянен състав. Именно той констатира, че в качеството си на народен представител С. (Валери Симеонов - бел. ред.) е извършил тормоз по етническа принадлежност спрямо лицето А. А. (Асен Асенов - бел. ред.). Затова му е наложено административно наказание глоба.

Освен това въз основа на текст от Закона за защита от дискриминация на вицепремиера му е препоръчано

да се въздържа

в бъдеще

от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на базата на етническа принадлежност.

Вицепремиерът вече обжалва наложената му санкция от КЗД пред административния съд в Бургас, но магистратите отхвърлиха жалбата му. В съдебното решение от 23.03.2018 г. са визирани мотивите на комисията за извършен тормоз спрямо лицето А. А. на основата на признак етническа принадлежност от Закона за защита от дискриминация.

Симеонов не

приема тезата

и в жалбата си твърди, че решението на КЗД е незаконосъобразно. Според него формираният извод за осъществена дискриминация под формата на тормоз по признак етническа принадлежност е необоснован и в противоречие с материалите по преписката.

Според Симеонов изявлението му се отнася за

негативни явления

в обществото,

отнасящи се до част от ромския етнос. С това изказване не се засягат конкретни лица, нито се прави характеристика на определен етнос, а се обръща внимание на необходимостта от конкретни мерки за защита правата на гражданите.

В контекста на този апел Валери Симеонов посочва случаи, изумили и стъписали обществото със своята бруталност, наглост и чувство за безнаказаност.

Той припомня нападението над медицински екипи от роми, жестокото убийство на студентката Вероника Здравкова от ром и изнасилването на момче с психически отклонения. На този мрачен фон от действителността

циганските барони налагали

модели на съществуване,

коренно противоположни на законовите норми в българското общество. Затова България е изправена пред пропастта на етническа криза.

Въпреки това Бургаският съд отхвърля жалбата на Симеонов, но определението може да се обжалва.

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.