Три вида отнети от царя имоти според списъка на Кимон Георгиев

01.09.2018;

Според списъка на Кимон Георгиев, изготвен след референдума през 1946 г., имотите са разделени на три. Първите са изцяло държавни - построени на държавен парцел и с бюджетни средства. Това са дворците в София, днес Национална художествена галерия, и в Евксиноград, автомобилният парк и конюшните, които горяха. В тази графа са зоологическата и ботаническата градина, детска градина, електрическа централа и Естественоисторическия музей с Бурмовата къща, днес Природонаучен музей. Общата им площ е 121 878 кв. м, а застроената – 29 963 кв. м.

Към втората група са сградите, строени с лични средства на царя, а земята държавна или общинска. Тук са дворците в Кричим, Ситняково, Саръгьол и двете ловни хижи в Овнарско и в Среден нос. Общата площ на постройките е 4661 кв. м.

В третата група спадат изцяло лични имоти на царското семейство – дворците “Врана” и “Царска Бистрица”, както и къщата в Баня (Карловско), интендантството при софийския дворец и две незастроени места в Созопол и на остров Свети Тома срещу устието на река Ропотамо. Общата им площ е 14 697 898 кв. м, а застроената – 29 745 кв. м.

В последната група е незастроено празно място в гр. Самоков – личен имот на царица Йоана, и къща в Слатинската община със застроена площ 230 кв. м и обща площ от 7000 кв. м. Тя отдавна е продадена и на нейно място има други сгради.

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.