Румен Гечев: Едва ли в Кипър ще има пари за обезщетения на пострадалите от "Олимпик" у нас

25.08.2018;

Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от "Олимпик". Тази позиция изрази депутатът от БСП Румен Гечев в интервю за Дарик.

"Тези, които са претърпели и са участвали в някакви пътни произшествия и трябва да се извършват определени заплащания, там Гаранционният фонд би могъл да се намеси и трябва да се намеси съгласно действащото българско законодателство. По отношение на обезпеченията нещата не стоят така, тъй като фирмата е лицензирана в Кипър, тя има клон, които оперира в България, и юристите твърдят, че тези средства са събрани неправомерно, по 1,50 лева от всяка полица. Това означава, че около 2,5 млн. лева годишно са събирани неправомерно, твърдят юристи, от нашия Гаранционен фонд", обясни Гечев.

"Регулирането на застрахователния пазар става от специализирана дирекция на Министерството на финансите на Кипър. Те естествено ще защитят интереса и ще изпълнят кипърския закон и най-вероятно ще поискат тези пари, които незаконосъобразно са събрани от нашия Гаранционен фонд, да бъдат преведени обратно в Кипър, за да може те да си оформят т.нар. "маса на несъстоятелност", тъй като фирмата е обявена в банкрут, и да започнат да се разплащат съгласно закона с кредитори, служители, купувачи на полици, към българския Гаранционен фонд. Но едва ли ще направя грешка, ако прогнозирам, че едва ли ще останат някакви средства в Кипър, които да бъдат преразпределени в България", разясни депутатът.

"Към момента по действащото българско законодателство и по кипърските закони няма такива средства, които да бъдат предоставени на закупилите застрахователни полици от "Олимпик", коментира още Гечев.

Още от Коментари

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

За една година успях да сваля 25 килограма. И не съм от късметлийките с готиния ген

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г.

Около 2030 г. плъховете ще са господари в дома ни, а в язовир Искър ще бъде заловена анаконда

В квартала бездомните кучета са вече рядкост. Появиха се скитащите котки - бездомни, мазетни или нискоетажни. Ловуват дребни птички, гълъби и катерички. Това се вижда и има хора, за които е любопитно.

Разочарованият електорат на Радев. Обеща им да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини

Разочарованият електорат на Радев... Прави са хората, той им обеща да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини! П.П.

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.