Стотици алпинисти на ден атакуват Еверест

26.08.2018;

Да изкачиш Еверест вече е станало толкова модерно и достъпно, че често към върха се отправят хора без достатъчно добра подготовка, просто с финансови възможности. Когато периодът и времето са благоприятни, нагоре се отправят понякога дори над сто души всеки ден. Това неизменно създава рискове както за алпинистите, така и за самия връх.

Сезонът за изкачване на Еверест е кратък. Най-благоприятен за това е месец май. Тогава в Хималаите се стичат хиляди ентусиасти, които чакат прозорец от благоприятно време, за да атакуват върха. Желаещите всяка година стават все повече и повече, и задръстванията нагоре не са метафора. А

задръстване при минус 40 градуса

и леден вятър

в “зоната на смъртта” обрича дори най-опитните алпинисти на огромен риск. Те са принудени да стоят и да изчакват тези, които с насмешка наричат “не алпинисти, а обикновени туристи”. Такива често блокират тесните участъци и пречат на подготвените да стигнат до върха. По данни на Summitsweb тази година на Еверест са се качили над 700 човека - извършени са около 470 изкачвания по традиционния южен маршрут и 240 по северния от Тибет.

Когато времето е благоприятно, има дни, в които нагоре се отправят над сто човека. Това обаче буди притеснения, защото според специалисти ще доведе и до множество проблеми –

повече рискове

по маршрута,

повече жертви,

намаляване на възможностите за най-добрите алпинисти в света, които изкачват самостоятелно и без кислород.

Този сезон те бяха ощетени и от новите правила, които бяха планирани. Някои искат всеки алпинист винаги да е придружаван от шерпи. Това предизвика много недоволство особено от страна на професионалните алпинисти, които изкачват сами. Именно заради новите правила българинът Атанас Скатов заяви, че не е успял да завърши планираната си експедиция тази година.

Факт е, че в последните години върха атакуват и много хора без достатъчно добра подготовка, просто с възможности да заплатят високи суми за професионална помощ. Комерсиалните експедиции към Еверест стават все повече и цените за покоряването на върха се вдигат.

Според алпиниста и консултант Алан Арнет повечето авантюристи заплащат около 30 - 45 хиляди долара за такси, разрешителни, застраховка, престой в базовия лагер, шерпи, храна, кислород. Но вече има и туристи, които не желаят да мислят за нищо и да поемат отговорност.

Те очакват друг да прецени и изчисли всичко и да свърши цялата работа.

Предлагат се

пакетни цени

за организатори, които поемат цялата логистика. Цените обаче стигат до 80 хиляди долара. Съществуват и компании, които предлагат специални ВИП експедиции срещу 100 - 130 хиляди долара на човек.

Именно заради много нови възможности върхът става по-достъпен, но това освен за самите алпинисти крие рискове и за запазването на маршрута.

Въпреки че има строги изисквания алпинистите да не оставят нищо след себе си, е изчислено, че по пътя към върха има над 100 тона боклуци. Тази година започна кампания за почистването им. В подобни акции участват само шерпи.

Но освен

оставащия боклук,

потокът от хора променя безвъзвратно Еверест, категорични са алпинисти. Люси Стаменова пише за Summitsweb: “Стъпалото на Хилъри вече е стълбище. През 1953 г. Хилъри и Тензинг преодоляват стъпалото на 8760 м, което после носи името на новозенландеца. То се е смятало за най-голямото препятствие по пътя към върха.

След земетресението през 2015 г. се заформи дискусия дали то още е там. Непалското правителство настоява, че стъпалото си съществува и дори съветва гидове и катерачи да не коментират много за него. Въпреки това обаче, то е коренно променено. В предишни години тълпата по него е

предизвиквала опашки и чакане часове наред,

тази година обаче катерачите просто са вървели по трийсетградусов наклон, в добре оформени стъпки от стотиците други хора.”

Някои настояват към върха да бъдат допускани само сериозни алпинисти, да бъде намален броят на изкачващите в група, дори да бъде създаден специален отдел, който да проверява всеки желаещ за наличие на опит, добро здравословно състояние и притежание на необходимата екипировка.

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.