Туристите съсипват най-желаните дестинации

26.08.2018;

 Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал

Антарктика е топатракцията за 2018 г.

Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани, ако не бъдат взети мерки за ограничаване на посетителите.

Колкото по-популярна е една туристическа дестинация, толкова по-голям е рискът тя да бъде унищожена. Основните проблеми са

изразходване на ресурси, генериране

на повече отпадъци, застрашаване на околната среда, оставяне на траен отпечатък върху начина на живот, заличаване на местната културна идентичност.

Ограничават туристите на Великденския остров, защото големият интерес към забележителността в Тихия океан може да се окаже пагубна за него. Намира се на 3514 километра западно от Чили и е официално островно владение на страната.

С влязъл сила от този месец закон правителството на Чили реши, че броят на туристите, посещаващи острова, трябва да бъде намален, тъй като желаещите са много, а площта е малко над 160 квадратни километра. Столицата Ханга Роа е всъщност и единственият град. Островът, наричан още Рапа Нуи, е известен с огромните си впечатляващи статуи от пресована вулканична пепел – моаи. Именно те

привличат над сто хиляди туристи годишно, но това се оказва повече тежест, отколкото богатство.

Основните проблеми са генериране на много повече отпадъци, бързо изразходване на ограничените ресурси на острова, застрашаване на околната среда.

Управата на острова ограничава дните за максимален престой на туристите от 90 на 30.

Освен това местните настояват официалното име на острова да бъде променено – той е наречен Великденски, тъй като е открит от холандския пътешественик Якоб Рогевен в навечерието на Великден, 1722 г. През 1995 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Сред островите, които страдат заради огромния наплив на туристи, CNN класира и Галапагоските.

Вулканичните острови

в Тихия океан,

намиращи се на около 900 км от бреговете на Еквадор, са едни от най-притегателните за посетители в света. Правителството обаче е въвело строги правила за туристите, тъй като над 97,5% от територията е национален парк. Преди всичко посетителите задължително трябва да имат екскурзовод през цялото време на посещението си, както да преминават само по специално обозначени маршрути и да посещават разрешените места. Заради десетките хиляди туристи годишно екосистемата на островите е застрашена, затова правителството ограничава броя на посетителите, като вдига таксите за необходимите документи за посещение, както и за всички плавателни съдове, дори само минаващи край островите. Всяко пристанище има изключително високи цени за акостиране и престой.

Правителството на Еквадор се бори не само с туристите, но и с многото желаещи да дойдат да живеят на островите, затова се въвежда стриктен контрол за влизане на туристи единствено с наличен билет за връщане, резервация в хотел или валидна покана от местен жител.

Необходимо е и издаване на специални разрешителни за пребиваване с конкретен срок.

Всичко това се прави с цел

запазване най-вече на уникалната флора и фауна

на островите. Това е единственото място в света, където живеят най-големите костенурки – Слонските, които достигат до тегло над 400 кг. Срещат се също морски лъвове, пингвини, морски игуани. Островите са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1959 г.

Проблем представляват туристите и за Мачу Пикчу. Изгубеният град на инките може реално да стане напълно изгубен, тъй като е застрашен заради непрекъснатия поток от хора, желаещи да се насладят на красотата му. Според статистическите данни те достигат до пет хиляди на ден, което е многократно повече отколкото градът може да поеме.

От години властите в Перу взимат мерки, за да се запазят останките непокътнати. Вече Мачу Пикчу се посещава само след предварително закупуване на билети и задължително с екскурзовод.

Най-новите мерки ще предвиждат туристите да могат да прекарват в града само няколко часа – или сутринта, или следобяд, както и че да бъде намален броят на посетителите във всяка група. Освен това са въведени няколко официални маршрути за посещение, за

да се избегне неконтролирано обикаляне из останките

След прекалено посещаваните места по света е и Тадж Махал. Според класация на CNN осем милиона туристи годишно виждат величествения мавзолей в Агра. Последиците не са просто, че там винаги е претъпкано с хора и посещението е вид блъскане сред тълпата, както го описват някои пътешественици, но и че всички тези туристи неизменно оставят своя отпечатък. Според специалисти белият мрамор значително пожълтява, площадките се изтъркват, а стълбите – изпочупват. Освен това целият район става все по-мръсен. Индийското правителство планира повишаване на цените на билетите и ограничаване на бройката допуснати туристи за ден.

Ограничения съществуват и в Бутан. Това кралство в Хималаите е определено като една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, но влиза в специалната класация на 20-те страни с най-щастливи хора в света.

Бутан заема в нея осмо място,

явно неслучайно в страната има специално Министерство на щастието. За да бъде запазена уникалната природа, невероятно красивите манастири и спокойствието на местните, в кралството има доста правила за посетителите. Те трябва да имат специална виза, да използват услугите на лицензиран бутански туроператор, а таксите за пребиваване на ден са между 200 и 250 долара, което значително ограничава потока от желаещи.

Според класацията на един от най-големите световни туристически сайтове, най-желаната дестинация за 2018 г. е Антарктика. През сезон 2016/17 леденият континент е бил посетен от над 44 хиляди авантюристи.

Какви ограничения се наложи да бъдат въведени за туристите, които желаят да посетят Антарктика, четете в хартиеното издание

Още по темата:

Стотици алпинисти на ден атакуват Еверест

Дубровник, Санторини и Рим - сред най-страдащите от посетители в Европа

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.