Кипър обвинява София за фалита на "Олимпик", но загубила пари в тъмни сделки

26.08.2018;

Множество нелегални сделки са в основата на отнемането на лиценза на дружеството.

Още преди няколко месеца притеснени хора коментират по улиците, че може и да им се наложи да сменят застрахователната си компания, защото са прочели в чужди медии, че "Олимпик" е пред фалит.

Днес опасенията им са факт, а кипърският клон на компанията хвърлят вината върху офисите си в България.

Причината е ясна - макар да има клонове и в други страни и може да си позволи да купи още едназастрахователна компания в Бразилия, нарастването на исковете за изплащане на полици, най-вече в България, е причината "Олимпик" да фалира. Това става ясно от финансовите отчети на дружеството от 2016 година и служи за обяснение на увеличението на загубите от 1,82 млн. евро през 2015 г. на 13,82 млн. 75% от договорите на "Олимпик" са за моторни превозни средства, а общата им стойност е 50 млн. евро. На година компанията изплаща между 4 и 5 млн. евро.

В България останалите без застраховка автомобили са близо 250 хил., като техните собственици са били примамени от ниските цени на полиците. Това обяснява и защо най-много средства "Олимпик" печели именно от родината ни. В Кипър оборотът на компанията възлиза на 5 млн. евро, докато в България той е 20 млн. евро

Средствата, които "Олимпик" трябва да върне по предварително прекратените полици, възлизат на 9,3 млн. лв. Това са загубите на всички клиенти на компанията, а общата стойност на премиите по тези полици е 40 млн. лв. - два пъти повече от оборота, който компанията акумулира.

Причината, поради която "Олимпик" бе поставен под надзор обаче, не са загубите в България, а неспособността й да докаже пред външния независим одитор наличието на активи, представени в контекста на удовлетворяване на новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Разследване на вестник "Политис" показва, че компанията, която придобива "Олимпик", има в историята си множество рисковани сделки.

През януари 2016 г. "Олимпик" е придобита от люксембургската компания Hispakol, собственост на Диего Гонзалес Алонсо. Това се случва в момент, в който компанията има четири пъти повече оборот в България, отколкото в Кипър.

Тази тенденция се запазва и до момента на нейния фалит. Дали обаче това дружество е истинският и Гонзалес са истинските собственици, не е ясно. Аферите на испанеца с други компании са били разкрити още през 2015 година.

Според изданието "Политис" дружеството-майка Hispakol не е лицензиран доставчик на инвестиционни услуги поради нарушение на съответното законодателство. Това обаче не е било известно на комисаря по застраховането в Кипър, когато е одобрил придобиването на "Олимпик". Тогава Hispakol представя на комисаря документи, според които има достатъчно средства, за да покрие разходите по застрахователните си компании в Кипър и България, но изведнъж, година по-късно, компанията няма как да докаже наличието на такава сума пари.

Според служител на Hispakol, компанията е обявила активи през 2016 г., различни от тези, които докладва на контролното дружество Baker & Tilly във външния одит от 2017 г. Преди да подаде оставката си, зам.-шефът на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн обясни, защо се е стигнало до отнемане на правата за издаване на застраховки на "Олимпик":

"Лицензът на компанията е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса й към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро., както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност."

Именно сделката в Бразилия е едно от различията, които се откриват в двата доклада които компанията майка Hispakol предава. Бразилският държавен облигационен заем в размер на 150 млн. долара не е бил част от активите на компанията през 2016 г. 24,7 млн. евро, използвани, за да се закупят имоти в Сейнт Доминик, също липсват в доклада от 2017 г.

След отнемането на лиценза за инвестиционни услуги на New York Bank Securities (NYBS) и управлението на NYBS Funds компанията започва да работи отново от Коморските острови в Индийския океан, а не с обичайното си седалище в Люксембург, както до 2015 г.

Година по-късно "Олимпик" депозира 11,9 милиона евро на Коморските острови, чието съществуване не може да бъде доказано от контролното дружество Baker & Tilly. И именно след това разкритие започва наблюдение над застрахователната компания, което доведе и до нейния фалит. В случая се намесва и испанският национален център за търговия на стоки, който пръв предупреждава е първият, който предупреждава, че Hispakol няма лиценз за извършване на инвестиционни услуги.

Година по-късно, "Олимпик" депозирани 11,9 милиона евро на Коморските острови, чието съществуване не може да бъде доказано от контролното дружество Baker & Tilly.

Освен, че испанският център доказва, че Hispakol няма лиценз за извършване на инвестиционни услуги, те твърдят, че компанията е замесена и в много незаконни инвестиционни дейности, които не са повлияли върху придобиването на "Олимпик" - дружество, за което е абсолютно ясно, че се занимава със застраховки. Също така се отбелязва, че съвсем наскоро Hispakol обявява придобиването на испански образователен сайт за, като инвестира 17 милиона евро.

Докладът, който Baker & Tilly предава, п одчертава факта, че е невъзможно да се съберат доказателства, потвърждаващи собствеността върху едно от дъщерните дружества на "Олимпик", както и инвестиция от 24,6 милиона евро в друго дъщерно дружество, нито съществуването на корпоративни облигации на дружеството майка Hispakol в размер на 22,8 милиона евро и вземания в размер на 1,9 милиона евро. Освен това одитът на "Олимпик" показа, че не са намерени пари в брой, които дружеството е твърдяло, че притежава и са на стойност 11,9 милиона евро, навярно същите тези пари, депозирани на Коморските острови.

Днес шефовете на "Олимпик" в Кипър не са на разположение и отказват всякакви изявления за развитието на компанията, а служителите й вече са получили писма за прекратяване на трудовото правоотношение

На дневен ред в България е въпросът кой ще компенсира гражданите, които са потърпевши от фалита на "Олимпик". И този път средствата най-вероятно ще излязат от джоба на данъкоплатеца, тъй като държавата ще се погрижи за хората, които са попаднали в клопката на евтините застраховки.

Тя ще плати обезщетенията по полиците "Гражданска отговорност" на "Олимпик", но след края на делото за фалит на застрахователя, което ще се гледа в Кипър. Преди да има окончателно обявяване в несъстоятелност на компанията, преводи не могат да се правят.

Парите ще се дадат през Гаранционния и Обезпечителния фонд, които са подписали споразумение с аналогичните структури в Кипър. Така на българите с автозастраховка в “Олимпик” няма да им се налага да завеждат искове в Кипър и да чакат парите оттам.

Застрахователното дружество отваря първия си офис в България през 2009 г. Със своите ниски цени за няколко години успява да спечели 10% от пазара на застраховки, което се равнява на 50-60 млн. лв. приходи годишно. Дни наред КФН упорито обясняваше, че тъй като говорим за кипърска фирма, надзорът над работата й не е дълг на регулатора, и предупреди "изгорелите" клиенти на "Олимпик" час по-скоро да сключат нова застраховка в друга фирма.

Това коства поста на Ралица Агайн като, зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, а нейното място зае Владислав Савов.

Още от Скандал

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

9 септември 1944 г.: Терор и пропаганда

Вече изминаха 74 години от 9 септември 1944 г., но споровете по идеологически теми продължават да разбунват духовете у нас. В това отношение съвсем пресен е примерът с публикация в социалните мрежи

След протест на интелектуалци паметникът на Пенчо Кубадински ще бъде махнат

Община Лозница отмени скандалното решение за увековечаване на комунистическия деец - заграждат го с лента и го покриват до демонтажа Паметник на Пенчо Кубадински – вдъхновител и организатор на един

Емблематичните кадри - манипулация и действителност

Филмът с Чапай е нарочно заснет дублаж, а хората се подиграват на лентата с Тодор Живков Тържественото посрещане на Червената армия от столичани и всенародната радост от идването на власт на

Три вида отнети от царя имоти според списъка на Кимон Георгиев

Според списъка на Кимон Георгиев, изготвен след референдума през 1946 г., имотите са разделени на три. Първите са изцяло държавни - построени на държавен парцел и с бюджетни средства.

В мазето на “Врана” имало хлебарки, въшки и боклуци, царят ремонтирал за 1,3 млн. лв.

Симеон лично намерил оригинални стъкълца от витражите и ги пратил за мостра във Франция По негови спомени възстановили портала от гранит и ковано желязо Покривът на двореца бил пробит,

Двоен удар с Коен и Манафорт притиска Тръмп в ъгъла

Негови близки сътрудничат на правосъдието за незаконни плащания на жени по време на кампанията през 2016 г. Личният адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, някога вярваше,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.