Кейт Бланшет в чуден ад с 13 различни роли в “Манифест”

23.08.2018;

13 различни героини. 13 различни истории. 13 различни гласа говорят в монолози за изкуство под формата на манифести с реверанс към посланията на велики умове и техните вълнуващи артдемонстрации от различни времена и течения като сюрреализъм, дадаизъм, попарт, минимализъм, футуризъм, Догма 95 и т.н., заедно с тяхната политическа значимост.

Перфектно допълваща се еклектика, изящна изложба на самото изкуство, автентична кражба на оригиналност, ода за пламенния творец и в частност прокламация за чудовищния талант на артиста... на Кейт Бланшет.

Носителката на две награди “Оскар” за пореден път доказва, че е истински хамелеон и титанична актриса с участието си във филма “Манифест” (Manifesto) на сценариста и режисьор Джулиан Роузфелд.

Кинотворението на този немски художник еволюира от артизложба на мултиекранно пространство, представена през 2015 година в Australian Centre for the Moving Image в Мелбърн, след това в Берлин в Museum fur Gegenwart, както и в Park Avenue Armory в Ню Йорк. Идеята за видео артинсталация се събужда у Роузфелд още през 2012 г., а по-късно тя се трансформира в пълнометражен игрален филм.

Целта на автора е да отдаде почит на съзидателността изобщо и да провери дали най-страстните твърдения на творците все още са верни и вдъхновяващи днес, универсални ли са техните думи, какво е мястото на артиста в съвременното общество и как съжителстват към момента политиката, изкуството и животът.

Роузфелд е изследвал и е заимствал от около 60 манифеста за своя проект, като се е ръководил от субективната си оценка за “най-вълнуващ и най-нужен манифест”. След натрупването на необходимия материал той го разделя на отделни фрагменти и оформя 13 различни колажа.

За своя експеримент Роузфелд кани Бланшет, с която се запознава две години по-рано чрез театралния режисьор Томас Остермаер, а причината да се довери именно на нея е, че остава възхитен от работата на актрисата във филма на Тод Хейнс “Няма ме”, в който тя играе Боб Дилън.

Снимките на “Манифест” продължават 12 дни в Берлин, а Кейт описва това преживяване с думите: “Ад, чуден ад!”.

В тези 12 дни тя успява да бъде - пънкарка, хореограф, журналистка, домакиня, учителка, галерист, работник във фабрика, бездомник и т.н. А чрез своите превъплъщения изразява и множеството идеи, възприятия, принципи, желания и вдъхновения на личности като Годар, Маркс и Енгелс, Клас Олденбург, Ларс фон Триер, Джим Джармуш, Ивон Рейнър, Казимир Малевич, Андре Бретон, Стюртевант, Сол ЛеВит и още много други.

Бланшет не крие, че отначало била притеснена, защото именно върху нея ще падне голямата отговорност и тя ще стои във всичко - героините, манифестите, посланията. В крайна сметка се съгласява да участва, като така всеки ден й се налага да се сблъсква с дълги текстове, различни герои, да облича различни костюми и да слага нов грим.

“Всичко бе абсурдно, но и смешно. Почти не излизах от образ по време на почивките - разказва актрисата. - Не губихме време за обяд, затова когато ядях и в брадата ми попадаше нещо от сандвичите, екипът много се забавляваше, защото все пак в реалния живот не съм с брада. Прекарахме си весело, но бе доста изморително, защото от 12 дни в 11 снимаха само мен и аз трябваше всеки път да бъда друга. Тотално безумие, но много вдъхновяващо, каквито са и манифестите.”

Холивудската икона обяснява, че манифестите са призив към зрителя, а от тях струи сила и ярост, бунт и протест, но същевременно в този крясък има светлина и мъдрост.

“Те са вид вдъхновение, те извират от душата на хора, които изразяват своята уникалност и индивидуалност - смята Бланшет. - Живеем във време на популизъм, който обаче не предлага съзидание, а според мен трябва да се създава, за да се промени светът към добро.”

Световната премиера на “Манифест” бе в програмата на “Сънданс” в началото на 2017 година, а у нас лентата тръгва на големия екран с редовни прожекции на 28 септември.

Още от Шоу

Дейвид Гарет пребори хернията, за да е в София

29 септември е датата за всички нетърпеливи фенове, които очакват да видят Дейвид Гарет на българска сцена. Събитието няколко пъти бе отменяно, тъй като здравето на известния цигулар рязко се влоши.

Халед Хосейни се завръща

Авторът на “Ловецът на хвърчила” се завръща с “Молитва към морето” - история, вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди - тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г.

“Аз съм ти, Адриана” - третият живот на фаталната героиня на Димитър Димов

Адриана. Млада, красива, умна и емоционална. С очи на русалка. Дъщеря на богат български фабрикант, разглезена от изтънчения безделен живот на жените от своята класа.

Тя е!

Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър е американска певица, актриса, автор на песни и продуцент. Родена е в Хюстън, Тексас. Дарбата на Бионсе е открита от детския й учител по танци Дарлет Джонсън.

Коя е тази суперзвезда като дете?

Можете ли да познаете коя е тази бъдеща суперзвезда като дете? На 7-годишна възраст тя изпълнява „Imagine“ на Джон Ленън в шоу за таланти и печели награда.

Българинът, който спечели US Open, искал да стане футболист

l Избрал тениса, защото е алергичен към трева l Адриан Андреев иска да е като Григор Димитров, но още не е готов Многообещавата българска тенис надежда Адриан Андреев,

ОВЕН: Трудности

РАБОТА Трудностите в началото на седмицата са породени от вашите необмислени действия. Разсеяни сте и вредите и на себе си, и на колегите си. Осъзнайте причината за грешките си.

ТЕЛЕЦ: Напрежение

РАБОТА Началото на седмицата е напрегнато и не позволява развлечения. Не бива да се опитвате да тръгвате в нова посока само защото някой ви е ядосал. Бъдете отговорни към задълженията си,

БЛИЗНАЦИ: Драматизиране

РАБОТА В петък и почивните дни сте склонни да драматизирате разговорите, свързани с претърпени от вас неуспехи. По-добре ги приемете като поредния урок.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.