Пиърсинг преди 7 хил. години. Девойките в древността се разкрасявали със златни гвоздейчета между зъбите, обеци около устните и носа

24.08.2018;

И досега загадка защо са си поставяли медни пластини само около резците на долната челюст

Всичко ново е едно добре забравено старо. Не е за вярване, но пиърсингът, завладял младите хора днес, е бил на мода и преди 7 хил. години.

"Във Варна и Дуранкулак са си забивали гвоздейчета около зъбите или до тях - за красота", обяснява пред сп. "Досие" археологът и праисторик Явор Бояджиев.

"Носели са златни и медни халки около зъбите, гвоздейчета за устни, пластини за зъби, обеци, гривни", разказва Бояджиев. Той установява, че откритите златни и медни предмети във Варна и Дуранкулак са три вида - медни пластини, увивани около шийката на някои от предните зъби, златни гвоздейчета, поставяни между зъбите или забивани в устната, медни обеци, закачени за устната или за носа.

В изследването си по този въпрос "Украшения за уста от късния халколит (V хил. преди Христа)" Явор Бояджиев констатира, че праисторическият пиърсинг е характерен предимно за младите жени на възраст между 16-18 и 25-30 години.

Археологът забелязва, че във Варна преобладават златните гвоздейчета, а в Дуранкулак медните зъбни пластини. Поставят си ги както заможни жени, така и погребани с беден инвентар.

"Може да се предположи, че при избора на украшения, включително и тези по устата, влияние оказва не толкова социалния статус на индивида, колкото някои чисто човешки качества Ц естетически вкус, стремеж към оригиналност и др.", отбелязва в изследването си Явор Бояджиев.

Украшенията за уста се появяват в края на ранния халколит и се разпространяват масово през късния халколит. Гвоздейчета са дълги 10-12 мм., а главата им е 5-6 мм. Поставяни са както между зъбите на горната челюст, така и на долната.

Естествено, че е имало и гвоздеи за уши. Бояджиев констатира, че златно пиронче е било поставено дори на 6-годишно дете във Варна.

И ако украшенията по устата и носа имат някаква естетическа стойност, то все още не е ясно защо древните са си поставяли медни пластини по зъбите.

Бояджиев посочва, че още откривателят на Варненското съкровище Иван Йорданов и Б. Димитрова са имали три предположения по този въпрос. Те допускат, че могат да са украшения, но може да им е придавана и някаква магическа или профилактично-лечебна цел.

Йорданов и Димитрова дори допускат възможността тези пластини да са изпълнявали и ролята на зъбни шини.

Според Бояджиев обаче те едва ли са използвани с лечебна, тъй като няма логика едно зъбно заболяване да засяга само жени и то предимно младите.

Хенриета Тодорова и И. Вайсов отхвърлят варианта медните пластини да имат декоративна функция, тъй като винаги са слагани на резците на долната челюст. Ясно е, че те почти не се виждат, дори и когато човек е усмихнат. Затова не е изключено древните да са им придавали някакъв култово-магически смисъл.

Затова Бояджиев смята, че поставянето на украшения в устата най-вероятно е свързано с особеностите на възрастта, тъй като те се ползват предимно от девойки и млади жени на възраст от 25 до 30 г.

За разлика от тях мъжете доста по-късно възприемат модния пиърсинг.

"Изглежда всичко това е израз на цялостното развитие на обществото - отбелязва археологът. - През втората половина на халколита задоволяването на материалните потребности не е проблем и значителна част от усилията са насочени към удолетворяване на духовни и естетически нужди, включително и при украсяването на собственото лице."

Според него са налице всички признаци, че тази първа европейска цивилизация е стигнала горе-долу сегашното ни ниво по отношение на духовната култура и естетическия усет.

"В смисъл, че са си надхвърлили харча и от един етап нататък искат да впечатлят останалите - казва Бояджиев. - За това говорят, както страхотните им съдове, които са чисто естетически, защото са лишени от каквато и да е функция, така и украшенията им. Всъщност като наблюдавам младите хора днес, си представям как са изглеждали и преди 6-7 хил. години."

Древният пиърсинг по нашите земи разбира се не е изключвал носенето на златни огърлици и гривни.

Наскоро откритото златно мънисто от Юнаците, смятано наистина за най-ранното обработено злато в света, най-вероятно е било част от огърлица.

"То е на 6600 г. и имаме много ориентири, че е по-старо дори от смятаното за най-ранно - Дуранкулашкото", казва Бояджиев.

Праисторическото селище Юнаците стана известно като мистериозния Град на птиците.

"Открихме твърде много фигури, съчетаващи белезите на птица и човек - казва Бояджиев. - Очевидно тогавашните хора са смятали, че имат връзка с птиците. Има много свидетелства, че доста древни народи са вярвали, че произхода им е свързан с определено животно."

Възможно е култът към птиците да произлиза от факта, че там е имало много водоплаващи летящи. Самото селище е на река Тополница, а на километър е Марица.

Дали това е причината днес може само да се гадае.

Затова има много предположения, че населението около Варна, Дуранкулак, Юнаците, Караново и Стара Загора е част от една високоразвита цивилизация, за която не знаем почти нищо. А тя е първата и най-ранната в Европа. Освен майстори на най-ранно обработеното злато, те са създателите и на първите къщи на континента.

"Преди 2 години работех в Източните Родопите, натъкнахме са на обществена сграда от този период, която е внушителните 900 кв м. Обикновените къщи бяха около 500-600 кв м.", казва археологът Явор Бояджиев.

"Това общество притежава всички белези на една високоразвита култура и цивилизация", категоричен е археологът.

Според него най-вероятно между всички тези населени места е имало някакво племенно обединение.

"Всичко говори за форма на организация, която обхваща района от Родопите до Карпатите - смята специалистът. - Не мога да кажа, че е било точно държава, но в интерес на истината това е някаква преддържавна организация при това много сериозна. Иначе как да се обяснят толкова много сходни неща на такава голяма територия? Това е един много добре организиран живот и всички дейности говорят за различни форми на разпределение на труда, отбрана, добив, производство и др."

Има леки разлики единствено в обичаите. Във Варна примерно древните се погребват с богати накити от злато, а в останалите центрове по-често е украшенията се откриват в ежедневния бит.

"Това много обърква представите ни - казва Явор Бояджиев. - Трудно ни е да влезем в мисленето на тези хора, дали защото някои не са имали толкова много злато както във Варна или просто не искали да го поставят в гроба заедно с притежателя му."

Въпреки това той смята, че хората от всички тези райони вероятно са част от едно племе със собствена организация и собствено виждане, които се различават единствено в погребалните обреди.

Бързото развитие на това общество се дължи на солниците на Провадия. Археологът проф. Васил Николов и екипът му вече няколко години работят там и установиха, че селището е било първият монетен двор. Причината е, че са опаковали солта в различни разфасовки като кюлчета, за да търгуват с нея.

Николов е категоричен, че богатството на Варненския некропол се дължи именно на интензивната търговия със сол, която е била тогавашното злато.

Разбира се подемът и скокообразното развитие на тази цивилизация се дължи и на богатите залежи на мед, злато и на златоносните реки. Но също и на невероятно богатия духовен живот на това общество и дълбоката му връзка с природата.

Още от Мистерии

Извънземни ли отвлякоха малайзийския самолет?

Криптирано съобщение твърди: “Нападат ни. Не са хора”. Какво се случи с изчезналия малаийзиски самолет е въпрос, който вече 4 години тормози целия свят.

Археолози и учени проучват хипотезата: Лежи ли в Малтепе владетелят бедуин, приел християнството

l Римският император - арабинът Филип I Араб, поверил фронта по Долни Дунав на 7-годишния си син l Със заговор се качва на трона и от заговор загива Възможно ли е в могилата Малтепе да е погребан

Мистериозен град в Чехия крие странна легенда. Тъмни сили вкаменили цяла сватба

Скални фигури, изглеждащи като вкаменени хора, оформят град в Чехия, обвързан с древен мит. Според легендата това е вкаменено сватбено тържество. Младоженецът Ян Ставос бил легендарният син на водна

Мистерия къде е бил центърът на средновековна София

l Разкопките не разкриват на кое място се е изместил той по времето на царете Симеон, Борис, Асен и Петър l Археолозите не знаят къде е забил знамето хан Крум, като е завладял града през 809 г.

Извънземни или супернапреднала древна цивилизация изгражда Пума Пунку

Пума Пунку в Боливия е една от най-големите световни загадки. Досега археолози, историци и учени правят различни изследвания, за да установят дали невероятният храм и бетонните блокове са плод на

Мистериозната древна гробница съдържа остатъци от могъща забравена богиня

При разкопки на мистериозна древна гробница археолози откриха останки от неизвестна жена. Тя е била облечена в скъпоценни дрехи, а около нея имало много ценни предмети.

Послание върху антични каменни плочи може да промени знанието ни за началото на човечеството

Ново откритие на стари каменни плочи, може да промени знанието ни за началото на човечеството. Свещените плочи са намерени в дълбоко скрити в манастир при разкопки.

Кой изгради високотехнологичния град Карал преди 5 хил. години

Преди около 5 хиляди години в Перу е построен свещеният град Карал. Изграден е от цивилизация, която по нищо не е отстъпвала на древноегипетската. Тя е създала пирамиди, издигащи се високо над земята,

Змия показва съкровището в Града на вълците

На 8 м под Свещарската могила в свещено дъбово дърво тъстът на бащата на Александър Велики е погребан със златни дарове за боговете Проф. Диана Гергова е един от най-известните български траколози и

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.