Бенчо Бенчев: Милионерът, който посрещна демокрацията със 100 хил. лв. в джоба

15.08.2018;

Трима адвокати ще чистят имиджа му на ятак на Митьо Очите след арестите в Истанбул.

Жельо Желев бил трамплин на Бенчо в бизнеса и политиката, имал си стая в имението на общинаря.

Лоши времена настанаха за бургаския мултимилионер Бенчо Бенчев, който само допреди две седмици се радваше на почит и уважение сред съпартийци и съграждани. Буреносни облаци надвиснаха над главата на Бенчо след поредната му задгранична разходка, заради която 65-годишният общински съветник се сдоби с две обвинения.

Сега трима адвокати, които богаташът е наел, ще трябва да чистят имиджа му на ятак на Митьо Очите. На 2 август с един от луксозните си автомобили общинарят успя да прекара несебърския бос от Солун в Истанбул и го скри в хотелска стая, докато Интерпол го издирваше с червена бюлетина.

В момента крупният земеделски производител е клиент на прокуратурата, който няма право да напуска пределите на страната. И който трябва да плати 50 000 лв. гаранция, ако не иска да се озове зад решетките, докато го разследват.

Макар че размерът на паричната гаранция е прецедент за Бургас и се налага за първи път, всеобщо е мнението, че Бенчев няма да има никакво затруднение да внесе сумата в законовия срок. Той е един от най-богатите хора в региона, а само скандалният му ролс-ройс, трън в очите на Корнелия Нинова, струва седем пъти повече от гаранцията.

Доскорошният зам-шеф на общинския съвет от групата на БСП е от хората, които не крият благосъстоянието си и ако си купи яхта, няма да отплава с нея на някой екзотичен, но далечен остров, за да не го одумват хората. Малцина обаче знаят, че Бенчо си е богаташ открай време. Разполага с пари и скъпи коли още през комунизма, защото умело се възползва от т.нар. Указ 56 на Тодор Живков.

Млад, но не и зелен, Бенчо съчетава държавната работа с частния бизнес. Работи към военните, където е началник "Главен ремонт", но успоредно с това върти кафене и такси.

"Аз винаги съм бил добре финансово. Още при така наречения комунизъм си купих БМВ, а когато дойде демокрацията имах спестени 100 000 лв. Това бяха поне 16-17 жигулита", казва Бенчев. Той неслучайно измерва парите в коли - те са голямата му страст, а на настоящия му автопарк би завидял и най-задоволеният богаташ.

След 1989 г. Бенчо Бенчев не само че не губи натрупаното по Татово време, а дори успява да го умножи и да се превърне в крупен земеделски производител. Започва да изнася кораби със зърно, после изкупува земеделска земя и прави собствена селскостопанска база в родното си село Крумово градище.

В Бургас под сурдинка се говори, че първите контакти в бизнеса Бенчо получил не без помощта на президента Желю Желев, когото предприемачът боготвори.

Двамата се запознават по време на дисидентските години на Желев. Първата им среща е в родното село на Мария Желева Грозден, където семейството е изселено заради книгата на бъдещия президент "Фашизмът".

"С Желю се запознахме, докато с една от бригадите ремонтирахме път в Грозден.

Като стана президент, той ме потърси. Ходили сме заедно за риба, виждахме се редовно, разбирахме се с една дума. В дома ми винаги е имало специално място за него. Когато той почина, дъщеря му ми сподели, че Желю много ме е обичал", признава Бенчо. Той често разказва за приятелството си с първия демократично избран български президент. На тържество за 20-тата годишнина от създаването на първата фирма на Бенчев - "Бенмар", Желев и жена му са ВИП гости, спомнят си присъствали на партито.

"Имам много прекрасни спомени с Желю Желев - най-честния и свестен политик, когото познавам. Толкова честен, сякаш бе прекалено", казва Бенчо. Няма да забрави една случка с Желев, когато той вече не бил държавен глава, а тъкмо основал Балканския политически клуб. "Обади ми се и поиска 3000 лв. назаем с уговорката да ги върне. Трябваха му, за да замине по работа за Румъния.

Дадох му парите с удоволствие и забравих. Минаха много години, през 2012 г. постъпих в столична болница за изследвания. Желю дойде да ме види и ми подари своя книга. Когато се прибрах в стаята, я разгърнах видях, че беше сложил онези 3000 лв. между страниците."

Желев дава рамо и за политическата кариера на Бенчев, чийто първи мандат като общински съветник преди 15 г. е от партията "Сдружение за Бургас". Държавният глава участва със съвети при учредяването на сдружението, в което влизат само крупни бизнесмени от региона, появява се и по време на предизборно мероприятие на формацията. Изненадващо за всички на местните избори "Сдружение за Бургас" успява да вкара трима общински съветници.

Година след появата си в местната власт Бенчев оглавява новосъздадената партия "Обединение за достойна България” и става първият лидер от провинцията, шеф на национална партия. От Бургас са и 12 души в политическия съвет на партията, между които общинските съветници Георги Манев и певецът Георги Найденов-Гого. Една от идеите, които зърненият бос се опитва да лансира в политиката, е повече власт на общините.

Бенчев развива тезата, че не може да претендираш, че ще оправиш държавата, ако не си постигнал нещо в собствения си живот.

През май 2005 г. става кандидат-депутат, но след неуспешния опит да влезе в парламента основава ново гражданско сдружение - "Движение за реална демокрация Достойна България".

Както не е криел несметните си богатства, Бенчев така и не е пазил в тайна пристрастията си към социалистите и лявата политика.

През 2011 г. името му е одобрено и той заема пета позиция в листата на червените за местните избори като представител на гражданската квота. Бенчев е предложен от настоящия депутат от БСП и бивш кадър на ДС Димитър Стоянов и одобрен с мнозинство. Той влиза и на следващите местни избори от гражданската квота на БСП, а колегите му от групата го предлагат за зам-шеф на местния парламент.

По онова време, а и доскоро съмнения за бизнеса му в червените редици няма. Знае се, че Бенчев се занимава със зърнопроизводство, богат е, но и щедър.

Зърненият бос е сред спонсорите на прощалния концерт на Мустафа Чаушев на 29 юли т.г. в Летния театър на Бургас. Той е на първите редици заедно с колеги съпартийци, а след концерта е сред гостите за рождения ден на съпругата на Чаушев. Още тогава Бенчо спомена, че ще ходи в Турция, спомня си общинският съветник и зам.- председател на съвета Георги Дражев. На празника присъствал и другият задържан в Истанбул - ексдепутатът от ДПС Несрин Узун, както и обществени личности, разкриват посветени.

"Тези, които първи се отрекоха от Бенчев, бяха до него на концерта", признава съветник от редиците на БСП. Веднага след скандалния арест в Истанбул Бенчев бе отлъчен от БСП

Групата в общинския съвет го изключи от редиците си и призова той да напусне местния парламент.

Макар и сринат психически от развоя на събитията и разнородните коментари, Бенчев отвърна на удара: "Явно с БСП няма да работя повече. Няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е", каза разследваният зърнен бос.

Срещу него са повдигнати две обвинения - за укриването на Димитър Желязков, за което се предвиждат до 5 г. затвор, и за държане на боеприпаси без надлежно разрешително. Става дума за 57 фабрично произведени патрона, калибър 7,62, открити в спалнята на Бенчев. Ако техният произход не бъде доказан, го грози затвор от 2 до 8 г.

Тези, които познават добре Бенчев, знаят, че той е ловец, и допускат, че боеприпасите са били в спалнята на общинаря заради дългогодишното му хоби. От прокуратурата обаче са категорични, че липсват документи за откритите патрони.

Заради прогресиращ паркинсон зърненият бос все по-рядко хваща ловната карабина. Той се бори с коварното неврологично заболяване от 5-6 години и често отскача до турска клиника, където се лекува.

След десетки бурни години днес за Бенчев повече от всякога важи максимата "Моят дом е моята крепост". Фамилията живее в луксозно имение с басейн, градина и параклис, скрити зад високи дувари в бургаския квартал "Меден рудник". Въпреки че мълвата го свързва не с една и две знойни красавици предимно от гилдията на фолкдивите от времето на Ивана и Глория, Бенчев признава, че най-важна за него винаги е била съпругата му Мария. А преди година организира бляскаво парти за рождения й ден, което до последно пази в тайна.

И двамата му сина са във фамилния бизнес със зърнопроизводството. В съдружие с ексдепутата Несрин Узун и създателя на партия "Средна европейска класа" Георги Манев Бенчев се впуска и в строителството - тримата строят луксозни жилища в центъра на Бургас.

Над 20 са фирмите, в които 65-годишният предприемач има участие. В началото на 2016 г. Бенчев купува и малък дял от охранителната фирма "Аркус сигурност" - Бургас, където несебърският бос Димитър Желязков се води мениджър по маркетинга. По време на престрелка в Слънчев бряг на 8 юни същата година, законният притежател на 30% от акциите на "Аркус сигурност" Александър Алексиев-Сашо Японеца е убит.

Това е гардът на Митьо Очите, който пък оцелява на косъм. Само след няколко месеца по-голямата част от дела на Японеца в "Аркус" е изкупена от Бенчев. Той обяснява сделката с бизнесаргументи - вместо да плащал на охранителната фирма, която пазела повечето му обекти, той решил да влезе в нея като акционер. Тогава обаче Бенчев едва ли си е давал сметка, че присъствието му в "Аркус сигурност" и неминуемото сближаване със спеца по маркетинга от Несебър ще се окажат фатални за политическата му кариера.

На 2 август спецпрокуратурата и полицията в Бургас реализират мащабна операция, при която са задържани 19 души. Деветима от тях са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, сплашване, побоища и наркотици с лидер Димитър Желязков. Босът не е сред задържаните, тъй като е напуснал страната дни преди акцията. Желязков е обявен за международно издирване и заловен 48 часа по-късно в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в Истанбул.

Оказва се, че не е сам. Заедно с него турските власти прибират общинския съветник Бенчо Бенчев и бившия депутат от ДПС Несрин Узун. Още на следващия ден двамата дългогодишни приятели и бизнеспартньори са предадени на българските власти.

По-късно става ясно, че в деня, в който е разбита бандата на Очите в Бургас, Желязков е изведен от Солун с луксозния бус мерцедес на Бенчев и откаран в Истанбул.

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.