Бивше ченге работодател на Очите е окей. Действащо в контакт с него - не

14.08.2018;

За връзката МВР - охранителен бизнес

Покрай историята с Митьо Очите нашумя управителят на охранителната фирма “Аркус” в Бургас, на която босът е бил консултант. Иван Владимиров е бивш началник на Криминална полиция в града, отдавна е пенсионер и сега ръководи частно дружество. Със сигурност печели по-добре, отколкото в МВР. И едва ли би останал на държавна служба след навършването на години за пенсия.

Хиляди бивши

полицаи работят

в частни

охранителни

фирми

И това е напълно нормално. Пенсионират се рано, някои дори на по 40, в разцвета на силите си. И продължават да работят това, от което разбират - сигурността. Служили са на държавата, след това на клиентите на фирмите. Бивши служители на МВР и армията има навсякъде в този бранш. Бившите сержанти обикновено стават пазачи на обекти, вземат минимална заплата или малко повече и плюс пенсията живеят нормално. Други са ръководители от средните нива в охранителните фирми, каквито са били и в МВР. Трети - управители, четвърти - собственици на такива дружества. Доста офицери от вътрешното министерство се занимават с този бизнес. Или са служители по сигурността в банки, големи производители, холдингови дружества с широк предмет на дейност, които имат нужда от познанията, експертизата и действията на обучените бивши полицаи. Списъкът с имената е твърде дълъг. И

вземат повече

пари от

времената,

когато са били

държавни

служители

2, 3, 4 пъти повече. Освен ако под пагон не са печелили от контактите си с бандити, за да ги пазят, но това е друга тема.

Иван Владимиров от “Аркус” не може да бъде обвиняван, че е взел на работа Димитър Желязков. Да, Митьо Очите беше арестуван през 2007 г., лежа в затвора, защото се призна за наркобос. Изтърпя наказанието си и излезе на свобода през 2012 година. Оказва се, че 6 г. оттогава се е занимавал със същото, както и преди. И това не е проблем на Иван Владимиров, пенсионирания полицай и настоящ бизнесмен. Проблем е на действащите служители на МВР, на прокурорите, на гражданите, които са пострадали от престъпната дейност на групировката по Южното Черноморие.

Иначе преди години пенсионерът от МВР Иван Владимиров

е бил в контакт

с бандити,

защото това е

част от работата

на полицая

Не е тайна, че много престъпници са информатори на полицията и благодарение на тях се разкриват иначе недоказуеми случаи. Лошото е, когато тези бандити се пазят от действащи служители на МВР, защото уж помагат, а всъщност приносът им е към джоба на ченгето. Или в свободното си време охраняват мутри, или продават информация, или нещо друго незаконно.

Пенсионираният полицай на служба в частна фирма за охрана е като бивш държавен чиновник от администрацията и дори министър, който става висш мениджър във финансов холдинг например. Има опит, познава системите, законите, контактите.

Обратният

път би бил

притеснителен Защото кой ще замени петцифрената заплата за такава от 4 цифри, и то в долния диапазон, освен ако не използва държавната служба за корупционни схеми?

МВР, ако иска, може да използва обучените си кадри в частния бизнес в интерес на обществото. И едва ли колегата от миналото би отказал съдействие, съвет, информация. И без това полицията лицензира и контролира охранителните фирми, които пък са длъжни да помагат на МВР.

Още от Репортаж

Цветанов: Да си независим днес означава сам да определяш пътя си. Честит празник!

Скъпи сънародници, днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Дръзкият, но изключително премерен политически акт на цар Фердинанд,

Слънчево и топло днес - до 32 градуса

Днес отново ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса по Целзий, за София - около 28 градуса,

Честит Ден на Независимостта!

Днес се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св.

Започнаха тържествата за 110 години от обявяването на независимостта (Снимки)

С тържествена света литургия в историческата църква "Св.40 мъченици" започнаха тържествата за 110 години от обявяването Независимостта на България във Велико Търново.

Майка се жалва от сина си в МВР 49 дни преди той да стреля по полицай

49 дни преди 21-годишният Христо Бръзицов да стреля по полицай, майка му позвънила в МВР с молба да го вкарат в психиатрия, разказа самата Живка в Софийския градски съд.

Ще изследват мъжа, прострелял полицай, в психиатрична болница

Софийският градски съд реши мъжът, който простреля полицай, да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок до тридесет дни, предаде БГНЕС.

Намериха мъртва Силвия Петрова от Димитровград, обявена за издирване. Момичето се е обесило на безлюдно място в парк

Ученичката на ПМГ "Иван Вазов" Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване в началото на седмицата днес е била намерена мъртва в парк "Марица", потвърдиха пред Дарик радио от полицията.

Митницата запечатва складове на Миню Стайков в Карнобатско

Нова акция, този път на Агенция Митници,  е извършена днес в обекти в Карнобатско, собственост на алкохолния бос Миню Стайков, съобщиха източници на 24 часа.

Намериха мъртво Силвия Петров от Димитровград, обявена за издирване

Ученичката на ПМГ "Иван Вазов" Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване в началото на седмицата днес е била намерена мъртва в парк "Марица", потвърдиха пред Дарик радио от полицията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.