Инспекторите на убития данъчен Иво Стаменов 17 пъти спирали тирове със стока на арестувания депутатски брат

10.08.2018;

“Булкомерс ММ” е сред големите вносители на месо, от 2015 г. насам данъчните проверявали договорите на работниците му, доставчиците и оборотите на дружеството

Арестуваният депутатски брат Борис Аврамов е имал мотив да иска отстраняването на данъчния шеф Иво Стаменов, въпреки че сега няма обвинение за убийството му, научи “24 часа”.

Фирмата на Аврамов “Булкомерс ММ” е сред големите вносители на месо, а ръководената от Стаменов териториална дирекция “Фискален контрол” в НАП - София, е правила точно 17 проверки на стоката в тировете на дружеството от 2015 до 2017 г. В повечето случаи товарът е изземван заради обезпечения, наложени като гаранция, че ще си плати данъците, и е връщан, след като Аврамов е плащал обезпеченията. Това обаче засягало пряко бизнеса му заради бавната реализация на вносната стока от склада към търговската мрежа на дребно.

“Необоснован

произвол”

Така нарича Борис Аврамов действията на “Фискален контрол” срещу “Булкомерс ММ” в една от жалбитне си до директора на НАП. Конфискувани тирове, задължение за внасяне на обезпечения за стоката, проверки за дължими към бюджета суми и актове за стотици хиляди левове - всичко това се струпва на “Булкомерс ММ” в последните 3 г. заради действията на инспекторите от дирекцията на Иво Стаменов.

Освен това при всяка проверка са искани документи от фирмата, проверявани са доставчиците и клиентите му, много от които са в списъка с рискови фирми, които избягват плащането на ДДС по веригата.

Борис Аврамов е брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов. И двамата са в бизнеса с месо. Борис е по-малкият брат и е вносител. Има база в кв. “Слатина”. Димитър има ферма за пилета в Монтана.

Съдят го за

изнудване

през 2012 г.,

когато го арестуваха след жалба на земеделеца Светослав Илчовски. Тогава Димитър Аврамов беше депутат от ГЕРБ, а сега от ДПС. За разлика от него Борис Аврамов никога не се е занимавал с политика.

На 3 юли т.г. той беше арестуван от ГДБОП и спецпрокуратурата. Останалите задържани с него са подчинените му Данаил Петков и Пламен Дренков. В групата участвал и затворникът Петър Петров (кои са ударниците в бригадата на Борис Аврамов виж в карето). Обвиненията срещу депутатския брат са за изнудване и лихварство, а пострадали са двама души. По делото има данни, че хора от обкръжението на Аврамов са търсили наемник, който да запали колата на Иво Стаменов и да го пребие. От прокуратурата тогава казаха, че няма доказателства за това, че Аврамов е поръчал убийството на Иво Стаменов, както и че фирмите на задържания не са проверявани от отдел “Фискален контрол”. Друго обаче твърдят бивши колеги на застреляния пред “24 часа”, като назовават с номера протоколите от проверките на “Булкомерс ММ” на Борис Аврамов от “Фискален контрол”. Всички те са обжалвани и в Административния съд от него и там има пряка връзка между арестувания и убития.

43-годишният Иво Стаменов беше прострелян на 17 декември 2017 г. в джипа си на централната столична ул. “Дунав”.

Три седмици

по-късно почина

Стаменов е бивш полицай, който работи във “Фискален контрол” от създаването на дирекцията в НАП, като последно е бил началник на столичното поделение. То следи движението на рискови стоки в България, с които често се вършат данъчни измами - от лешници и маслини през всички видове месо и риба до различните горива.

7 месеца по-рано е една от последните акции на “Фискален контрол” срещу “Булкомерс ММ” на Борис Аврамов. На 25 април тир със стока паркира пред базата на фирмата. Там чака екип от НАП. Шофьорът на камиона се обажда на собственика Борис Аврамов и той пристига на място. В негово присъствие започва проверката. По документи стоката е 20 тона замразена скумрия и тя е точно толкова в товарната част.

Според данъчните от дирекцията на Стаменов обаче “Булкомерс ММ” трябва да внесе обезпечение на вземанията от данъци, които ще станат дължими, когато скумрията започне да се продава. Поискана е банкова гаранция за 30% от стойността на рибата, или 25 хил. лв. Освен това проверка в масивите на НАП показва, че дружеството на Аврамов дължи на бюджета 185 хил. лв. То е внесло съмнително малко данъци за големите си обороти.

Поискани са всички трудови договори на работниците за 2016-а и 2017 г. Така се стига до решението скумрията да се изземе, докато “Булкомерс ММ” не плати обезпечението и старите си дългове. Още следващия ден Борис Аврамов обжалва пред директора на НАП, но той не му отговаря. Тогава Аврамов е принуден да обжалва мълчаливия му отказ в съда. Месец по-късно, на 22 май, магистратите отменят обезпечителните мерки и документите със стоката са върнати на “Булкомерс ММ”. Междувременно той е платил забавените си дългове.

Това обаче не е единственият сблъсък между “Фискален контрол” и фирмата на депутатския брат. Месеци по-рано пред склада на “Булкомерс ММ” отново е спрян тир със

замразени

пилешки

дробчета,

внос от чужбина. Инспекторите правят проверката около 19 ч. Първо разпломбират товарното ремарке. Стоката отговаря на описаното в документите - 15 тона карантия с пазарна стойност 35 хил. лв. Служителите и този път изземват стоката, докато Аврамов не внесе над 10 хил. лв. заради данъчни задължения, които ще възникнат след бъдещата препродажба.

Същата история като със скумрията и пилешките дробчета се повтаря и с други стоки, внасяни от “Булкомерс ММ” - свинско месо, мляко, сметана, портокали.

Фирмата на Борис Аврамов внася месо от 2011 г. Проблемите му с НАП обаче започват през 2015 г. Тогава вече има приходи от 5,4 млн. лв. на година от внос и продажба на месо, двойно спрямо 2014-а, когато приходите са 2,7 млн. лв.

Биячите му работили за наркобоса Христо Ширев

Данаил Петков и Петър Петров от групата за рекет и лихварство на Борис Аврамов са работили за наркобоса и ММА боец Христо Ширев-Боксьора. Бандата му е разбита на 7 април 2011 г. Тогава Ширев се опитва да влезе на пазара на наркотици в София и е пряк конкурент на Стефан Бонев-Сако. След това обаче решава да стане свидетел срещу него и сключва споразумение с прокуратурата. Наказанията за цялата банда на Ширев са ефективни, но съвпадат с времето, когато са лежали в ареста - по 8 мес. Данаил Петков е бил дилър на Ширев. Петър Петров-Малкия е отговарял за наказателната бригада, охранявал дилърите и пребивал шанаджии.

Когато кариерата на Христо Ширев като гангстер приключва с ареста, хората му се пръскат. Години по-късно двама от тях започват работа при депутатския брат Борис Аврамов. Когато неговата банда е разбита, Пешо Малкия е в затвора в Бургас. Няколко дни преди удара на ГДБОП на 3 юли Петров потрошил известен бар в Приморско с други яки момчета. Инцидентът е от 24 юни. Тогава бандитите нахълтали в заведението, ритали масите, чупили чаши и пепелници и псували клиентите и персонала. Всички били пияни и дрогирани.

На записите на камерите криминалистите познали Пешо Малкия, който по това време живее на квартира в морския град. Арестуван е същия ден. В стаята му е намерен незаконен пистолет “Глок”. Изправен е на съд по бързата процедура и получава 3 мес. затвор. Влиза зад решетките дни преди ареста на Борис Аврамов, Данаил Петков и Пламен Дренков.

Още от Репортаж

Ще изследват мъжа, прострелял полицай, в психиатрична болница

Софийският градски съд реши мъжът, който простреля полицай, да бъде настанен за изследване в психиатрично заведение за срок до тридесет дни, предаде БГНЕС.

Намериха мъртва Силвия Петрова от Димитровград, обявена за издирване. Момичето се е обесило на безлюдно място в парк

Ученичката на ПМГ "Иван Вазов" Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване в началото на седмицата днес е била намерена мъртва в парк "Марица", потвърдиха пред Дарик радио от полицията.

Митницата запечатва складове на Миню Стайков в Карнобатско

Нова акция, този път на Агенция Митници,  е извършена днес в обекти в Карнобатско, собственост на алкохолния бос Миню Стайков, съобщиха източници на 24 часа.

Намериха мъртво Силвия Петров от Димитровград, обявена за издирване

Ученичката на ПМГ "Иван Вазов" Силвия Петрова, която бе обявена за общодържавно издирване в началото на седмицата днес е била намерена мъртва в парк "Марица", потвърдиха пред Дарик радио от полицията.

Задържаха 5 кг хероин, укрит в тайник на лека кола на ГКПП-Видин

На ГКПП-Видин гранични полицаи и митнически инспектори задържаха 5 кг хероин, укрит в тайник на лека кола, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автомобилът „Мерцедес“ с българска регистрация е спрян за

Хванаха трима, отглеждали марихуана в Кърджалийско

Криминалисти от полицейските управления в Ардино и Кърджали разкриха домашна наркоплантация за отглеждане и обработка на марихуана в специализирана съвместна операция за противодействие на

Оставят в затвора британеца, изнасилил 6-годишна във Великотърновско

Британецът, блудствал с 6-годишно дете у нас, остава в затвора. Състав на Софийския градски съд не уважи искането на защитата за условно предсрочно освобождаване на оставащите му четири години,

Окръжната прокуратура във Варна иска по-тежко наказание за пиян шофьор, убил приятел

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу наказанието на пиян шофьор, убил свой приятел при катастрофа, като е карал с над 100 км/ч. Състав на окръжния съд в морската столица даде на

Около 6 500 лв. изчезнаха от рецепцията на хотел в Созопол

Управител на хотел в Созопол съобщил вчера в районното управление за установена след ревизия липса от метална касета в рецепцията на около 6 500 лв. /българска и чуждестранна валута /.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.