Газ от морето убива хора и животни

09.08.2018;

Очевидно, с цел да се успокои обществото, в бившия СССР често са говорили за опасността от избухване на газове в дълбинитие на Черно море като за градска легенда. Истината е, че инциденти с пагубното въздействие на газове, внезапно освободени от водата, има по целия свят.

А когато в края на 70-те години на ХХ век на брега близо до Одеса се появяват тонове мъртва риба, проблемът повече не може да бъде скриван от хората.

Но примери за опасното въздействие на отровни газове от водите има по цялото земно кълбо.

В Перу през 1980 г. рибарски кораби започват да се връщат на пристанищата почернели и почти празни. В морето се носели тонове мъртва риба, отровена от сероводород. През 1983 г. водите на Мъртво море

внезапно променят цвета си от

сини на черни

Причината - сероводородът от водата е излязъл на повърхността. Произшествието е регистрирано от американски спътник, който е снимал земната повърхност.

Но има и случаи с фатални последици за хората. На 21 август 1986 г. езерото Ниос в Камерун изригва отровни газове и убива всичко живо в околността. За един миг в близките села загиват 1746 души и над 3500 глави добитък. Вълната от внезапното освобождаване на между 100 и 300 000 тона газ, вероятно сероводород или въглероден двуокис, се движи със 100 км час. И защото газът е по-тежък от въздуха, задушава всичко живо в радиус от 25 км от езерото.

И досега не е известно какво е предизвикало катастрофалното изтичане. Повечето геолози подозират, че причината е свлачище, но някои смятат, че може да е имало малко вулканично изригване на дъното на езерото. Трета възможност е хладната дъждовна вода, падаща от едната страна на езерото да е предизвикала изтичането. Има версия и за слабо земетресение, но тъй като свидетелите не съобщават за трус по време на бедствието, тази хипотеза е най-малко вероятна.

След изригването, оцелелите са лекувани в главната болница в град Яунде, столицата на страната. Смята се, че голяма част от жертвите са били

отровени от смес от газове, съдържащи водород и сяра

Мащабът на бедствието дава тласък на проучванията как да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще. Някои изследователи предлагат инсталирането на дегазиращи колони от салове в средата на езерото. Принципът е бавно изпускане на газ чрез издигане на силно наситена вода от дъното на езерото през тръба. За целта първоначално се използва помпа, но само докато отделянето на газ вътре в тръбата естествено повдигне ефервесциращата вода, което прави процеса независим.

През 1995 г. успешно са проведени проучвания за осъществимост, а през 2001 г. е била инсталирана първата постоянна тръба за обезгазяване на езерото Ниос. През 2011 г. вече са инсталирани и две допълнителни тръби.

След катастрофата в езерото Ниос учените са изследвали и други африкански езера, за да видят дали подобно явление може да се случи другаде. В езерото Киву в Демократична република Конго, което е 2000 пъти по-голямо от Ниос, също е установено, че е пренаситено с газове и геолозите откриват доказателства, че на всеки хиляда години има

опасно изтичане

на газ

В началото на 50-те години на ХХ век в залива Уолфиш-Бей в Намибия възходящото течение (апвелинг) изнася на повърхността сероводороден облак. Миризмата се усеща до 300 километра навътре в сушата. Това означава, че са преминати и пределно допустимите концентрации във въздуха. Потъмнели и стените на къщите. По този начин жителите на рядконаселената африканска страна са преживели "мека" химическа атака. В същото време, според руските учени, подобен случай в Черно море би бил далеч по-опасен.

В тази връзка обезпокоително звучи съобщение, излъчено на 30 май 2007 г. от радиото в Сочи, за масова смърт на делфини в Черно море. В района на Нови Атон в Абхазия морето също вече е различно, отколкото е било преди 20-30 години. В следобедните часове често водата е мътна и жълта и понякога се появяват мъртви риби и морски животни.

С изтичането на газове може да се обясни и необяснимата на пръв поглед поява на мъртви делфини и по нашето крайбрежие през последните години.

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.