Синът на Осама се жени за щерката на топатентатор от 11 септември

10.08.2018;

Майката на терорист №1 даде първото си интервю за съдбата на сина си и внука Хамза, който се издига в йерархията на “Ал Кайда”.

Синът на Осама бин Ладен се е оженил за дъщерята на основния атентатор от 11 септември. Това разкрива в интервю за в. "Гардиън" пред журналиста Мартин Чулов майката на терориста за съдбата на сина си и внука си Хамза.

Хамза бин Ладен, който обеща да отмъсти за смъртта на баща си, е малко известен в медиите и не е бил във връзка със семейството, откакто баща му бе убит от американските военноморски тюлени в скривалище в Пакистан през 2011 г. Въпреки това роднините му вярват, че се е оженил за дъщерята на египтянина Мохамед Ата, който отвлече самолет на "Американ Еърлайнс" и го блъсна в северната кула на Световния търговски център.

Това бе първият от жестоките атентати, които за няколко минути промениха света. "Чухме, че той се е оженил за дъщерята на Мохамед Ата – казва Ахмад ал Атас, вторият съпруг на майката на Осама бин Ладен.

"Това, което може да се каже, е, че последователите на атентаторите от 11 септември остават жизнеспособни и реални дори след 17 години", коментира журналистът Мартин Чулов пред Си Би Ес.

Хамза бин Ладен, с подрязан мустак, но без брада, се вижда на видеоклип от сватбата. Видеото е пуснато на 1 ноември 2017 г. от ЦРУ между материали, открити през май 2011 г., когато лидерът на "Ал Кайда" бе убит в убежището си в Пакистан. От намерените документи става ясно, че Хамза е смятан за "пряк наследник" на "Ал Кайда".

През 2000 г., единайсетгодишен, Хамза се появява с баща си в пропагандно видео, на което тренира с правоверни мюсюлмани и произнася емоционални проповеди. Той е участвал в съвместна атака на "Ал Кайда" и талибаните в Пакистан в началото на 2001 г., а по време на конфликта в Сирия призовава във видеозапис мюсюлманите да обединят силите си, тъй като целият свят е обединен срещу тях. Миналата година Държавният департамент

постави Хамза

в списъка на световните терористи,

защото е "решен да извърши или представлява сериозен риск за реализиране на терористични актове, които заплашват сигурността на американските граждани или националната сигурност". Според Чулов в момента Хамза е по-скоро в Афганистан, а не в Пакистан, както смятат мнозина.

Журналистът взема интервюто от майката на Осама бин Ладен - Алия Ганем, втория й съпруг Мохамед ал Атас и двамата й синове от него във вила в Джеда, град, който е бил център на клана бен Ладен в течение на няколко поколения. Бащата на Осама се развежда с Ганем след три години брак и тя се омъжва за Мохамед ал Атас, по това време администратор във формиращата се бизнес империя “Бин Ладен”.

Бащата на Осама има още 54 деца от 11 жени, казва Чулов. Фамилията и днес е едно от най-богатите семейства в кралството. Ганем, както и останалите роднини на Бин Ладен отказват да говорят за лидера на "Ал Кайда" в продължение на 20 години. Днес новото ръководство на Саудитска Арабия по инициатива на амбициозния 32-годишен наследник на престола, принц Мохамед бин Салман, дава съгласие на Чулов да беседва със семейството.

“Наследството” на Осама бин Ладен тежи на фамилията и на кралството. Мнозина смятат, че съюзът на кралската династия с радикалните ислямски духовници в Саудитска Арабия е допринесъл за ръста на световния терирозъм. През 2018 г. новото правителство на Саудитска Арабия иска да сложи край на предишния имидж и въвежда "умерен ислям".

Принц бин Салман смята, че реформата му е важна за оцеляването на държавата, където разочарованите млади хора почти четири години са били почти лишени от забавления, социален живот и лични свободи. Новите управници на Саудитска Арабия са на мнение, че много строгите правила в обществото, които са подкрепяни от духовенството, могат да бъдат плодородна почва за екстремистите, които използват разочарованието и емоциите, казва Чулов.

Затова високопоставени чиновници в Рияд смятат, че ако разрешат на бин Ладен да разкажат своята история, ще стане ясно, че Осама е маргинал, а не агент, организирал кървавия 11 септември, пише "Гардиън".

Интервюто е преразказано и анализирано в много големи медии по света. Ганем разказва пред журналиста за трансформацията на най-големия си син Осама, който е бил “привлекателно, благочестиво и любезно" дете, с дарба за наука.

20-годишен, той става силна личност, обсебена от религията, разказва майка му. Радикализира се по време на следването си в икономическа специалност в Университета на крал Абдулазиз в Джеда, след като попада под влиянието на познатия си Абдула Азам, член на "Мюсюлмански братя", по-късно живеещ в изгнание и станал духовен учител на Осама, пише в. "Индипендънт".

6В началото на 80-те на миналия век Осама заминава за Афганистан да се бори с руската окупация. "Всички, които го познават в този период, са го уважавали - твърди пред Чулов брат му Хасан. – В началото ние също много се гордеехме. Даже саудитското правителство се отнасяше към него много вежливо, с уважение. А след това се появи Осама муджахидинът."

Полубратята на Осама споделят пред Чулов, че Бин Ладен "е избрал пътя си" и че когато видели образите на мъчениците на Световния търговски център и горящия Пентагон, те "инстинктивно разбрали, че той е отговорен за това.

"Бях изумен, просто потресен“ – казва полубратът на Осама бин Ладен Ахмад, когато чува първите новини от Ню Йорк на 11 септември 2001 г. - Това беше много странно чувство. Знаехме от самото начало, че е Осама. През първите 48 часа. И малки, и големи - всички се почувствахме посрамени от него.

Знаехме, че за всеки от нас ще има тежки последствия. Всички наши роднини от чужбина се върнаха в Саудитска Арабия." По думите на полубрата на Осама бин Ладен всички са били разпитвани от властите и за определен период им е било забранено да излизат от страната. Едва след 20 години Бин Ладен могат да се придвижват относително свободно в Саудитска Арабия и извън пределите на кралството.

Според Чулов е неоспорим факт, че по време на съветската окупация на Афганистан бен Ладен и семейството му са били подкрепяни от Саудитска Арабия. Но след като разговаря със семейството в дома им в Джеда, смята, че нищо не води до извода, че правителството на Саудитска Арабия е имало връзка с атентата на 11 септември, съобщава Си Би Ес.

"Питам семейството за най-малкия син на Бин Ладен, 29-годишният Хамза, за който се смята, че е в Афганистан", пише Чулов.

Постоянното изкачване на Хамза бин Ладен в йерархията на "Ал Кайда" днес може да попречи на семейството да се опита да се отърве от миналото си, твърди журналистът.

Още от Репортаж

Секунди преди да бъде убита в асансьора, Никол опитала да се обади на майка си

- Позвъняването било твърде кратко и без отговор, по него определят часа на смъртта ѝ - Съжалявам, няма да правя повече така, казал 16-годишният Иван Иванов в съда, отива за 8 г.

Търсят кой в Бургас плати 2,40, за да прибере 7 млн. лева

Падна поредният голям джакпот в Българския спортен тотализатор. В 76-ия тираж на играта "6 от 49" някой спечели 7 111 714 лв. Това е четвъртият най-голям джакпот в историята на тотото,

Стотици на косъм от смъртта в центъра на Благоевград, фасадата на мола се срути заради силния вятър

Стотици благоевградчани бяха на косъм от смъртта при срутването на цялата фасада на мола на площада. Заради силния вятър се откърти цялата облицовка и падна на площада пред входа на големия магазин.

Паника в центъра на Благоевград! Падна фасадата на мола (Снимки)

Цялата фасада на мола в Благоевград падна от силния вятър преди минути. Сградата е бившият градски универсален магазин, който преди няколко години бе основно ремонтиран и превърнат в мол.

Младежи сензационно твърдят, че са открили нова снимка на Левски. Експертът: Това е фалшификат!

- Младежи твърдят, че открили неизвестно фото на Апостола от учителските му години във Войнягово - Най-добрият познавач на образа на Апостола казва,

Започна срещата в Ню Йорк заедно с Бойко Борисов за справяне с наркотиците (Видео, снимки)

Започнала е срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп, на която България е съ-домакин.

САЩ, Русия и Китай ще решават балканските проблеми

Преговорите за Косово под егидата на ЕС не дадоха никакъв резултат, ясно е, че без САЩ, Русия и Китай не е възможно да се постигне траен и приложим компромис между Белград и Прищина,

Ердоган от Ню Йорк: Ако даде Аллах, ще направим Сирия едно по-сигурно място

Турция ще предприеме акция източно от река Ефрат в Сирия и ще въведе зони за сигурност, както направи в северозападната част на страната, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган,

Косово ще представи два противоположни плана в Ню Йорк

Две плана, противоположни един на друг, ще бъдат представени в Ню Йорк тази седмица от страна на косовската държавна делегация, която ще участва в работата на Общото събрание на ООН,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.