През 90-те БСП реши да воюва срещу капитализма

08.08.2018;

Предпочетоха идеологията на Лилов за демократичен социализъм пред тази на Луканов за социалдемократическа партия

При Живков даваха право само на апартамент, вила и кола

След 10 ноември 1989 г. БСП трябваше да промени нещо във визията си, за да се разграничи от БКП и ненавистта й към частната собственост.

От устава на партията изпадна стремежът към комунистическо общество, а на Александър Лилов бе възложено да напише цялостна нова програма за какво се бори партията. Докато той заедно с екипа си работеше по документа, течаха

денонощни скандали

между два противникови лагера. Отстрани въпросът изглежда смешен, но те щяха да се избият на тема дали идеалът им трябва да е демократичният социализъм, както проповядваше Стратега, или социалдемокрацията. За второто се бореше групата около Андрей Луканов и Георги Пирински.

Разликата е, че първата идеология е срещу авторитарните методи на комунизма, нейните последователи трябва да са

кардинални борци

срещу капитализма, докато втората иска само да го подобри, като държавата подпомага здравеопазването и социалните дейности, има собствени образователни програми.

В крайна сметка победи Лилов и през 1994 г. БСП издаде дебела програма "Нови времена, нова България, нова БСП" с представата, че тя ще води политиците от партията в следващите 30 г. За да имитира демокрация, столетницата дори я подложи на референдум сред членската маса. Така демократичният социализъм беше официализиран като цел на БСП.

Той оцеля като идеология в новата програма, приета през 2008 г. Тогава червените обявиха,

че са срещу социалната несправедливост.

Те решиха, че са за "социална държава на активните, инициативните, предприемчивите и образованите – позитивна социална държава, която може да създаде условия за намаляване на бедността и неравенството, за подкрепа на най-засегнатите социални слоеве, за едно по-справедливо и по-солидарно общество. Но не само това - активната социална държава следва да преодолява социалната поляризация, да изкоренява мизерията и изолацията..."

А по времето на Тодор Живков в България предшественичката на БСП – БКП, беше издала специален указ за ограничение на частната собственост.

За да няма капиталисти, всеки можеше да притежава само един апартамент, най-често панелен, една кола – предимно съветска, и една вила.

Официално беше разрешено

жилището в града да е до 120 квадратни метра,

но зависеше от броя на членовете на семейството. Сам човек не можеше да се шири в толкова голямо помещение. А освен това трябваше да се "кандидатства" в списъци на Министерството на регионалното развитие за по-голям апартамент, ако са се родили и две деца на фамилията.

Но в соца всичко беше въпрос на връзки. Така че вратички за притежаване на по-големи жилища пак се намираха. Например писателите и хората на умствения труд имаха допълнително право на кабинет. Така можеха да получат по-голяма квадратура. А "буржоазните" кооперации също намираха начин да си запазят собствеността.

В събота и неделя влаковете по Искърското дефиле се изпълваха с

нарамили лопати и мотики софиянци,

отправили се да копаят в двора на вилата си край реката. Всеки искаше да си има нещо свое, инстинктът за собственост завладяваше всеки комунист или дори обикновен човек.

Ограничение имаше и за броя животни, които можеше да отглеждат на село хората - до 5 овце, 2 крави и 20 кокошки.

Разбира се, ограничението не важеше за членовете на Политбюро на ЦК на БКП, които се ширеха в резиденции и в големите апартаменти в центъра на София.

През 1986 г., когато в Съветския съюз започна перестройката, компартията реши да позволи частна собственост и някакъв бизнес, като издаде известния Указ 56. Но въпреки формалната възможност не даваха разрешение на когото и да е. Определени хора имаха право да развиват бизнес и да имат частна собственост.

Още от Скандал

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

9 септември 1944 г.: Терор и пропаганда

Вече изминаха 74 години от 9 септември 1944 г., но споровете по идеологически теми продължават да разбунват духовете у нас. В това отношение съвсем пресен е примерът с публикация в социалните мрежи

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.