Скандалът със строежа върху Амфитеатъра двоен: Културен човек - актрисата Анета Сотирова, собственик на парцела

02.08.2018;

Скандалът със строежа на 7-етажната сграда върху Амфитеатъра на Сердика на столичната ул. "Московска" 11 се оказа двоен. Човек от сферата на културата - уважаваната и обичана актриса Анета Сотирова, е едноличен собственик на дружеството "Студио плакат". То притежава имота.

"168 часа" направи опит да се свърже с нея, за да разбере действително ли намеренията на фирмата й са да вдигне висока сграда на мястото на бившата юзина (електроцентрала) на двореца, но тя не отговаряше на мобилния си телефон.

Административният съд отхвърли иска на Столична община да се забрани строителството в историческия парцел. Инвеститорите получават правото да вдигнат 7 етажа откъм ул. "Московска", а откъм "Дондуков", където е по-ниско, те ще бъдат 9.

В сградата в момента се помещава художествена галерия, наречена "Юзина".

"Студио плакат" придобива през 2003 г. сградата, която е паметник на културата и се намира във втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец". Отчуждител е областната управа на София-град, което означава, че тя е продала имота на фирмата на актрисата. Сделката е вписана в съда на 9 май 2003 г. Не е ясно за колко пари и как Анета Сотирова е придобила имота, но областен управител по онова време е Росен Владимиров от ДПС.

В имотния регистър е посочено, че атрактивната постройка и дворът са прехвърлени от държавата и общината с констативни актове по документи.

Компанията на актрисата е взела кредит от банка и е ипотекирала имота, за да го изплати, става ясно от справка в регистъра. Сградата е 162 кв. метра, а парцелът - 235 кв. метра.

През следващата 2004 г. при строителството на хотел "Арена ди Сердика" са открити останките от амфитеатъра на древния град. Тогава започват разкопки, като сградата на ул. "Московска" 11 попада в терена на съоръжението.

До момента общината и Министерството на културата са успели да принудят собствениците да проектират строежа така, че да има достъп до руините. Но реално с този втори строеж върху Амфитеатъра няма шанс той да бъде разкрит напълно, както се случва навсякъде по света.

Не е ясно дали юристи на общината и Министерството на културата имат възможност да водят нови дела, за да се спре скандалният строеж, а собствениците да бъдат овъзмездени.

Още от Скандал

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

9 септември 1944 г.: Терор и пропаганда

Вече изминаха 74 години от 9 септември 1944 г., но споровете по идеологически теми продължават да разбунват духовете у нас. В това отношение съвсем пресен е примерът с публикация в социалните мрежи

След протест на интелектуалци паметникът на Пенчо Кубадински ще бъде махнат

Община Лозница отмени скандалното решение за увековечаване на комунистическия деец - заграждат го с лента и го покриват до демонтажа Паметник на Пенчо Кубадински – вдъхновител и организатор на един

Емблематичните кадри - манипулация и действителност

Филмът с Чапай е нарочно заснет дублаж, а хората се подиграват на лентата с Тодор Живков Тържественото посрещане на Червената армия от столичани и всенародната радост от идването на власт на

Три вида отнети от царя имоти според списъка на Кимон Георгиев

Според списъка на Кимон Георгиев, изготвен след референдума през 1946 г., имотите са разделени на три. Първите са изцяло държавни - построени на държавен парцел и с бюджетни средства.

В мазето на “Врана” имало хлебарки, въшки и боклуци, царят ремонтирал за 1,3 млн. лв.

Симеон лично намерил оригинални стъкълца от витражите и ги пратил за мостра във Франция По негови спомени възстановили портала от гранит и ковано желязо Покривът на двореца бил пробит,

Двоен удар с Коен и Манафорт притиска Тръмп в ъгъла

Негови близки сътрудничат на правосъдието за незаконни плащания на жени по време на кампанията през 2016 г. Личният адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, някога вярваше,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.