Ефектите от дъжда: чист въздух, лошо вино, повече ток от ВЕЦ

01.08.2018;

Дъждовното време невинаги е лошо. За страната ни има няколко ползи от влажното лято до този момент.

Първо, доведе до много чист въздух, защото въздушните потоци се сменят бързо, пада много дъжд, духа ветрец, коментира проф. Георги Рачев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той посочи като сравнение Атина, в която цяла седмица температурите тръгваха от 20° сутрин и стигаха до 35°на обяд, без въздухът да помръдне.

Цялото замърсяване от бензиновите изпарения

и фините прахови частици пада като похлупак в града. По думите на климатолога се е развил т.нар. лосанджелиски тип смог. Той не се вижда като зимния лондонски смог, но е 5 пъти по-опасен от него.

А в София и другите градове в България в момента заради постоянните валежи въздухът е изчистен.

Втората полза от постоянните дъждове е, че страната ни е добила 1,5 милиарда киловатчаса енергия от водноелектрически централи повече от миналата година. Този ток не струва нищо, защото централата си стои на мястото, работи, ако има вода.

Това рефлектира в увеличен износ на ток, който спрямо същия период на м.г. е с 30% повече. Така влизат допълнителни приходи в бюджета.

Третият плюс от влажното лято е невероятно топлата морска вода. През последните 10-15 г. не е имало толкова дълго температури над 25 градуса.

"Когато бях студент, като ходех на море и сварвах 25 градуса, беше фантазия. Сега още в края на май стигнахме тази морска температура", добави проф. Рачев. Той припомни 2010 г., когато на 13 август във Варненския залив беше измерена най-високата температура, отчитана някога по българското крайбрежие. Тогава тя беше 31,5 градуса.

Обикновено всяко лято се радваме 20-30 дни на морска вода като чай с температура по 26-27 градуса. А тази ще е по-дълго.

Само два периода имаше досега с по-ниски градуси - до 23. През останалото време в целия 10-15-метров слой до брега температурата е над 25 градуса.

Дъждовете ще доведат и до друг ефект.

Ще се радваме

на прекрасна слънчогледова реколта,

царевицата също се развива много добре. В поликултурно стопанство, където лавандулата е до царевицата, гроздето, трайните насаждения и пшеницата, не може да има време, което да е добре за всички тях.

Когато има повече влага, е лошо за лозята, коментира проф. Рачев. Те искат много слънце. Сега обаче ще се радваме на хубава царевица и слънчоглед за сметка на малко по-некачествено вино от тази реколта. "Надявам се сухият август да повиши захарността на гроздето, което е най-важното", завърши климатологът.

Още от Секретно

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.