Загадката “Романови” все още чака своя Шерлок Холмс. Масовото убийство е извършено в изпълнение на постановление на Уралския областен съвет на работническите, селските и войнишките депутат

02.08.2018;

Съдбата на последния руски император е най-голямата загадка на ХХ и ХХI век, чието решение чака своя Шерлок Холмс. Защото в историята на царското семейство има всичко - разтърсваща любов (ако вярваме на нашумелия филм "Матилда"), историческа жълтевина (ако си спомним, меко казано, спорната личност на Распутин), драма, мъченичество и святост (ако се доверим на Руската православна църква).

А ако сме привърженици на Холивуд, току-виж в края на сюжета вместо драма се появи и хепиенд. Класика в жанра - масово убийство

След Февруарската революция от 1917 г. руският император Николай II се отрича от престола* и заедно със семейството си е поставен под домашен арест в Царское село. По решение на Временното правителство фамилията е заточена в Тоболск през август 1917 г.

През април 1918 г. след Октомврийската революция и началото на Гражданската война е взето решение от Президиума на Всеруския централен изпълнителен комитет на Съветска Русия (ВЦИК) за прехвърляне на Романови в Москва за провеждането на открит съдебен процес. Но предвид настъплението на Чехословашкия корпус и

Бялата сибирска армия на Източния фронт болшевиките решават спешно да осъществят убийството в Екатеринбург, където в онзи момент се намира царското семейство.

Масовото убийство е извършено в изпълнение на постановление на Уралския областен съвет на работническите, селските и войнишките депутати.

На 18 юли ВЦИК в лицето на своя Президиум (начело с Яков Свердлов) "признава решението на Уралския областен съвет за правилно", за което на следващия ден е съобщено чрез централните съветски медии. Все още обаче е спорно дали е имало предварително одобрение от централната власт на РСФСР за разстрела на бившия цар и особено на семейството и свитата му.

Разстреляни са: бившият цар Николай Александрович; съпругата му Александра Фьодоровна; децата им Олга (22 г.), Татяна (21), Мария (19), Анастасия (17) и Алексей (13); 4-ма души от свитата им - лекар, готвач (дворянин), придворен лакей (полковник), камериерка (дворянка).

През 1977 г. къщата на Ипатиев е разрушена по нареждане на тогавашния областен управител Борис Елцин, за да се предотврати превръщането й в култово място от монархистите. През 1991 г. в местността Поросенков лог край Екатеринбург е разкрит масов гроб с останките на 9 души.

През 2007 г. недалеч от това място са намерени овъглените останки (170 грама) на още двама души. Проведеното разследване и научните изследвания налагат на общественото мнение, че това са останките на царското семейство. Парадокс - Елцин, вече като президент на Русия, присъства на тържественото повторно погребение на тленните останки през 1998 г.

Официалната версия

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в представителния дом на инж. Ипатиев от град Екатеринбург сибирските чекисти, ръководени от Яков Юровски, хладнокръвно разстрелват императорското семейство Романови. По време на зловещата екзекуция се случва чудо - куршумите отскачат от телата на младите принцеси.

Това кара наказателната команда да промени дадените указания за стрелба право в сърцето. После се оказва, че първите изстрели не са ги засегнали, защото под дрехите им били скрити перли, бижута и други ценности.

От корсетите на жените били извадени общо осем килограма диаманти, както е записано в тайния доклад на командира на екзекуторите Юровски. След зверското убийство без съд и присъда жертвите са съблечени, а дрехите им - изгорени. Телата са хвърлени в стара минна шахта в Ганина яма.

Два дни по-късно са изровени, лицата са обезобразени, телата - осакатени, залети със сярна киселина и заровени в местността Поросенков лог, където камионът на чекистите заседнал в калта. Информацията за тези събития се съдържа в т.нар. Записка на Юровски.

QUI BONO*

Владимир Улянов имал силни лични мотиви да извърши това жестоко групово убийство на короновани особи, тъй като неговият най-голям брат Александър след неуспешен опит за атентат е бил екзекутиран от бащата на Николай II. Като прибавим към и факта, че цар Николай Романов бил най-богатият човек на света по онова време с лично състояние (земи, дворци и скъпоценности), оценявано на около 45 милиарда тогавашни долара.

Така изкушението за "експроприация на експроприаторите" става неустоимо. Но дали всичко, известно ни за ужасната юлска нощ в мазето на Ипатиевския дом, се е случило точно така?

След разпада на Съветския съюз предполагаемите тленни останки на Романови са локализирани. За това помага секретният доклад на Юровски, намерен през 1970 г., но държан в тайна от обществеността до 1990 г. На 12 юли 1991 г. край Екатеринбург е разкопан масовият царски гроб.

В него обаче вместо 11 са намерени само 9 скелета. Д-р Питър Гил от съдебномедицинската служба на Англия, д-р Уилям Мейпълс от института "Флорида" и други изследователи чрез ДНК тестове установяват, че липсват костите точно на Алексей и Анастасия!

За идентификацията на телата е използван ДНК анализ. Кръвни проби от херцога на Единбург, Филип, който е внук на сестрата на Александра, принцеса Виктория Хесенска, са използвани за идентификация на телата на Александра и дъщерите й чрез сравнение с тяхната митохондриална ДНК.

Тялото на император Николай II е идентифицирано чрез сравнение с ДНК на по-малкия му брат, великия княз Георги Александрович, който е починал от туберкулоза през 1890 г. и е погребан в петропавловската катедрала в Петербург. Александра Фьодоровна, Николай II и децата им (без Алексей и Анастасия) са препогребани с държавни почести в катедралата "Св. Петър и Павел" в Петропавловската крепост, Санкт Петербург, на 17 юли 1998 г. - осемдесетата годишнина от смъртта им.

През 2000 г. членовете на императорското семейство са канонизирани за светци мъченици от Руската православна църква. А в Южна Русия, в град Городовиковск, започва строителството на първата църква в чест на царевич Алексей.

* Според някои източници, император Николай не е абдикирал доброволно от престола, а отстраняването му от управлението е резултат от манипулации на авторите на т.нар. Февруарска революция.

** Qui bono (Кой би имал полза?) е основният въпрос при всяко следствие.

Четете още:

Как на стадиона в Разград дойде запалянкото, който вбеси Макрон, Меркел и цяла Европа

Заловиха групата на Митьо Очите в Бургас, той се крие в чужбина. Заради спецакцията са блокирани входовете и изходите на града

Още от Секретно

В затвора Цола Драгойчева карала другите затворнички да й гледат бебето

Първата работа на комунистическата върхушка след 9 септември 1944 г. е да осигури прислужница на Цола Драгойчева. Грандамата на Българската комунистическа партия още в затвора е свикнала на подобни

Добри Терпешев - най-простият ни държавник

Eдна одиозна фигура доминира в българската политика в годините непосредствено след 9 септември 1944 г. С истински и значителни заслуги към БКП, но същевременно необразован и простоват,

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.