Мистерия с изчезналата българка в Атина. Синът й от Англия уверил няколко човека, че тя е добре

19.07.2018;

Диаспората ни се опасява да не последва съдбата на 5-те сънароднички в Гърция, които от началото на 2018 г. са убити или в неизвестност

Пълна мистерия цари около българката Софка Парапанова, обявена за изчезнала в Атина на 11 юли. Паниката започна, тъй като от началото на годината 5 нашенки изчезнаха или бяха убити в южната ни съседка за кратко време.

Снимката на жената бе разпространена във фейсбук от наша сънародничка, живееща в Гърция. Призивът й бе всеки, който я види, да сигнализира на компетентните органи. Противоречива информация за намирането й обикаля в интернет от няколко дни, обърквайки близките й. Първата публикация за изчезването бързо събра интереса на огромен брой потребители, а десетки я споделиха, за да помогнат за откриването й. В разгара на кампанията обаче няколко човека разказаха пред "168 часа", че са говорили със сина на жената, който ги уверил, че се е свързал с майка си и тя била при своя приятелка.

Първа контакт с него успяла да осъществи Светла Танева, която живее от дълги години в Гърция. Жената обясни, че децата на Софка не могли да съберат пари за самолетни билети, за да заминат за Гърция. Наложило се българите там да им помогнат. По думите й тогава синът и дъщерята на Софка дори разговаряли с нейния приятел, с когото тя живеела в центъра на Атина. Той обаче им давал противоречива информация. Първо им казал, че тя загубила разсъдъка си и тръгнала със своя приятелка.

"В последствие обаче тази приятелка отрекла това - обяснява Светла. - Не познавам Софка, но децата й са много добри."

Пред "168 часа" тя разказа още, че на 17 юли се е чула отново със сина на Парапанова и той я уверил, че вече са се свързали с нея и всичко било наред.

"Попитах го как е майка му и той ми каза, че е добре - сподели Светла. - Може би е имало някакъв битов проблем. Важното е, че е намерена жива и здрава."

Според запознати именно младежът бил първият човек, който на 11 юли опитал да се свърже с майка си няколко пъти. Това го притеснило и той веднага споделил със сестра си опасенията, че е възможно тя да е изчезнала. Интересното в случая е, че се появява още един българин, живеещ в Гърция, който твърди, че нашенката никога не е била обявявана официално за издирване.

"На мен също ми дадоха телефонен номер на сина й и аз разговарях с него - разказа пред "168 часа" Петър Атанасов. - Не мога да кажа нищо със сигурност. Той ми вдигна набързо, каза ми, че майка му е добре и е при приятелка, а след това затвори. Писах му вечерта да ми изпрати номер на тази приятелка, за да сме сигурни, че всичко е наред, но не ми отговори."

По думите на мъжа той не е сигурен и в достоверността на информацията, че са събирани пари за билети и че е имало адвокатка, която уведомила посолството и полицията за изчезването на жената. "168 часа" опита да разговаря със сина на Софка, но той не отговори на мобилния си телефон. Няма официално съобщение както от самата жена, така и от нейни близки.

"Къде е тя, открита ли е, добре ли е, никой не може да каже със сигурност - споделя Петър. - Нещата просто трябва да се проверят на място. Странното е, че нито една

нейна позната от Гърция не е казала, че я е чула лично и е разговаряла с нея."

Въпреки че все още съдбата на жената не е ясна, всички се надяват да не я застигне участта на петте изчезнали или намерени мъртви при съмнителни обстоятелства българки в южната ни съседка. Властите там така и не успяха да открият извършителите на бруталните посегателства, въпреки че за някои от тях имаше заподозрени. Във връзка с тези случаи българската общност там организира и подписка, за да поиска от властите бързо разследване на всички "инциденти". До момента без резултат.

Най-фрапиращ бе случаят на 37-годишната Десислава Илиева, която е в неизвестност от 2 май. Четири дни след изчезването на бременната жена гъркът, с когото тя живееше на семейни начала, бе открит обесен в дома им. Подозренията паднаха върху него, но истината за случилото се така и не се разбра, а от жената все още няма никаква следа. Съдбата и на 38-годишната Антонина Зоева, която изчезна на 11 май, също остава неясна.

Има ли заподозрян за изчезването на Антонина Зоева, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Българка изчезна в Ретимно на остров Крит

Поредна българска жертва на остров Крит

Още от Афера

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Непознатият Ал Капоне: Последната биография на мафиота го описва като привързан към семейството човек, способен на дълбоки чувства

Ал Капоне, свързван с не по-малко от 200 убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници. Но в най-новата му биография от известната американска писателка Дейдре Бер,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.