Новата кметица на Мексико Сити внучка на български евреи

20.07.2018;

Родителите на майка й бягат през Втората световна война

Клаудия Шейнбаум, която спечели изборите за шеф на правителството на Мексико Сити в неделя и е нобелов лауреат за мир, има корени сред българските евреи, пишат местните сайтове.

Ани Пардо Семо, майката на 56-годишната дама, е родена в Мексико, но бабата и дядото на латиноамериканката произхождат от сефарадските евреи в България

Фамилията успява да избяга по време на Втората световна война въпреки забраната евреи да напускат страната в действащия Закон за защита на нацията.

Родителите на майка й говорили запазен от ХV век испански език,

защото държали на традициите на сефарадите. Той се използва и днес от по-възрастните представители на еврейската общност у нас.

"Помним, че евреите са изгонени от Испания през 1492 г. Някои общности остават в централна Европа и не загубват езика си през цялото това време", казва Клаудия Шейнбаум в свое интервю. Тя се гордее с произхода си.

Как точно бабата и дядото на нобеловата лауреатка са напуснали България - дали легално чрез визи, които е осигурил испанският посланик на 800 души, или нелегално, не е ясно. Вероятно са напуснали през Турция, която по време на Втората световна война пази неутралитет. А после с кораб са стигнали първо до Испания, а след това и до Новия свят. Възможно е да са се изтеглили нелегално въпреки забраната.

Родителите на баща й, който също е роден в Мексико, са избягали от Литва в началото на ХХ век

заради антисемитски гонения,

а също по икономически и политически причини.

Ани Пардо Семо, майката на новата кметица на Мексико Сити, е биолог по професия, а бащата Карлос Шейнбаум Йозевиц - химик.

Клаудия Шейнбаум е енергиен инженер и получи Нобелова награда като част от екип, разработил стратегия

за борба с климатичните промени.

Тя се раздели със съпруга си Карлос Имас Гисбърт преди 2 г. Двамата имат дъщеря Мариана и са отгледали заедно сина от първия му брак.

Опонентите на кметицата я обвиняват

в тесни връзки с новия президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е ляв и се противопостави на действията на Доналд Тръмп срещу мигрантите.

Четете още:

Как Народният съд изби спасителите на българските евреи

Как през 1961 г. става известно, че България е спасила евреите си

Още от Секретно

В затвора Цола Драгойчева карала другите затворнички да й гледат бебето

Първата работа на комунистическата върхушка след 9 септември 1944 г. е да осигури прислужница на Цола Драгойчева. Грандамата на Българската комунистическа партия още в затвора е свикнала на подобни

Добри Терпешев - най-простият ни държавник

Eдна одиозна фигура доминира в българската политика в годините непосредствено след 9 септември 1944 г. С истински и значителни заслуги към БКП, но същевременно необразован и простоват,

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.