Тайландчета научават в болницата за смъртта на техен спасител

17.07.2018;

4,5 милиона бата ще получи вдовицата на Саман Кунан, който загина по време на спасителната акция в пещерата Там Луанг в Тайланд. Сумата, равняваща се на около 135 хиляди долара, ще бъде отпусната от правителството на страната и от ръководството на международното летище "Суварнабхуми", където бившият морски тюлен работи последните години. Спасените момчета са силно разстроени от новината за смъртта на Кунан. Те разбират за случилото се едва сега.

Момчетата още са в болница и в последните дни научават всички подробности за сложната операция по спасяването. Те са възхитени от почти нечовешките усилия на водолазите, но и много натъжени, когато разбират, че 38-годишен доброволец е загинал, съобщава сп. "Тайм". Бившият морски тюлен Саман Кунан сам пожелава да се включи в акцията. Той е напуснал флота, но е близък с бившите си колеги и веднага се отзовава, когато научава за трагедията. Той е един от първите, които доставят бутилки с кислород до момчетата, който да бъде използван при изваждането им. На връщане обаче се забавя и собственият му кислород не му достига. Изваден е бързо от друг спасител, но лекарите не успяват да го реанимират. Всичко това се случва преди същинското спасяване на футболния отбор, но момчетата научават за нещастието едва сега, тъй като първите дни ги пазят от каквито и да е емоции. Лекарите обаче преценяват, че вече са в достатъчно добро здраве, за да приемат истината. Момчетата изразяват своята признателност, като написват благодарствени думи на портрет на Саман и се прекланят пред него, запазвайки минута мълчание.

Чест на бившия си колега отдават и тайландските морски тюлени, които разкриват, че Кунан е бил изключителен професионалист, участник в триатлони, запален по бягането и колоезденето. След като напуска редиците на военноморските сили, той започва работа на международното летище "Суварнабхуми" като офицер от охраната, но запазва приятелството с бившите си колеги. Вдовицата на Саман пише в профила си в инстаграм: "Чувствам се самотна, празна, сякаш се нося без посока в морето. Сърцето ми е разбито. Благодаря ти, че ме научи да бъда силна!" А под тяхна обща снимка споделя: "Този щастлив миг е отпреди две години, а сякаш беше вчера. Колко бързо лети времето. Колко бързо щастието ни си отива от нас. Иска ми се да върна времето назад и да го спра в онзи момент – завинаги!"

Българският журналист Панчо Благоев, който живее в Тайланд, съобщава в профила си във фейсбук, че правителството на Тайланд ще отпусне 495 000 бата (15 хиляди долара) на семейството на загиналия, а ръководството на международното летище "Суварнабхуми" ще подкрепи вдовицата с 4 милиона бата (120 хиляди долара). Кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн обяви, че поема всички разноски по погребението на героя, който посмъртно е повишен в чин лейтенант.

В същото време BBC съобщи, че се планира пещерата Там Луанг да бъде превърната в специален музей, посветен на уникалната спасителна акция. Решението изненада мнозина, които очакваха по-скоро достъпът до пещерния комплекс да бъде ограничен от съображения за сигурност. Местни организации са категорични, че ако бъде обезопасен, е възможно да се превърне в едно от най-посещаваните от туристи места в Тайланд. Голяма ще е и борбата за заснемането на филм за историята на момчетата и техния треньор. Най-малко две големи филмови компании са проявили интерес и ще преговарят за правата.

Спасените момчета получиха специална покана да гледат на живо финала на Световното първенство в Русия, но тъй като нямаше как да присъстват, защото още са в болница, от ФИФА обещаха да изпратят като подарък за отбора една от топките, с които бе игран финалът.

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.