След разследване на в. "168 часа": Държавата си връща над 3 млн. лв. от месокомбината на Манджуков

16.07.2018;

Запорираха предприятие, строено с финансиране от ЕС

Майката и сестрата на застреляния бизнесмен дължат и 669 хил. лв. местни данъци

Над 3 млн. лв. ще върнат на държавата и община Аксаково майката и сестрата на убития преди 4 г. варненски бизнесмен Борислав Манджуков след разследване на в. “168 часа”. Част от парите за предприятието са европейско финансиране и вече е доказано, че средствата не са вложени в него.

Втората част са дължими местни данъци и такси за последните 5 години. Към всичко това са добавени и лихви. Преди дни на въпросното предприятие беше наложен двоен запор – от НАП и от община Аксаково.

В началото на 2017 г. в. “168 часа” описа казуса с “Месокомбинат Варна” АД. Предприятието е построено с европейско финансиране, но разследване е установило, че

отпуснатите средства надхвърлят в пъти тези, които реално са вложени.

Акционери са майката Евгения и сестрата Моника на убития на 24 март 2014 г. в столицата варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Той е застрелян пред входа на сградата, в която живее. Килърът използвал „Люгер” от началото на миналия век. Според експерти стойността му и тази на двата смъртоносни куршума не надхвърля 54 лв. Разследващите експлоатираха десетки версии за мотива на екзекуцията.

Четвърта година извършителят и поръчителят остават пълна енигма за полицаи и прокурори, напълно безнаказани за кървавото си дело.

На 30 март 2016 г. Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) чрез нотариус Ваня Георгиева от Варна изпраща нотариална покана за доброволно изпълнение до “Месокомбинат Варна” АД. Адресирана е до представителя Евгения Манджукова с покана да възстанови ползвана от дружеството финансова помощ от ЕС в размер на 1 803 231 лв. и 62 ст. Парите са по договор №03/123/00213 от 27.12.2010 г. и по мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” по Програмата за развитие на селските райони. Даден е 7-дневен срок за доброволно плащане. Няма наложени и възбрани върху единствения актив на дружеството – “Месокомбинат Варна” АД, а

вземанията са оставени без обезпечение

Тъй като до 11.12.2017 г. няма никакви действия от страна на ДФЗ, репортер на в. "168 часа" сезира главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал да се установи кои длъжностни лица не са изпълнили служебните си задължения и вземанията остават несъбрани и необезпечени.

В същото време въпросният месокомбинат, закупен през 2007 г., не е деклариран по надлежния ред в община Аксаково, на чиято територия се намира. Не се плащат и местни данъци и такси в реалния размер.

Причината е, че са по данъчната оценка на селския имот – по 1000 лв. на година, а не по нотариалния акт за покупко-продажбата му на стойност 12 млн. лв.

На 15 юни т.г. частен съдебен изпълнител налага възбрана върху активите на „Месокомбинат Варна” АД – земята, сградите и оборудването му. Прави го на основание на установено изискуемо публично вземане в размер на 2 180 920 лв. Същото представлява европейско финансиране в размер на 1,8 млн. лв. и лихвите по него.

На 26 юни т.г. частен съдебен изпълнител

налага втора възбрана

върху земята, сградата и оборудването на “Месокомбинат Варна” АД във връзка с дължими местни данъци към община Аксаково. Задължението е 669 047,15 лв.

По разпореждане на Върховната касационна прокуратура СДВР разследва кой и защо не е предприел задължителните по закон действия по връщане на европейското финансиране от 2016 г. досега.

Назначена е и финансова ревизия на главния акционер Евгения Манджукова. През 2011 г. тя е финансирала закупуването на машините в месокомбината с 2 млн. лв., без да притежава декларирани доходи в подобен размер.

Какво търси ДАНС още, четете в хартиеното издание.

Четете още:

Как Суджука и Манджука измамиха Китай

Още от Афера

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Непознатият Ал Капоне: Последната биография на мафиота го описва като привързан към семейството човек, способен на дълбоки чувства

Ал Капоне, свързван с не по-малко от 200 убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници. Но в най-новата му биография от известната американска писателка Дейдре Бер,

Мюсюлмани в история на ужасите след поклонение в Мека. Пътници от няколко полета преживяха филма "Зараза" на живо

l Вирусът плъзнал по време на традиционното поклонение в свещения град заради затворените помещения На 5 септември самолет на авиокомпания "Емирейтс", пътуващ от Дубай,

Психопортрет на българския олигарх

Mилиони в офшорки, яхти и самолети, хайлайф събития, източване на ДДС, шампанско, пури, връзки с властта, Малдиви и Сен Тропе. Това са детайли от живота на българския олигарх.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.