Дъщерята на Мария Луиза омъжена за потомък на Магелан

14.07.2018;

Александра Надежда става принцеса Кохари през 2012 г., когато Симеон дава титла на децата от втория брак на сестра си

Съпрузите са родени през 2 дни в една и съща година, имат момче и две момичета

Единствената дъщеря от четирите деца на княгиня Мария Луиза е омъжена за далечен потомък на мореплавателя Фернандо Магелан, първият човек, направил околосветско пътешествие.

Съпругът на Александра Надежда Хробок - Жорж Шампалимо Рапозо де Магаляеш, произхожда от рода на Жоао де Магаляеш от Понте да Барка, който е втори братовчед на прочутия откривател.

Зетят на Мария Луиза е роден в Кашкаиш, Португалия. Интересното е, че двамата са се появили на бял свят в разстояние от два дни. Тя - на 14 септември 1970 г., а той - на 16 септември същата година.

Потомъкът на Магелан и внучката на цар Борис III

са се запознали

през 1991 г.,

когато младата жена гостувала на баба си Йоана Савойска в курортния град Ещорил в Португалия. Разбира се, според монархическите традиции двамата били представени един на друг от благородната дама Изабел Браганса, която е от фамилията на детронираните през 1910 г. португалски крале. Първоначално връзката на младежите била дистанционна, тъй като Александра живеела в Ню Джърси, но впоследствие станала сериозна.

Сватбата им се е състояла на 7 и 8 септември 2001 г., съответно граждански и църковен брак. Първо се подписали в родния град на младоженеца Кашкаиш, а на следващия ден венчавката е била в католическата църква в Ещорил. Не е имало религиозни различия и пречки, както е било преди 98 г. за цар Борис III и Йоана Савойска, тъй като племенницата на цар Симеон не е православна.

По изричното желание на булката църковният ритуал е бил в храма "Свети Антоний". Причината е, че това е била любимата църква на царица Йоана, която се е черкувала там всяка неделя.

“Тази черква е много специална

за децата ми.

Тя е "черквата на баба", разказа в интервю Мария Луиза.

Церемонията е водил близкият на царицата-майка свещеник отец Арминдо Гарсия. После официалният обяд е бил в петзвездния хотел "Паласио" в курортния португалски град. Той е един от най-луксозните и реномирани в Португалия. Построен е през 1930 г. и се намира на морския бряг.

Симеон Сакскобургготски не е могъл да отиде на сватбата, защото тъкмо се бе заклел като премиер на България и е бил зает. Но малко след сватбата Александра Надежда и роднината на Магелан са дошли у нас, за да видят чичо си.

Зетят е следвал архитектура и впоследствие започнал работа в няколко ателиета.

В София двойката отишла на опера още на следващия ден след пристигането си. Избрали "Аида" на Верди в изпълнение на примата Анна-Томова Синтова. Разгледали и експонатите в Националния исторически музей.

Това е единственото гостуване в България на семейство Магаляеш, което има три деца.

Най-големият е Луиш Винсенти Антонио Амедео Хробок Рапосо де Магаляеш,

който ще навърши 15 г. през декември. След него е Йоанна Шампалимо Рапосо де Магаляеш. Тя е кръстена на майката на Мария Луиза и е 12-годишна. Най-малка е 8-годишната Клементин. Освен три деца фамилията има и куче, за което се грижи основно Александра Надежда.

Според сайта на френския лицей в Лисабон, в който учат по-големите й деца и в борда на чието настоятелство е избрана дъщерята на Мария Луиза, тя се е преместила да живее от Ню Йорк в Лисабон през 2010 г., когато ражда третото си дете.

Завършила е литература, история и политически науки. За професионалната й реализация данните са оскъдни. Знае се, че е работила като графичен дизайнер и в неправителствения сектор.

Дъщерята на Мария Луиза е ангажирана и с най-стария религиозен орден на католическата църква. Тя е представила книга за Малтийския орден на 31 май на Азорските острови.

Чичо й е член на организацията, макар да изповядва православно християнство, но е приет като коронована особа.

Александра придобива благородническа титла през 2012 г. Тогава Симеон Сакскобургготски издава указ, че сестра му от този момент нататък е принцеса на Кохари, тъй като вторият й съпруг Бронислав Хробок не е аристократ. Синовете на княгинята от първия й брак с Карл Владимир Ернст Хайнрих цу Лайнинген - Карл Борис и Херман, притежават благородническа титли от баща си. Титлата се предава и на децата на Мария Луиза от втория й брак - Александра Надежда и брат й Павел (Пол) Алистер Хробок, както и на всички техни потомци.

Не е прецедент благородничеството да се предава по майчина линия.

Царят е придобил името Кохари също от прапрабаба си - унгарската принцеса Мария Антония Кохари, омъжена за бащата на цар Фердинанд Август. И към Сакс-Кобург-Гота е добавено и названието на най-богатата през ХVIII век аристократична фамилия в Австро-Унгарската империя.

Така и Павел (Пол) Алистер Хробок става благородник. Той е женен за Ариана Оливър Мас. Двамата имат дъщеря - принцеса Мая Хробок де Кохари (родена през 2015 г.), и син - принц Александър Фердинанд Хробок де Кохари, който е само на 1 г. Двете деца също наследяват от баба си и баща си титлата принц/принцеса на Кохари.

Четете още:

Ето го наследника на трона Борис IV. Виж историята на всичките 11 внуци на Симеон Втори

Още от Секретно

В затвора Цола Драгойчева карала другите затворнички да й гледат бебето

Първата работа на комунистическата върхушка след 9 септември 1944 г. е да осигури прислужница на Цола Драгойчева. Грандамата на Българската комунистическа партия още в затвора е свикнала на подобни

Добри Терпешев - най-простият ни държавник

Eдна одиозна фигура доминира в българската политика в годините непосредствено след 9 септември 1944 г. С истински и значителни заслуги към БКП, но същевременно необразован и простоват,

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.