Българин в Тайланд: Децата оцеляха в пещерата с медитация

11.07.2018;

12-те деца от футболния отбор "Дивите свине" и техният 25-годишен треньор Екапол Чантавон, които от 23 юни са блокирани в наводнената пещера "Там Луанг Нанг" в Тайланд и прекараха там 18 дни, оцеляха благодарение на медитация.

Това разказа пред "168 часа" Панчо Благоев, който от дълги години живее в държавата от Югоизточна Азия и следи цялата драма около случилото се. По думите му благодарение на треньора, който в продължение на десет години е бил монах и е изучавал будизма, децата оцелели. През цялото време, което те прекарали без вода и храна, били в медитация. Екапол ги научил как да тренират ума си, така че да постигнат физическо и емоционално равновесие със себе си и да излъжат организма си, че няма нужда от жизненоважните за него неща. За децата треньорът бил не просто учител, а близък приятел, с когото споделяли грижите си. Отборът бил и изключително сплотен. Заедно те обикаляли пещери, карали колела чак до Мианмар и дори плували във водопади.

Панчо Благоев, споделя още, че според местни отборът решил да отиде до пещерата заради рождения ден на едно от момчетата. На входа й дори имало книга, в която всеки посетител пишел името си. За нещастие обаче проливните дъждове в страната повишили водното ниво и калта в пещерата, което принудило групата да влезе навътре и да стигне до могила в подземна камера, за да избегне удавяне. Без да имат никаква възможност да се свържат с когото и да е от близките си и да извикат помощ, няколко дни децата и треньорът се молят да бъдат открити, преди водата да ги погълне.

"На 2 юли съдбата им се усмихва и двама водолази успяват да ги открият - разказва Панчо. - Лошата новина е, че пътят до отбора е изключително проблемен."

За да намерят децата, специалистите пробиват над 100 дупки, като само 18 от тях достигат до самата пещера. Единственият алтернативен начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода. Освен това на места имало и силни течения, а кислородът не достигал. Самата пещера е дълга около 5 км. От тях децата, които са на възраст между 11 и 16 години, трябва да преплуват първоначално около 130 м, след това нови 400 и след това кратък отсек от маршрута на дълбочина 5 метра.

"Времето за отиване на водолазите е приблизително 6 часа, за връщане пак толкова - обяснява Благоев. - Децата се учат да се гмуркат, защото не се знае кога пак ще завали силно, което отново ще покачи нивото на водата. Няма друг път, по който могат да минат."

Именно прогнозите за обилни валежи и наводняване на пещерата наложиха привеждането в ход на най-рискования вариант за спасяването на попадналите в капана. Дългият маршрут наложи и презареждането на бутилките с кислород. Те бяха разположени на отделни участъци по пътя, за да могат водолазите, когато отиват към децата и се връщат вече заедно с тях, да имат достатъчно. При плуването и гмуркането спасителите използвали и водолазно оборудване, нужно при изключително тесни подводни пасажи.

По какъв начин специалистите улесняват извеждането на децата от пещерата, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Илън Мъск изпробва подводницата, създадена за спасяване на децата в Тайланд

Участник в спасителната операция в пещера в Тайланд е загинал (Видео)

Вижте видео на 12-те деца в пещерата в Тайланд

Още от Афера

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.