Български полицаи залавят във Варна братя гърци - масови убийци. Екстрадирани са в родината си, където са екзекутирани

11.07.2018;

Един от крупните успехи на родните полицаи е регистриран в края на октомври 1928 г., когато те залавят във Варна едни от най-големите главорези по онова време - братя Яни и Евтим Ренджос. Това са двама гърци, чиито зловещи престъпления стряскат целия цивилизован свят.

Историята на Яни и Евтим наподобява

сюжет от Дивия Запад

Двамата братя са овчари от планинските села около Янина, най-големия град в областта Епир в Северозападна Гърция. Районът, в който живеели, е размирен. Разбойнически банди грабят мирното население. Братята са доста буйни натури и някак съвсем естествено и те се ориентират към разбойничеството. Организират голяма хайдушка дружина и се впускат в безконтролно ограбване на местното население. Братята застават начело на трета престъпна група, която вилнее в Северна Гърция.

След като обирите стават прекалено много, гръцкото правителство се вижда в чудо. Понеже не можел да се справи с трите големи банди, които върлували в Янинския регион, кабинетът в Атина обявява амнистия за онази от бандите, която успее да унищожи другите две. Това е звездният миг на братя Ренджос. С нечувана жестокост тяхната банда разбива конкуренцията, оставяйки планините осеяни с трупове. Членове на двете конкурентни банди, всяка от които брояла по 30-40 души, са безмилостно изклани.

Братята получават обещаната амнистия, но легалният им живот продължава само четири месеца. Това време им е необходимо да се съвземат, за да излязат на криминалната сцена с нови, още по-мащабни начинания. Първото такова е обирът на националната банка в Атина. С хитрост и бруталност бандитите успяват да проникнат в сградата на банката и

задигат 20 млн. драхми

Подгонени от полицията, Яни, Евтим и новата им банда започват да шетат из цяла Европа. През 1924 г. престъпниците избиват няколко италиански офицери в Епир. Убийството предизвиква острата реакция на Ботуша. Италия окупира остров Корфу и заставя Гърция да плати обезщетение от 50 млн. лири. След залавянето на Яни и Евтим ще стане ясно, че убийството е извършено с благословията на влиятелния гръцки политик генерал Пластирас.

През 1927 г. бандата на братя Ренджос извършва още едно стряскащо престъпление - обира на Янинската поща. Това става на пътя между градовете Превеза и Янина. Пощата е охранявана от осем въоръжени до зъби полицаи. Кордонът е нападнат изненадващо от бандитите. В завързалата се престрелка падат убити всичките ченгета, а разбойниците задигат 15 млн. драхми от данъчните постъпления от региона.

От този момент нататък правителството в Атина предприема

истинска война

срещу престъпниците

За залавянето на братя Ренджос е обявена награда от 1,5 млн. драхми. Янинският регион е блокиран от многочислени сили на реда. Това се случва през май 1928 г. До този момент на съвестта на братята тежат 88 убийства и многократно повече обири. Разбойническата им кариера продължава 12 години.

След началото на мащабната полицейска операция бандата се разпръсква. Повечето от членовете В морската ни столица братята се подвизават с фалшивите имена Атанас Цицо и Никола Вишу, съответно на 48 и 50 години. Заедно с тях се движи и бившият им ятак Йоанас Мацанго, 45-годишен. Префасонираните разбойници започват веднага едър бизнес, които бързо впечатлява завистливото око на дребните търговци.

Гърците наемат два големи магазина и луксозен апартамент за кантора и

започват да перат

крадените милиони

с търговия на едро със зърнени храни, сирене, кашкавал и други хранителни стоки. Още първата седмица изкупуват от борсата храни на стойност 700 000 лева, което не могат да си позволят и най-тлъстите риби в бранша.

Новобогаташите влизат в партньорски отношения с най-влиятелните варненски търговци, никой от които не подозира с кого си има работа. Ренджос обяснявали на колегите си, че идват от Румъния, където притежават стада и ниви.

Междувременно гръцката полиция трескаво събира информация за избягалите топбандити и в крайна сметка се добира до сведения, че те се намират във Варна. Между българските и гръцките служби са осъществени контакти. От Атина са командировани петима опитни антитерористи. Варненската полиция също е обезпокоена от съмнителните търговски операции на двамата чужденци и ги поставя под наблюдение.

Когато става ясно, че мистериозните бизнесмени са всъщност

издирваните под дърво

и камък главорези

ченгетата от морската ни столица организират перфектна акция по тяхното залавяне. На 25 октомври е арестуван техният помощник, а на 26-и сутринта братята са закопчани на борсата пред смаяните погледи на търговците. Задържан е и наетият от тях магазинер Георги Диамандиев, които скоро е освободен поради невинност.

Започват преговори между българското и гръцкото министерство на вътрешните работи за екстрадирането на бандитите. Българското правителство настоява те да бъдат разменени за наши престъпници, които се укриват на гръцка територия, и най-вече за крупния измамник Лейбович. В крайна сметка е постигнато споразумение.

На 17 ноември братя Ренджос, оковани в тежки вериги, са натоварени на пътнически влак под засилена охрана от наши полицаи и техни гръцки колеги. На гарата в морската столица се струпва огромно множество от любопитни граждани, които искат да видят страшните разбойници. По-нататък съдбата на двете страшилища е ясна. На Кулата са предадени на гръцките власти. В родината си братя Ренджос са

съдени по бързата

процедура и екзекутирани

За българската полиция обаче случаят не е приключил. Две години по-късно вестниците гръмват с разкритието, че високопоставени ченгета са злоупотребили с иззетите от братя Ренджос 15 млн. лева. Скандалът не свършва с тази сензация.

Оказва се, че гръцкото правителство е превело парична награда за българските полицаи, които са участвали в залавянето на разбойниците. Тези пари също потъват някъде из дебрите на родната бюрокрация и не стигат до предназначението си. Така чиновническото бездушие и алчност опорочават един безспорен международен успех на българската полиция.

Четете още:

Голяма кражба в БНБ

Афера с пушки за 50 000 000 лева

Още от Афера

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.