Андроиди убийци стават част от войната

05.07.2018;

Те може и да решат да се обърнат срещу своите господари.

Изкуственият интелект вече навлезе и във войната. Наричат ги "роботи убийци". На тях за разлика от дроновете не им трябва човек с дистанционно, който им казва какво да правят. Решават го сами и са по-страшни от всякога.

Техните способности са толкова страшни, че накараха правителствата на много страни, а и техните народи да скочат и гръмко да се обявят против използването на изкуствен интелект във войната.

Един от роботите за автоматични убийства, за който става дума, е SGR-A1 - оръжеен пистолет, разработен съвместно от Samsung Techwin (сега наречен Hanwha Techwin) и Корейския университет.

SGR-A1 прилича на огромна камера за наблюдение с изключение на това, че разполага с картечен пистолет с висока мощност, който автоматично може да се прицели и да убие всяка цел, която представлява заплаха или интерес.

Той вече се използва в Израел и Южна Корея , които са инсталирали по няколко от тези андроиди в своите най-опасни зони. Южнокорейците обаче твърдят, че машината не работи в пълния си капацитет, който й позволява сама да реши дали да убие някого. Вместо това се разхожда по границата в полуавтоматичен режим, при който открива цели, но се допитва до хората дали да стреля срещу тях. А тези по границите на Израел са още по-напреднали - те могат да засичат и самостоятелно да свалят ракети, летящи съм страната.

Разработването на подобни технологии може и да сложи край на армиите от хора и да намали човешките жертви по време на война. Но не е абсолютно сигурно, че точно това ще се случи. Тези андроиди може да бъдат изпратени срещу хора или пък да решат, че битката, която водят, е ненужна и да сметнат за доста по-логично да си извоюват независимост.

На тези роботи не може да се разчита, защото на учените им е пределно ясно, че получили възможността да мислят, изкуствените интелекти сами вземат решението на чия страна да застанат.

Така през 2011 година Иран хваща супернапреднал дрон на САЩ, който обикаля територията му. Войската не го унищожава, а вместо това използва своите технологии да го заблуди, че е на приятелска територия, и го приканва да кацне. Този случай показва, че попаднали на бойното поле, военните роботи могат да бъдат хакнати като всеки компютър и да бъдат обърнати срещу своята страна.

Просто си представете армия, която изведнъж тръгва срещу собствените си господари. А докато съвременната война се води в интернет пространството, то за роботите отново има място в нея.

За никого не е тайна, че Русия използва изкуствен интелект в пропагандата си в мрежата, а също така и за да хакне изборите в САЩ и да даде властта в ръцете на Доналд Тръмп.

Използва ги и в референдума за Брекзит. Дни преди да се реши ще остане ли Великобритания в ЕС, или не, повече от 150 000 руски ботове, които преди това работеха върху туитове, свързани с войната в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, внезапно започнаха да разпалват дебатите, насърчаващи Обединеното кралство да напусне ЕС.

Изкуствените интелекти изпратиха около 45 000 туита в двата дни на референдума, а броят им спадна на нула след неговия край.

Русия използва тези ботове и за да накара туитър да блокира акаунтите на журналистите, чиито уста иска да затвори.

Всеки път, в който руското правителство открие статия за съществуването на тази технология, то намира туитър страницата на автора и кара ботовете си масово да го следват, докато сайтът не го блокира поради подозренията си, че дори тази страница е управлявана от робот.

Най-лошото е, че Русия сериозно се е подобрила в своята ботигра. Напоследък вместо ботове руснаците започват да използват киборги, които се управляват съвместно от хора и роботи.

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.