Как магнетофонната младеж се сдобиваше с плочи

01.07.2018;

В СССР записват музика върху стари рентгенови снимки

Заклеймяването на изпълнителите като "упадъчни" е съпроводено от изключително оскъдни запаси от плочи в музикалните магазини. Можем да говорим дори за пълното им отсъствие. Това принуждава много младежи да търсят начин да се снабдят със записи на любимите си групи отвън или сами да записват мелодии от радиото.

ЦК на ДКМС успяват да засегнат и тази тема в своето писмо за борба с буржоазното влияние:

"Налага се, според нас, да се възложи на ДИП "Радиопром" да изработва магнетофонни записи с подбрана музика за продажба на населението, а също така да потърси възможности за намаляване цените на грамофонните плочи, които са неколкократно по-високи, отколкото в СССР."

Цените на оригиналните плочи, ако те въобще могат да бъдат намерени на родна земя, са огромни. Започват от 25 лв. нагоре, а в тогавашни пари това са почти 250 лв. Не всеки може да се докопа до легална музика.

Онези, чиито родители, роднини или приятели работят в чужбина, успяват една идея по-лесно да се сдобият със "западна музика". Плочи и касетки биват доставяни с корабите, внасяни от чужбина, а от грамофоните и касетофоните звучат първокласни мелодии. Тези, които нямат този късмет, презаписват и презаписват от оригиналните носители до момент, в който дори не можеш да различиш коя е песента. Колекционери на музика има дори в Държавна сигурност, макар че те потъпкват собствените си правила.

Онези, които нямат късмета да се докоснат до западния свят я чрез някого, който пътува, я чрез Корекома, записват любимите си песни по най-трудния начин - чакайки ги по някое чуждо радио, хванато от сърбия например. С магнетофон под ръка младежите чакат Let it be, за да успеят да я запишат. Така се ражда понятието "магнитофонната младеж".

До 1980 г. "Балкантон" почти не издава плочи със западна музика. За 30 години не се събира и по една издадена грамофонна плоча на година. Всички се появяват едва след 80-те, когато на социалистите им става ясно, че експериментът е неуспешен и идеологическият натиск започва да отслабва.

В СССР, където също няма достъп до западната музика, отчаяните младежи правят нелегални записи върху рентгенови снимки вместо винилова грамофонна плоча - така наречената "музыка на костях".

А в България дори няма значки на популярните групи. Няма как да намериш дори дънково яке. Затова често се сформират пътувания до близките съветски държави, където все пак такива предмети се продават. Всеки търчи, за да си купи плоча на "Стоунс" или значка на "Деф Лепард". От там в родината ни навлизат и първите дрехи, характерни за субкултурите.

Още от Досие

Цар Фердинанд и лорд Уолтър Ротшилд - еколози с общ екип

Личният лекар на княза вдъхновил банкера да напише книга за изчезващите птици Монархът и лордът били най-ярките орнитолози и дирижирали научните конгреси Цар Фердинанд и вторият барон Уолтър

Тайната сделка на Уолтър Ротшилд

Баща му искал да е банкер и да влезе в парламента, а той – да има природонаучен музей Съдбата на барон Уолтър Ротшилд е сходна с тази на цар Фердинанд.

18-годишен, Фердинанд отива да проучва Амазонка

Очарован от враните над резиденцията си в София, той я кръщава "Врана" Цар Фердинанд още няма 13 години, когато близките му с ужас разбират, че той не е роден нито за политик, нито за военен,

Уж изчезналата безценна колекция от рисунки на птици на царя се оказа в София

Любопитен дипломант разплита мистерия на повече от 100 години Съществувала ли е въобще мистериозната безценна колекция от рисунки на птици на цар Фердинанд?

Светилищата на Странджа: Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на света Марина

Ванга праща болни на тракийското оброчище Индипасха Казала ли е пророчицата, че в планината са скрити скрижалите на Моисей Бездетни зачеват, ако преспят край пещера на свeта Марина Култов комплекс

Селата в Странджа са обградени от параклиси, пазили ги от епидемии

- Г-жо Иванова, Странджа е известна с многото на брой малки манастирчета, които могат да се срещнат край почти всяко село. Каква е тяхната история? - Това са култови постройки, наричани манастирчета,

Християнски светци наследяват древни тракийски богове

Странджа е планина, вплела в себе си цвета на различни религии, вярвания и обичаи, които и днес привличат изследователи и туристи. През последните години девственото кътче все повече се открива за

Маккейн оцеля по чудо след плен и изтезания във Виетнам, но се предаде на рака

l Като военен пилот самолетът му е свален, едва не се удавя със счупени ръце и крак, но е пленен l Отказва да го освободят без останалите и е бит жестоко.

Туристите съсипват най-желаните дестинации

Осем милиона годишно се снимат на Тадж Махал Антарктика е топатракцията за 2018 г. Великденският остров, Мачу Пикчу, Тадж Махал – всички те е възможно да бъдат безвъзвратно съсипани,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.