Историята на скъпия билет, който взе главата на Росица Димитрова

27.06.2018;

Всичко тръгва от въпрос на червения Антон Кутев на 23 май, а отговорът идва на 8 юни - 4 дни преди конференцията

Питането му подсказали организациите на хората с увреждания, а България председателства сесията на ротационен принцип

БСП се оказа в дъното на скандала със скъпия билет за първа класа на заместник-министъра на труда и социалните грижи Росица Димитрова. Всичко започва с актуален въпрос на червения депутат Антон Кутев във връзка с българското участие в ХI сесия, депозиран 20 дни преди конференцията за хората с увреждания.

Темата му била подсказана от национално представителните организации на хора с увреждания, които впоследствие защитиха подалата оставка Димитрова, но се наложи тя да се върне на работа в общината във Велико Търново. Всичко се развива за броени дни.

На 23 май социалистът, който не е член на ресорната комисия, внася в деловодството питането си към Бойко Борисов. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче го отклонява, понеже не е в сферата, за която отговаря министър-председателят.

Това е честа практика в Народното събрание.

Всички депутати искат да получат информация от Генерала, но обикновено им се налага да сменят адресата. Затова на 30 май Кутев отново внася въпроса си, този път до вицепремиера Валери Симеонов. Сега става ясно защо той защити Росица Димитрова след развилия се скандал и заяви, че за сметка на скъпия самолетен билет тя е пренощувала в общежитието на генералното консулство на България в Ню Йорк.

Националистът отговаря на 8 юни, а началото на ХI сесия на заседанието на страните по Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания е на 12 юни. На практика служителите в отдел "Международна дейност и протокол", които се грижат за самолетните билети и настаняването на министрите и заместник-министрите, са имали няколко дни, за да резервират място на Росица Димитрова. Именно една седмица преди полета цените скачат невъобразимо.

Проверка на "168 часа" показа, че 4-5 дни преди датата за отпътуване билетът за първа класа до Ню Йорк и сега е в порядъка на 8500 лв. Всички се питаха обаче защо Димитрова е трябвало да лети в най-скъпия салон на самолета.

Интересното е, че преди въпроса на Кутев министерството не е имало намерение да изпраща свои представители на конференцията. Поканата е дошла още през март и никой не я е придвижил. Затова са купили билети в последния момент.

Защо обаче заседанието е толкова важно?

Първо, България председателства именно тази сесия на ротационен принцип. Второ, страната ни е подписала през 2012 г. конвенцията за правата на хората с увреждания и е одобрила план, според който до 2020 г. трябва постепенно да се създаде достъпна среда и тогава да я ратифицираме.

"Изоставаме с темповете за изпълнение на съответните мерки, затова очаквам отрицателен доклад на ООН през октомври за България", обясни Антон Кутев пред "168 часа".

След 2020 г., ако конвенцията бъде ратифицирана, а няма реална достъпна среда, ще бъдем свидетели на

много съдебни процеси срещу България

в Страсбург от страна на хората с увреждания. И затова участието на наши представители в Ню Йорк беше важно - за да се покаже, че работим, допълва депутатът.

Национално представителните неправителствени организации за хората с увреждания са успели да изпратят свой човек, събирайки средства, за да поемат престоя му в Ню Йорк.

Антон Кутев пита ще има ли представители на МТСП, каква политика ще защитават и дали има номинирани българи за нови членове на Комитета по правата на хората с увреждания.

Валери Симеонов отговаря, че съставът на нашата делегация е от четирима души. Това са посланик

Георги Панайотов - постоянен представител

на Република България в ООН, Росица Димитрова - заместник-министър на труда и социалната политика, Надежда Харизанова - държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика, и Ася Цветанова - първи секретар в представителството на посолството в Ню Йорк.

Според вицепремиера Георги Панайотов не само участвал в дискусията, а и ръководил сесията. От отговора става ясно, че някой ще се изкаже за приоритетите и националната ни политика за хората с увреждания, но не е уточнено кой точно.

4 дни преди конференцията

е несериозно да няма план за това.

"Ще бъдат представени също така основните дейности на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз във връзка с приоритета за хората с увреждания да бъдат пълноправни членове на обществото, както и напредъка в преговорите с Европейския парламент по европейския акт за достъпност", казва Валери Симеонов пред депутатите.

И накрая той допълва, че България не е излъчила кандидат за член на Комитета за правата на хората с увреждания. Червеният депутат, който задава въпроса, след това признава, че не знае каква полза може да има за България участието в срещата и излъчването на наш представител. Антон Кутев настоява за отчет, след като Росица Димитрова се върне.

Тогава обаче избухна скандал, че билетът й, както и този на Харизанова са стрували по 8300 лв. за полет в първа класа. Авиокомпаниите предлагат

екстри за ограничен брой пътници

като собствена пижама, чехли, пространство, в което човек да се чувства като в собствена стая, да си поспи, а не просто да се облегне като в обикновената икономична класа. Всеки ВИП турист ползва собствена баня с комплект за еднократна употреба от четка и паста за зъби, самобръсначка, гребен, всякакви лосиони и балсами.

Пътуващите в луксозната класа разполагат със собствено телевизорче и голям избор от най-новите филми. Седалката разполага с два USB порта, както и автоматичен бутон за включване на монитора и може да се разтяга в легло.

Четете още:

На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.