Министърката с билет за 8300 лв. се разплака и натопи за луксозния воаяж шефа си

20.06.2018;

Докато майките на деца с увреждания протестираха, Росица Димитрова пътуваше с най-големите баровци в самолета

Зам.-министърката Росица Димитрова, която се прочу единствено с луксозния си воаяж до Ню Йорк за 8300 лв., подаде оставка и се раздели с поста си. По неофициална информация се разбра, че й е поискана.

"168 часа" попита в социалното министерство дали билетът е купен в рамките на обществената поръчка, но оттам нямаха информация. Правилата в държавните структури са, че всичко е съобразено с Наредбата за командировките в чужбина. Според нея

се одобрява годишен бюджет,

с който ведомството купува самолетни билети от фирма, избрана чрез обществена поръчка.

При разделянето с поста си през сълзи Росица Димитрова заяви, че в този период е трябвало да бъде в Чили.

"Бях командирована в последния момент. В същия период трябваше да бъда в Чили, където държавата не заплаща една стотинка - споделя Димитрова. - Прекратиха ходенето ми там и ме командироваха в Ню Йорк. Министърът ме командирова, няма как сама да се командировам или да определя какви билети ще ползвам, или колко време ще остана."

Подалата оставка обясни, че цената е висока, защото в последния момент е решено тя и сътрудничката й да пътуват.

Скандалът избухна, след като майки на деца с увреждания вече над седмица протестират пред парламента и спят в палатки, а министерството плаща огромна сума за полета на Росица Димитрова и още един експерт. Оказва се, че за самолетни билети само за една командировка ведомството е платило над 16 хил. лв.

Нелепото в случая е, че зам.-министърката представлява България на форум, посветен на хората с увреждания, който се състоя между 12 и 14 юни. По същото време в София течеше скандалът около подаването и оттеглянето на оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков заради протестите на майките на деца с увреждания.

Въпреки че поканата за форума е дошла още през март в министерството, билетите са взети буквално в последния момент.

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна,

след като съм видяла цената - споделя зам.-министърът пред Би Ти Ви. - Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-голямата конференция по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания. Там България имаше възможността да се представи и получи похвали от всички страни, включително от Върховния Комисариат по правата на хората с увреждания."

За какво са били похвалите, след като протестите на майките на деца с увреждания не са спирали от 2 месеца и дори премиерът Бойко Борисов се възмути от безхаберието на чиновниците, не е ясно.

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента - коментира Росица Димитрова. - Най-важното е, че

изпълняваме правителствената програма

с пълна сила. Важното е, че сме взели участие в този най-голям форум."

Запитана какъв е резултатът от събитието, зам.-министърът посочи, че акцентът бил върху закриването на всички институции за деца с увреждания.

Росица Димитрова твърди, че между ведомството и майките на инвалидите тече диалог, чиято цел е създаване на политика, ориентирана към индивидуалните нужди.

Четете още:

Зам.-министър Димитрова през сълзи: Винаги съм съпричастна и съм помагала

На майките не им е работа колко струва билетът на зам.-министърката

До Търново не лети 1-ва класа. Как ще се прибере луксозната зам.-министърка?

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.