Откривателката на златото в Преслав не дочака доживотна пенсия

21.05.2018;

Оплакала се пред бившия социален министър Емилия Масларова, че трудно живее с пенсия от 80 лв.

На 11 април 1978 г., докато бригадата засажда лозов масив, Мария Вичева от Велики Преслав първа забива пръчка в златните накити.

В първия момент, изваждайки от пръстта бижута, тя се смутила. Повикала други жени, спомнят си близки на покойната вече Мария. Те са категорични, че жената веднага решила да предаде накитите и да съобщи за местоположението им.

Другите кооператорки на какъв акъл са били, нас не ни интересува, отсичат те.

“През май 2005 г., когато тогавашният министър по социалната политика в управляващата Тройна коалиция Емилия Масларова посети Велики Преслав, поиска да се срещне с откривателката на съкровището леля Мария”, съобщиха от общината.

Вече станалата известна кооператорката съобщила при срещата си с Масларова, че получава пенсия от 80 лева за работата на полето.

Масларова обещала доживотна пенсия на възрастната жена, която едва свързвала двата края.

“Мария Вичева беше благ и хрисим човек. Много честна”, разказа общински съветник. Той призна, че темата за намереното случайно злато в нивата не му е любима. Затова избягвал да я коментира, въпреки че става дума за най-богатата находка на средновековни накити в Европа.

Още от Секретно

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.