40 г. по-късно разкриват: Селянки задигнали накити от Преславското златно съкровище

21.05.2018;

От САЩ сигнализирали на наши археолози, че са засекли подобни бижута в щатски колекции

Изчезнали са и наушници с митични същества с крила

Ново разследване установи, че кооператорките, открили през 1978 г. прочутото Преславско съкровище, най-вероятно са откраднали част от накитите му. Това сподели пред "168 часа" един от археолозите, участващи в проучването.

“Кооператорките са намерили скъпоценностите в нива и са задържали за себе си част от тях - разкри той. - Впоследствие, с помощта на вещи лица са ги продали на чуждестранни музеи и срещу това са получили солидно възнаграждение.

Така че макар и минимална,

част от уникалното съкровище

от Симеоновия златен век липсва.” Експертът не пожела да застане с името си, тъй като вече е получил критики за разкритието, но името на учения се пази в редакцията.

“Действително, един от изследователите на находката имаше съмнения за липсващи бижута. Даже настояваше пред милицията да бъдат по-строги с жените и всичко, което са намерили, да го предадат”, заяви за “168 часа” бившият директор на Археологическия музей във Велики Преслав Георги Майсторски.

“Съжалявам, че го казвам, но жените, които са намерили бижутата в пръстта по време на земеделски дейности, не са се оказали добросъвестни.

Те

не са предали

цялото съкровище,

за съжаление не мога да го докажа”, сподели пред “168 часа” ученият и помоли по тази тема да се работи много предпазливо.

Други негови колеги твърдят, че от колекцията липсват наушници с митични крила, които най-вероятно са принадлежали на знатна дама от двореца. Те установили това, преглеждайки специализирана литература около цялата уникална находка от IХ век и първата четвърт на Х в.

“Зетят на дамата, която откри огърлицата и плочки от диадемата – Мария Вичева - работеше при нас - сподели Георги Майсторски. - От него съм чувал подробности как жените, докато обработвали почвата, попаднали на

огърлицата и няколко плочки

от диадемата

Жълтият цвят ги заслепил и те помислили, че това са капачки от буркани. Запитали се помежду си какво ли има в бурканите. От дистанцията на времето това са моите спомени от разказите на леля Мария пред зет й."

“Не можем да допуснем, че диадемата не е била цяла - обясни бившият шеф на музея, който продължава да работи като археолог. - Липсват две огледални плочки от нея с летящи кучета, близки до иракската митология.

Изключвам те да са потънали в земята

след минаването на трактора с плуга по-рано. Безспорно има повреди върху някои от предметите.”

Той сподели, че според някои от проучвателите на съкровището липсвали четири плочки от диадемата, която е била използвана като корона. Слава Богу, била запазена централната - с възнесението на Александър Македонски на колесница, теглена от грифони.

“Не е непременно укрито това, което видимо липсва - каза Майсторски. - Не искам да влизам в полемика с никого. Но да се прехвърля вината на кооператорките, не приемам такива обобщения.”

Въпреки това Майсторски съобщи за друга подробност, която потвърждава твърденията, че част от съкровището вече е собственост на музеи в чужбина: “Звъни ми проф. Станислав Станилов неотдавна. Той ме уведоми, че на него му се обадили от САЩ с информация, че крушовидни висулки за обици с клетъчен емайл се притежание на колекционери на бижута. Предположението е, че това е част от нашето съкровище.” Майсторски поискал да му бъдат изпратени снимки, за да се увери с колегите дали това е така.

Подобни обеци със същото описание

от проф. Станилов

видяла и служителка на Преславския музей преди няколко години. Показали й ги двама неизвестни мъже. Тя обаче не искала да говори по този въпрос, за да не я мразят хората.

“Пожелах да ги откупим от тях за музея. Предполагам, че бяха част от съкровището”, смята Майсторски.

"168 часа" се обърна с въпрос дали част от съкровището е било присвоено от кооператорки, към друг изследовател на находката - проф. Константин Тотев. Неговият баща, покойният вече археолог и теолог проф. Тотю Тотев, е първият, който проучва скъпоценностите.

“Някъде в средата на м. април 1978 г. при мен и баща ми дойде мъж от Велики Преслав - сподели Тотев пред "168 часа". - Изненада ни с новината – кооператорки немерили златно съкровище по време на брануването на нива в местността "Кастана" и

начаса си разпределили златните украшения,

които извадили. Един от бригадирите също получил част от златото”.

Местността се намира на 3 км от дворцовия комплекс във втората българска столица.

Веднага била уведомена тогавашната милиция. Милиционерите моментално тръгнали по къщите на кооператорките, намерили златните украшения. Започнали разпити – кой първи е попаднал на тях, каква е била първата реакция, дали някои са искали да предадат доброволно златните украшения на музея или в милицията, имало ли е и такива, у които се е появило желание да запазят нещо и за себе си.

"Може би по-късно жените щяха да предадат намерените бижута доброволно - предположи Тотев. - Не съм сигурен дали не са получили някакви награди."

Веднага след откритието на кооператорките започват археологически проучвания. Ръководител на научния екип е проф. Тотю Тотев. Започва пресяването на огромно количество пръст в нивата, където са намерени златните украшения.

Според проф. Тотев-младши находката в нивата е изключително ценна. Става въпрос за

златни и позлатени накити, огърлица, корона на владетел

и на съпругата му, пръстени, апликации към дрехи на представители от владетелска фамилия, плочки с клетъчен емайл. Както и няколко чифта обеци. Златото е от високо качество - близо 24 карата.

Голяма част от него е открита от проф. Тотю Тотев. Според сина му бижутата са изработени в императорските ателиета в Константинопол, а според баща му - от майсторите в двореца във Велики Преслав.

На кой владетел е принадлежало съкровището? Според Тотев -младши внушителната колекция е била изработена в чест на

сватбата на българския

цар Петър с

византийката

Мария

през 927 година. Известно е, че императорите във Византия обичали да правят такива скъпи подаръци по различни поводи.

Големият спор в археологическите среди е заради двустранната огърлица. Според някои учени тя била предназначена за съпругата на цар Петър Мария.

Бижуто е с диаметър едва 10 см

Било подходящо само за "изящна дама с фини размери" като Мария.

Други изследователи залагат на хипотезата, че

бижуто е за жената на цар Симеон

Като цяло учените свързват находката със Симеоновия златен век, когато в двореца кипял богат духовен и културен живот.

Бижутата със сигурност са били укрити и вкопани в земята. Това било практика на владетелите в тежки исторически моменти.

“Напълно очаквано софиянци искаха да вземат съкровището в столицата. И там да започне проучването”, отбеляза Константин Тотев. По думите му обаче местните историци и археолози се противопоставили, като

заключили бижутата

в сградата на кметството.

Първите, които

видели съкровището в целия му блясък,

били членовете на Политбюро на управляващата тогава БКП.

“Създаде се изключителна еуфория”, спомня си другият изследовател на находката доц. Стойчо Бонев. Веднага след това в медиите се появява информация, че дъщерята на Тодор Живков –

Людмила

поставила на

шията си една от огърлиците

"Това категорично не е вярно," заяви пред "168 часа" Тотев.

Наскоро уникатите бяха в германския град Майнц, където беше извършена цялостна реставрация и консервация.

„Разходите бяха поети изцяло от германска страна. България нямаше финансов ангажимент”, съобщи директорът на музея Пламен Славов.

В края на месец юни Преславското съкровище ще гостува и в Лувъра, като част от културната програма за българското европредседателство.

Четете още:

Къде е златото на владетеля на ацтеките Монтесума

Военнопленници копали тунелите за влака с 300 тона злато на нацистите

Още от Секретно

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.