Не случих на съседи в САЩ - падат си малко темерути

11.05.2018;

Като цяло не случих на съседи в САЩ, от двете страни на къщата ми са едни такива смотани, които си падат малко темерути. Не че се карам с тях, ами просто са темерути. Не че всички американски съседи са такива.

Повечето са нормални хора, но тези специално са темерути. Не че съм очаквала балкано-славянски топли отношения със съседите си (което в малки дози много ми липсва в САЩ). Един от първите ми културни шокове преди много години тук беше, че съседите не си ходят на гости на кафе, не идват на вратата ти да ти поискат чаша олио, захар или филия хляб... и не се появяват без предупреждение да ти кажат –

„Абе, минавах покрай теб и реших да те видя кво прайш...” Но пък от друга страна темерутщината започнах да не я забелязвам и хладното кимане като се разминаваме ми е достатъчно, защото аз не искам да общувам с темерути. Но ми се наложи наскоро, защото дървените оградите, които делим от двете страни изгниха и трябваше да се сменят. Понеже ми писна да ги гледам как се разпадат, трябваше да отида при съседите да се разправям да ги оправим.

Проучих оферти и т.н., звъня им и им казвам –ето тук е офертата – по $1500 на калпак, съгласни ли сте? И темерутите без много да се разправят само кимат и казват „да, няма проблем, кажи кога да напиша чек.” Сега, ако не бяха темерути, можеха да ми благодарят, че съм си напрвила усилието да организирам работата, но както обясних, нямам късмет със съседи. От друга страна, когато поискам в България от съседи нещо общо да се оправи – дали ограда, дали нещо друго, което делим, първата реакция е широко изцъклени очи, втората мъчително мълчание, третата „тази оферта е много висока, лъжат ни,” четвъртата и последна -- „аз откъде да намеря пари? Ако ти пречи, оправяй се сама....”

Та така....Иначе, ако им поискам чаша захар, винаги ще ми дадат...

От фейсбук

Още от Коментари

Една шепа хора, се отказват от комфорта си за едната му пуста свобода и независимост. А за голяма част от раята, хлябът винаги е бил по-важен

Това е издание с оригиналния текст на "Записки по българските възстания." Уникална книга, която дава много добра представа за българското общество във време разделно.

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до любителите на балканския кашкавал

МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Бьорг ме поздрави с юмрук, а Джокович крещеше на сръбски

Григор Димитров изведе напред в резултата тима на Европа в демонстративния турнир по тенис в Чикаго - Лейвър къп. Снощи в първия мач от надпреварата, в която най-добрите на Стария континент срещат

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки е остроумно и забавно

Най-тъжно ми е за хората, които си мислят, че да пишеш с нарочни правописни грешки ("ф таа даржава") е остроумно и забавно. *От

Зависими ли сме от кофти правителствата, които псуваме, но отново си избирам? Никой от нас не знае какво е точно това "независимост"

Независимостта е изключително трудно нещо. Така например бай Ставри от Угърчин винаги по това време на годината слага зимнина, за да е независим от студените дни навън,

Тези пък щели да борят корупцията в детските градини. Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс

Тия па щели да борят корупцията в детските градини. Че тя започва още от родилните домове, бе! Дайте да помислим по-добре за някакъв антикорупционен памперс. *От фейсбук!

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях!

110 години в търсене на "одобрение" и "съчувствие"! Викам честити да сме и без тях! Да живей България! *От

Бях подложен на сексуален тормоз, но не извиках полиция

Днес не се създават филми за звезди, а се създават филми заради пари. Това споделя легендата на френското кино Ален Делон в пространно интервю за френския в. "Монд", цитирано от БТА.

Позор за комунизма, унищожил задълго независимостта на България, и слава на държавници като Малинов, Ляпчев и Мушанов!

На този ден през 1948 г. Никола Мушанов, последният останал жив министър от правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта четиридесет години по-рано, е в Търново,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.