Отмениха присъдата на касапина, нарязал жена си с трион

11.05.2018;

Причината са недостатъци в обвинителния акт, който ограничавал правата му. “Затвор на промоция” или символично наказание от 13 г. трябваше да получи убиецът

Варненският апелативен съд отмени присъдата на Стефан Радославов, който преди две години наряза с моторен трион трупа на жена си, събра го в найлонови чували и с част от останките нахрани домашното куче.

Въз основа на указанията от по-висшаата съдебна инстанция Окръжният съд в Шумен прекрати съдебното производство и върна делото на прокуратурата за ново разследване. Като основен мотив Апелативният съд сочи недостатъци в обвинителния акт, изготвен от прокуратурата. Според съдиите той е вътрешно противоречив, а това съществено ограничава процесуалните права на подсъдимия и е основание за връщане на делото.

От преслужбата на Окръжния съд в Шумен уточняват, че посочените в решението на Апелативния съд нарушения следва да бъдат обсъдени в разпоредително заседание на първоинстанционния съд.

“Делото е върнато за отстраняване на

пропуски в разследването

Задължително предстои изготвяне на нов обвинителен акт, дори коригиран, старият вариант вече е нов”, заяви говорителят на Окръжния съд в Шумен Стилян Стилянов.

За зловещото престъпление да умъртви Галина Димитрова с цел да отмъкне спечелените от нея в Канада около 6000 долара 47-годишният Стефан Радославов получи символична присъда от 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Делото бе гледано на 30 август м.г. по съкратената процедура. Тъй като Радославов призна вината си и фактите в обвинителния акт, наказанието бе редуцирано с 1/3. Той помоли съда да не бъдат разпитвани свидетели по делото.

Прокуратурата атакува пред въззивния съд решението на Окръжния съд в Шумен.

“В дългогодишната ми практика на прокурор за такова чудовищно деяние присъдата е много ниска. Аз пледирах за доживотен затвор без право на замяна”, заяви тогава окръжният прокурор Маргарита Георгиева, която наблюдава делото.

А според юристи касапинът, разфасовал хладнокръвно жена си, е направо роден с късмет, след като

съдът го възнагради със “затвор на промоция”

Те прогнозираха, че като майстор-железар, известен в целия град, той щял да ремонтира затворническите килии. Но не трябва да се забравя, че е и изключително изобретателен и може да се измъкне от килията като Пелов и Колев, които все още не са открити.

От свои съдебни източници “168 часа” научи, че в момента убиецът е в затвора, въпреки че предстои ново разследване по случая. Той не бил все още със статут “лишен от свобода”, тъй като присъдата не е влязла в сила. Водели го като арестант с постоянна мярка “Задържане под стража”.

Твърдото решение на жертвата Галина Димитрова да устрои живота си без Стефан оформя у него желанието да я убие. Друг мотив е спечелената от Галя сериозна сума пари в Канада, става ясно от обвинителния акт, с който “168 часа” разполага.

Така на неустановена дата между 13 и 21 август 2016 г.

Радославов умъртвил жена

си в дома им,

а след това нарязал тялото с моторен трион. Първо отрязал главата и я поставил в отделен полиетиленов чувал. Разчлененото тяло складирал в избено помещение със зимнина.

“Обвиняемият намерил спестените пари, превърнал част от канадските долари в левове в обменно бюро и с тях си купил от автокъща лек автомобил “Форд Фокус” с чужд регистрационен номер R – A 6234. С колата Радославов възнамерявал да превози трупа на Димитрова и да се освободи от него, след което да го ползва, е записано в обвинителния акт.

Според магистрат изобщо не е ясно от какво е искал Радославов да се освободи и после да ползва, дали от автомобила или от трупа!

Той не приема

за логична тезата

на прокурора

за предумисъл на престъплението, след като фактическата обстановка е съвсем различна – хаотични действия след скарване с Димитрова, от което са настъпили непланирани крайни действия – умъртвяване по изключително зловещ начин.

“Нищо не оправдава постъпката ми. Аз самият нямам отговор защо го направих. Съжалявам, болката ще я нося цял живот”, каза тогава подсъдимият Радославов пред съдия Марияна Георгиева. Тя е известна с това, че гледа делата за най-тежки убийства в Шумен и областта.

Днес домът на ул. "Червена стена", където е била касапницата, вече се нарича “Къщата на ужасите”. Изглежда пусто и страховито място, разказа съсед на убиеца. Други се притесняват, че над дома тегне някакво проклятие. Затова хората избягват да минават оттам.

Още от Афера

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Непознатият Ал Капоне: Последната биография на мафиота го описва като привързан към семейството човек, способен на дълбоки чувства

Ал Капоне, свързван с не по-малко от 200 убийства, влезе в историята като един от най-кръвожадните престъпници. Но в най-новата му биография от известната американска писателка Дейдре Бер,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.