ЦРУ: Ким е момчето, което си пише домашното

03.05.2018;

Американски експерти коригират психопортрета на севернокорейския лидер преди историческата среща с Доналд Тръмп

Американски анализатори актуализират психологическия портрет на Ким Чен Ун и коригират предишни оценки преди планираната среща на Доналд Тръмп с лидера на Пхенян . Практиката "Опознай врага" е обичайна.

В своите мемоари бившият президент Джими Картър разказва, че подобни профили на премиера на Израел Менахем Бегин и президента на Египет Ануар Садат са му помогнали да постигне споразумението през 1978 г. Но изготвянето на точен психопортрет на Ким е почти непосилна задача както поради недостига на шпиони и информатори на място, така и заради трудностите с кибершпионажа в Северна Корея, където използват минимално интернет.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс твърди, че събирането и анализа на разузнавателни данни за ръководството на Северна Корея е една от най-сложните цели. Първите прогнози на ЦРУ за Ким, след като поема държавното кормило през 2011 г., били, че е твърде неопитен, за да се справи с големите вътрешни битки. Но ако успее, преди всичко ще бъде заинтересован от реформа на икономиката на Северна Корея, отколкото от развитие на ядрения й потенциал.

"Прогнозите никога не са съвършени - признава Джерълд Пост, психиатър, основал Центъра на ЦРУ за изследване на политически личности, който е правил портрет на Ким и на баща му. - Но ние трябва да направим всичко възможно, за да разберем как лидерът на Северна Корея гледа на света."

Психопортретът на Ким. Разузнавачи са прекарали години в проучване на семейната история на Ким, изказванията му, снимки и видео и сега внимателно анализират думите, езика на тялото и съобщенията на лидера на Пхенян за неотдавнашните му срещи с южнокорейски и китайски лидери. Анализаторите са разгледали дори питали дори мемоарите на японски майстор готвач на суши, чието семейство някога е работило за династията.

Психологическият портрет на Ким се базира и на впечатленията на новия държавен секретар и бивш шеф на ЦРУ Майк Помпейо, който през април се срещна със севернокорейския лидер в Пхенян. Според него той е "умно момче, което си пише домашното".

В профила на севернокорейския лидер влизат също впечатленията на бившия баскетболист от НБА Денис Родман, съученик и приятел на лидера от швейцарския пансион, южнокорейски посланици.

Всичко ще бъде ползвано за обновление на секретното досие на Ким, което включва личностни характеристики, мотивация, стил на ръководство, за да помогнат на Тръмп в единоборството с Ким.

На въпрос как оценява политическата психология на Ким, доц. д-р Кенет Деклева, директор на център по психиатрия в Далас, казва през 2017 г. пред thediplomat.com:

"Ким Чен Ун е схватлив, амбициозен и груб. Проявява тези черти на характера си с течение на времето, като се започне от потъването на южнокорейската корвета ROKS Cheonan с над 104 души на борда край морската граница със Северна Корея, чистката на стотици висши сътрудници в апарата, убийството на чичо му Ян Сун Тек и неговия полубрат Ким Чен Нам. Но Ким също така демонстрира способност да обедини военния елит и представителите на сигурността около амбициозната си програма за развитие на ядреното оръжие на КНДР, като игнорира прогнозите на световната общност."

Унищожителната риторика между Ким Чен Ун и президента Тръмп, които през последните месеци мереха кое ядрено копче е по-голямо, бе оценена като опасна заради повишения риск от случайно недоразумение, което може да доведе до предупредителен първи удар с разрушителни последствия.

В дните около кулминацията на напрежението американският лидер нарече Ким "луд", но повечето анализатори в САЩ смятат, че севернокорейският лидер е рационален.

"Ким има нужда да утвърждава властта си по нов начин и той избира политика, основана на паралелно развитие на ядреното оръжие и икономиката, отбелязва "Тагес-Анцайгер". Макар и да не е реформатор в икономиката, той толерира в някаква степен международна пазарна активност, с което осигурява макар и малък икономически ръст на Северна Корея в условията на санкциите.

На пленум на 20 април т.г. той заяви, че оттук нататък пълен приоритет на държавата ще бъде икономическото развитие.

Но международните санкции задържат този процес. Затова севернокорейският лидер знае, че трябва да постигне нормализация на отношенията със САЩ и подписване на мирен договор, който ще сложи край на Корейската война.

Утвърждаването на Ким в международен план минава през нарушаване на пълната непрозрачност на режима. Ким е много по-публичен от баща си. Смята се, че прилича повече на харизматичния си дядо Ким Ир Сен, с когото се гордее.

Изпращането на сестра му на зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари и появата на жена му Ри Сол Джу пред южнокорейски пратеници през март и на концерт на южнокорейски изпълнители показва стремежа му за хуманизиране на представянето в чужбина, смята доц. д-р Кенет Деклева, която има книги за психопортрети на световни лидери.

През последните месеци Ким направи ключови срещи, като се започне от президента на Южна Корея Мун Дже Ин и китайския му колега Си Цзинпин. На снимка на Корейската централна новинарска агенция, направена на 27 април 2018 г., Ким Чен Ун седи широко усмихнат, докато разговаря с южнокорейския си колега Мун Дже Ин, също широко засмян. Светът бе приятно изненадан от позитивизма на севернокорейския лидер, който покани корейския си партньор да прекрачи границата на Северна Корея, за да отправи ключово послание – мир, начало на демилитаризация на полуострова и нова ера на сближение между двете страни след десетилетия на напрежение.

Всичко по време на срещата, състояла се в демилитаризираната зона на границата, бе обгърнато в тази символика – от войниците на почетния караул, облечени в костюми от XIX век, с копия и мечове, както по времето на империята, до светлосиния мост, на който двамата лидери говориха половин час, пише Ръсел Голдман, журналист от "Ню Йорк таймс".

Преди това Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер, стъпил на южнокорейска земя. В строг черен костюм в стил Мао до облечения в тъмен делови костюм южнокорейски президент, Ким сякаш даде сигнал на съгражданите си, че въпреки пребиваването му на “вражеска” територия, той съхранява предаността си към идеите на дядо си Ким Ир Сен.

Ким никога не е проявявал каквато и да било степен на непрозрачност и за ядреното оръжие на КНДР. Това може да изразява както чувството му за опасност, така и уникална индивидуалност и стремежа му да представя Северна Корея от позицията на силата според психиатри.

След последната си среща с южнокорейския президент Ким заяви, че преустановява ядрените и ракетните изпитания, но даде да се разбере, че няма намерение да се отказва от ядрените средства за натиск.

Той жадува за международен авторитет, но главната му цел е "оцеляване на режима" и увековечаване на семейната династия, като се предполага, че той трудно ще се съгласи на пълно ядрено разоръжаване, смятат американски чиновници.

Oще четете:

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун може да си поделят Нобеловата награда за мир

Президентът за предложения от Марешки референдум за НАТО: Шега

Още от Секретно

Полковник от ДС: Госпожо, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!

Проф. Иван Дреников е най-младият политически затворник “Госпожо Дреникова, първо ще разстреляме децата ви, после мъжа ви и накрая вас!" Тези думи, отправени към майка му от полковник от ДС през

Преди 110 г. Турция ни признава за независими, но срещу 82 млн. франка за Русия

Комунистите отменят празника на 22 септември като царска отживелица, възстановен е през 1992 г. от кабинета на Филип Димитров Според решенията на Берлинския конгрес България е васално на турския

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли

Само членовете и секретарите на Политбюро можели да отсядат в резиденцията, министрите – на Ривиерата, а окръжните лидери – на “Република” Бившият Първи предпочитал планината и за последно

Планиран ли е 11.09.2001 още през 40-те години?

Предупреждения, че нещо ще се случи с двете кули, има почти постоянно, а последното е само месеци преди самолетите да се разбият в сградите и да изпепелят всичко след себе си.

Какво е Predictive Programming и кой контролира бъдещето ни

Понякога ги виждате във филми, книги, реклами, предавания или обикновени изображения. Съобщения, които в дадения момент не са имали абсолютно никакъв смисъл или са били просто част от историята.

Как промиват мозъка ни?

Да ни втълпяват идеи чрез Predictive Programming, не е единственият начин, по който действат правителствата, за да контролират съзнанието ни. Те използват и много други техники.

Ленин заповядва на Сталин да си почива и да ходи на курорт

Владимир Илич се уплашил, че наследникът му за висшия партиен пост няма да доживее конгреса, на който щял да бъде избран, и го задължава да замине на Черно море По-късно на ВИП комунистите им се

Офицерът от ДС със смъртна присъда Владо Костов: Аз оцелях, а Георги Марков - не, заради дозата на отровата

-Господин Костов, наближавате почетен юбилей. Как се чувствате и с какво се занимавате в момента? - Какъв юбилей? 85-и рожден ден и какво? То беше нещо, което изглеждаше трудно достижимо,

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА. Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.