6 разтърсващи истории след огнения ад в Хитрино

20.04.2018;

С покъртителни разкази на 30 свидетели стартира мегаделото за жестоката жп катастрофа на гара Хитрино на 10 декември 2016 г.

Като частни обвинители в помощ на държавното обвинение бяха пострадалите от зловещия влаков инцидент, изравнил със земята десетки къщи и преобърнал много човешки съдби.

Подсъдими са двамата машинисти на влака убиец Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков, които според обвинителния акт са навлезли в населеното място с превишена скорост, от което композицията дерайлира, изтича газ от цистерните, като резултатът е адски взрив.

“Събудих се от шума на влака - разказа един от най-пострадалите - 85-годишният Николай Цачев. - Ясно чух необичайно свистене. После страшна сила ме изхвърли от леглото на земята. За секунди къщата рухна върху мен.” 50 минути старецът стоял безпомощен под тежестта на собствения си дом – цигли, керемиди, стъкла.

Извадили го съседи, които му съобщили за взрива и за разрушените къщи. А той намерил цървули, с които излязъл на улицата целият в кръв.

Последствията за Цачев – в момента той е полусляп, със сменена тазобедрена става и едва ходи. Настанен е в старчески дом, докато построят новата му къща. Цачев благодари за помощта на кмета на Шумен и на държавата, че не го е изоставила в труден момент. На излизане от съдебната зала се обърна към съдия Румяна Райкова с думите: “Докажете, че има правосъдие, за да няма повече такива джигити”.

Подобна е съдбата и на Рушен Хасан и семейството му. Жена му – Невин, фризьорка, също остава сляпа.

“Влезе огромен огън в дома ни - сподели Хасан. - Имаме газови бутилки, помислих, че те са гръмнали.” Спомня си, че когато излязъл навън, видял, че небето е червено. Последвал страшен тътен, сякаш изпод земята, и оглушителен взрив.

По цялото му тяло имало забити стъкла. Съпругата му Невин претърпяла шест операции на очите. Гаранция за пълно възстановяване не й дават дори най-добрите хирурзи на Турция.

На въпрос на окръжния прокурор Маргарита Георгиева дали съпругата му работи в момента, Хасан се ядоса: “Как ще работи, жена ми е сляпа!”

“Вече втора година живея на тръни. Когато мине влак, треперя”, каза Ремзи Ислям. Спомня си как след взрива рамките на вратите се стоварили върху него. След това рухнал навесът и лятната кухня. Той изпаднал в безсъзнание. Дошъл на себе си чак в болницата в Шумен.

Отказал да живее във фургон, заради липсата на елементарни условия – нито вода, нито тоалетна.

“Благодаря за такава “помощ” от държавата", категоричен бе Ислям. Халисе Хасанова помислила, че става земетресение.

“Нещо ме вдигна от земята и ме захвърли чак до мазето”, спомня си тя. Доближил я синът й Ерол. Тя забелязала, че ръцете му са силно обгорени. Когато излязла на улицата, видяла много хора.

Халисе събрала сили и тръгнала да търси брат си и семейството му. Едва не припаднала, когато на мястото на къщата им видяла само огромна купчина камъни. На един от камъните намерила част от косата на снаха си. И в същия миг видяла, че съседи носят безжизненото тяло на брат й.

При тази тежка изповед на лелята дъщерята на загиналото семейство Рейханя не издържа. Разплака се с глас. Съдия Райкова разпореди да й помогнат да излезе от залата. А самото момиче да не бъде разпитвано. Съдебното следствие бе прекратено за минути.

Сега за съсипаната Рейханя се грижи леля й Халисе. Потърсили помощ от общината за операциите на Рейханя, която била дълго време в кома с обгаряния. От очите й извадили стъкла. Огромни стъкла хирурзи извадили и от гърдите на Фейме Сали.

Огненият ад промени изцяло и живота на семейството й - съпругът Шукри Шукри и дъщеря им Айтен. “Сутринта усетих силен трус - разказа Айтен. - Помислих, че е земетресение. Чух и страшен гръм.” Когато влязла в една от стаите, видяла майка си обляна в кръв. А върху нея купища стъкла. Фейме изглеждала като мъртва. Айтен започнала да вика за помощ. Притекъл се баща й, също облян в кръв.

“В този черен ден Аллах се смили над нас. С татко тръгнахме към гаража, а там колата стои невредима. Даже вратата на гаража беше отворена”, разказа момичето.

В болницата в Шумен Шукри забелязал, че е тръгнал с две различни обувки. Шофирал с едно око, другото било затворено.

След преживения стрес Фейме губи слуха си. Тъй като не може да се раздели с родния си дом, семейството живее в една останала стая. Взривът е избил вратата. На нейното място Шукри е провесил одеяло. Чакат да построят новия им дом и нямат обяснение защо нещата се протакат при съкрушителната болка, която са изживели.

Докато машинистът Михнев следеше хладнокръвно процеса, помощникът му Петков си водеше записки. По израженията на лицата им личеше, че отново изживяват кошмара.

На всички свидетели адвокатът на пострадалите задаваше един и същи въпрос: Машинистите потърсиха ли ви след инцидента? Отговорът бе “не”.

Още от Скандал

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

9 септември 1944 г.: Терор и пропаганда

Вече изминаха 74 години от 9 септември 1944 г., но споровете по идеологически теми продължават да разбунват духовете у нас. В това отношение съвсем пресен е примерът с публикация в социалните мрежи

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.