Сексскандал заплашва с разпад Нобеловата комисия за литература

13.04.2018;

Трима членовете на Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература, хвърлят исторически оставки като бунт срещу шокиращ сексскандал в съсловието.

Питър Ингланд, Клас Йостергрен и Киел Еспмарк са част от уважавания комитет на Осемнадесетте ("De Aderton") - писатели, лингвисти, литератори, историци и изтъкнати юристи, които съставляват основното жури с тайни гласове и с доживотни мандати в престижната организация. Те обаче напуснаха постовете си в разрез с правилата в знак на протест срещу накърняването на авторитета на Академията, като така застрашиха нейното бъдеще.

Тримата се оттеглят веднага след като се гласува против

отстраняването на поетесата Катарина Фростенсън,

също член на органа от 1992 г. насам, чийто съпруг Жан-Клод Арно е обвинен в шокиращи сексуални престъпления. Той е директор на Стокхолмския културен център (до 2017 г.) и е една от най-влиятелните културни фигури в Стокхолм. След избухването на скандала Академията официално прекъсва всички връзки с него, но според мнозина чрез съпругата си той продължава да влияе върху дейността на институцията.

Ингланд, Йостергрен и Еспмарк призовават открито за отстраняването на Катарина Фростенсън, но в крайна сметка се оказват малцинство.

През ноември миналата година шведският вестник "Дагенс Нихетер" публикува разказите на 18 жени, включително членове на Академията, техни съпруги и дъщери, които твърдят,

че са били нападнати или изнасилени

от високопоставена особа от културната сцена в периода от 1996 г. до 2017 г.

"Ню Йорк Таймс" и шведски медии идентифицираха човека като Жан-Клод Арно.

"Дагенс Нихетер" тогава съобщава също така, че той е бил в състояние да накара да мълчат своите предполагаеми жертви чрез връзките си с Академията и други влиятелни хора в изкуството, като

заплашва със "зачеркване" онези,

които смеят да го предизвикат.

През март прокуратурата в Стокхолм излезе с изявление, че част от разследването срещу Арно за предполагаемите нападения и изнасилвания между 2013 г. и 2015 г. е прекратено поради липса на доказателства, но ще продължи разследването на другите престъпни деяния.

Освен всичко се появиха твърдения, че именно Арно е личността, която е злоупотребявала и по всевъзможни други начини с връзките си в ущърб на Академията. Преди дни стана ясно, че човек с неговия профил е огласявал по-рано и неправомерно имената на бъдещите лауреати в продължение на 20 години.

С днешна дата шведското литературно съсловие

е дълбоко разединено.

"С течение на времето се появи една нарастваща пукнатина - заяви Питър Ингланд. - Решенията, които се взеха, не мога да защитавам и да вярвам в тях и поради тези причини реших, че вече няма да участвам в работата на Шведската академия."

Клас Йостергрен също коментира, че в организацията от много време зреят сериозни проблеми: "Сега се опита да ги разреши, като постави неизвестни пред собствения си устав, което е предателство към основателя и патрона й и не на последно място към мисията да е представител на гения и вкуса. Затова аз реших, че не желая повече да съм част от дейностите."

Йостергрен също така използва думите на покойния певец и композитор Ленърд Коен, за да обобщи своето оттегляне:

"Ставам от масата, вън от играта съм"

В писмо до медиите и Киел Еспмарк заяви как с голяма скръб обявява, че се чувства принуден да вземе това свое решение да се оттегли след 36 години работа в институцията, включително 17 като председател на Нобеловия комитет.

"Достойнството дава живот на Шведската академия. Когато водещите гласове в нея поставят приятелството и други нерелевантни съображения пред достойнството, тогава аз не мога да участвам в работата им", пише още Еспмарк.

Въпреки че тримата не могат технически да подадат оставки, няма нищо, което да ги принуди да продължат да са част от дейността на Академията.

Тяхното решение обаче кара организацията да изучи статута си, както обясни говорителката Сара Даниус, и да стигне до заключението, че трябва да се обмисли промяна на правилата занапред и напускането на поста да е възможно, а заместването на членове - разрешено.

С бунта на Ингланд, Йостергрен и Еспмарк вече цели петима от Осемнадесетте не са активни, след като през няколко години се оттеглиха и други двама - Керстин Екман и Лота Лотас.

Комисията се нуждае от минимум 13 членове, за да може да функционира. Точно това е числото на хората, които остават към момента. Ако обаче Катарина Фростенс се вслуша в призивите да се оттегли и напусне доброволно, нейното решение може да изправи Академията пред невъзможност да съществува.

Оставките, казва Бьорн Виман, редактор на културата на шведския вестник "Дагенс Нихетер", са

"бедствие за институцията, която вече е в развалини".

Карл XVI Густав, патрон на Шведската академия, който трябва да одобри всеки от тайните гласове на 18-членния орган, изрази увереност, че проблемите ще бъдат решени "рано или късно".

"Това е много, много, много важна институция, така че следя отблизо нейното бъдеще", обясни накратко монархът.

Пер Вестберг, председател на Нобеловия комитет за литература, заяви пред "Ню Йорк Таймс", че престижната награда не е изложена на риск, но дали?!

Още четете:

Умберто Еко: Защо не описах в "Името на розата" манастира на цар Симеон?

Още от Скандал

Нови разкрития за великата група: Оргиите на "Бийтълс"

Джон спал с омъжена жена пред съпруга, а Макка видял Бог благодарение на LSD Почти половин век отмина, откакто сър Пол Маккартни обяви, че "Бийтълс" се разпадат.

Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването: Холандия премахна монопола и има най-доброто здравеопазване

- Г-н Кацаров, какво мислите за идеите за реформа в здравеопазването? Лансират се варианти с допълнителни застраховки или пълно премахване на монопола на здравната каса.

Опит за стоп на кражбите от здраве

В опит да спре грандиозните кражби и източването в здравеопазването министерството на Кирил Ананиев лансира няколко идеи. Една от тях е лечението над 700 лв.

Реформата е заради дупка от 300 млн. лв.

300 млн. лв. дупка в бюджета на здравната каса са станали причина за идеята на министерството всеки работещ да внася допълнително пари за здравна застраховка,

Как се източва здравната каса

дравната система е пробита от години. Най-разпространената схема е да се изписват скъпоструващи пътеки, които не се изпълняват, но се източват парите от здравната каса.

Работещите ще плащат не по 12 лв., а по 38 лв. застраховка

По 38 лв. извън задължителните 8% от заплатата ще трябва да плащат месечно работещите, за да покриват здравните застраховки на 7-те милиона българи. Това ще стане,

Протестен хаос

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г. Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС,

Кои са говорителите - фен на агитката на "Левски" и бивш дансаджия

Емил Русанов, който се разхождаше с мегафона и обяви исканията на протестиращите, е фен на агитката на "Левски" (София). Това става ясно от профила му във фейсбук.

Битката за Кубадински. Сали Курдов няколко пъти укривал партизанина Пенчо, но въпреки това комунистът наредил смяна на името му

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат Въпреки решението за демонтиране на

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.