“Врагове” връща към Балканската война с историята на 7 мъже и една лодка

05.04.2018;

Драматичната лента на сценариста и режисьор Светослав Овчаров пресъздава една загубена битка - действително събитие от 1913 г.

Седем мъже, една лодка. Поройни дъждове и придошли реки ги излагат на риск от удавяне, кал превръща всяка крачка в раздяла с така важните им ботуши, ледена вода изпива силите им и студ заплашва здравето им. Нито един от тях не гъква, не се дава на умората, сякаш обединени от прастар инстинкт за оцеляване, за триумф. Те не се дават дори на някоя банална настинка, на капризно оплакване. А всъщност тяхната задача е да претърпят поражение... по сценарий пред камерата.

Редом със седемте актьори в изключително тежките условия се труди и целият екип на българската драма "Врагове" на режисьора Светослав Овчаров.

Лентата връща стрелката на времето до пролетта на 1913 г. и пресъздава действително събитие от Балканската война чрез премеждията на седем души. Българската армия е претърпяла неуспех при атаката на Чаталджа и устремът й е спрян. В Мраморно море стои един турски броненосец и засипва със снарядите си българските окопи, а корабът е извън обсега на артилерията ни. Група военни решават да се пренесе по суша лодка, която

да се превърне в жива торпила,

за да се потопи турският крайцер.

Такъв е случаят, който става повод да се развихри творческият процес за военната продукция. Седмина герои се впускат в драматичен екшън по суша към море, а по пътя си срещат и трима турски войници от разбита от нашата армия дивизия. Неочаквано враговете се превръщат в съюзници, но дали разбирателството ще продължи дълго... В същото време в нашенския колектив зреят непреодолими различия, а микровойната в тяхната група ги обрича да загубят битката. Ще се окажат ли способни да преодолеят противоречията си, обединени от омразата към противника, или ще станат жертви на самите себе си?

"Нищо красиво няма във войните.

Всичко е озъбено.

Дори усмивките",

подчертава режисьорът.

В главните роли във филма се изявяват Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле и синът на режисьора Димитър Овчаров, който не е професионален актьор. Оператор е един от най-добрите майстори в България - Рали Ралчев.

Сценарият е дело на Светослав Овчаров, който е автор на 3 книги, има 26 документални и 6 игрални филма с международно представяне, носител е на редица призове, включително награда за най-добра режисура от фестивала в Кайро през 2010 г. за "Зад Кадър".

Овчаров и екипът на продукцията трябва да преодолят всякакви препятствия, за да изпълнят своята мисия - създаването на драматичната лента.

"Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари - признава режисьорът. - По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави. Това не е хипербола.

Цялата област беше под вода: всички реки бяха придошли Прибирахме се след снимки и подире ни оставаха следи, като че са минали стадо глигани. Нали знаете, че след като стреляш по глигана, той винаги тръгва по посока на изстрела. В поведението на мнозина имаше такъв "глигански инстинкт" - срещу огъня, срещу природата, срещу съдбата. Видях как хората, обединени от желание за победа, могат да надминат себе си. На война като на война!"

Сложна задача се оказва и намирането на задължителния атрибут за седмината смелчаци от историята - а именно лодката. Овчаров и художникът на продукцията Георги Тодоров обикалят цялото Черноморие, за да открият подходящия плавателен съд, който да покрие изискванията им за автентичност. В крайна сметка удрят на камък и се налага да бъде изработена лодка специално за снимките. Няма как за улеснение на актьорите да бъдат направени още няколко подобни реквизита - от пластмаса или друг лек материал.

"Щеше да се пренася лесно и подмята, а ние само да даваме вид, че ни е много тежко - обяснява Валентин Ганев. - Нищо такова нямаше при нас. Имахме си една-единствена лодка, която се пробиваше, ние я оправяхме и продължавахме въпросното пътешествие."

Невъзможно е също така снимачният процес да се осъществи по истинските места, където са се разиграли историческите събития,

тъй като днес те

са недостъпни.

Галиполският полуостров вече е осеян с турски казарми, а реката Кавак, край която започва действителната история, прилича на канал с бетонни бункери в устието си. Затова художникът построява военния лагер на брега на Черно море до Варвара. Така се извива нова "буря". Тръгва слух, че там може би се снима филм, но май всъщност е хотел, което навлича допълнителни главоболия на екипа. Продуцентката Светла Цоцоркова обаче се справя с положението и в крайна сметка лентата стига до големия екран.

Относно темата за Балканската война Овчаров признава, че не я е избирал и търсил умишлено, а тя е отлежавала дълго у него още от детството му и

спомените на дядо му за онова време,

оставило дълбок отпечатък в душите на преживелите го.

Филмът е черно-бял, а режисьорът е категоричен, че просто е нямало как да бъде цветен, защото смъртта е черно-бяла.

"Врагове" имаше своята премиера на 21-вия София Филм Фест през 2017 г., а след няколко седмици ще стартират и неговите редовни прожекции в кината у нас от 20 април.

Още от Шоу

Дейвид Гарет пребори хернията, за да е в София

29 септември е датата за всички нетърпеливи фенове, които очакват да видят Дейвид Гарет на българска сцена. Събитието няколко пъти бе отменяно, тъй като здравето на известния цигулар рязко се влоши.

Халед Хосейни се завръща

Авторът на “Ловецът на хвърчила” се завръща с “Молитва към морето” - история, вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди - тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г.

“Аз съм ти, Адриана” - третият живот на фаталната героиня на Димитър Димов

Адриана. Млада, красива, умна и емоционална. С очи на русалка. Дъщеря на богат български фабрикант, разглезена от изтънчения безделен живот на жените от своята класа.

Тя е!

Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър е американска певица, актриса, автор на песни и продуцент. Родена е в Хюстън, Тексас. Дарбата на Бионсе е открита от детския й учител по танци Дарлет Джонсън.

Коя е тази суперзвезда като дете?

Можете ли да познаете коя е тази бъдеща суперзвезда като дете? На 7-годишна възраст тя изпълнява „Imagine“ на Джон Ленън в шоу за таланти и печели награда.

Българинът, който спечели US Open, искал да стане футболист

l Избрал тениса, защото е алергичен към трева l Адриан Андреев иска да е като Григор Димитров, но още не е готов Многообещавата българска тенис надежда Адриан Андреев,

ОВЕН: Трудности

РАБОТА Трудностите в началото на седмицата са породени от вашите необмислени действия. Разсеяни сте и вредите и на себе си, и на колегите си. Осъзнайте причината за грешките си.

ТЕЛЕЦ: Напрежение

РАБОТА Началото на седмицата е напрегнато и не позволява развлечения. Не бива да се опитвате да тръгвате в нова посока само защото някой ви е ядосал. Бъдете отговорни към задълженията си,

БЛИЗНАЦИ: Драматизиране

РАБОТА В петък и почивните дни сте склонни да драматизирате разговорите, свързани с претърпени от вас неуспехи. По-добре ги приемете като поредния урок.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.