Преди 65 години смъртта покоси двама мъже, за да покаже, че може да бъдеш безсмъртен като правиш изкуство или като избиваш наред

06.03.2018;

Между другото днес е 05.03.2018.

Писал съм и предни години по темата, но е добре да припомя пак.

На днешната дата умират двама души.

Йосиф Висарионович Джугашвили, известен още като Сталин.

И Сергей Прокофиев.

Единия е убил много хора.

Другия е създал много музика.

Единия има много грехове.

Другия е създал много симфонични и камерни творби.

Единия е разплакал много майки.

Другия е донесъл радост на много ценители.

Днес, през 2018 снимката на първия все още се намира някъде в мазетата ви, а град Варна все още пази спомена за времето, когато е носел името "Град Сталин".

Днес, през 2018 името на втория най - много да накара мнозина красиво - умни люде да го объркат с издателя на Капитал и Дневник (че фамилията му е почти като тази на композитора).

Приживе Сталин с железна ръка се е грижел Прокофиев да не си позволява да пише свободно.

Даже ситуацията принуждава великия композитор да напише няколко доста спорни творби, като прословутата му кантата за 20 годишнината от Октомврийската революция и кантата "Здравица", посветена на самият Сталин („Грее ли по-иначе слънцето на земята, значи е при Сталин в Кремъл”).

Не съм сигурен, че трябва да съдим Прокофиев за това.

Има мнозина "герои" от мрежите, които биха напълнили гащи при далеч по - безобидни ситуации от онази, битувала във времето на Сталин.

Знам едно - днес, когато си мисля за Сталин и Прокофиев, мога да направя един прост тест.

Да ви попитам чия снимка държите в мазето си?

Тази на твърдата ръка на диктатурата?

Или тази на ръката с молив и нотен лист?

И от отговора на този въпрос можем ясно да си дадем сметка какво ще се случи с нас в следващите години.

Защото днес отново се говори за "диктатура на закона", "диктатура на гражданския контрол", "диктатура на виртуалния народен съд" и всичко това е маскирано като свобода.

Пуснете си нещо от Прокофиев.

Например "Класическа симфония" или пета симфония, или някой от концертите му за цигулка.

И изхвърлете портретите на Сталин от мазето.

05.03.2018.

Денят, в който преди 65 години смъртта покоси двама мъже, за да покаже, че може да бъдеш безсмъртен като правиш изкуство...

...или като избиваш наред...

*Коментарът е от фейсбук

Още от Коментари

Той е продукт на хибридните битки на Кремъл!

От доста време се знае, че Асанж е партньор на ГРУ. Но последните разкрития, че руските спецслужби са се опитали да го изведат тайно от посолството на Еквадор и от Великобритания в дипломатически

Писъмце до моя приятел Иво и другите сценаристи на Слави, както и до други любители на балканския кашкавал

Калин Терзийски във фейсбук: МАЛКО ПИСЪМЦЕ ДО МОЯ ПРИЯТЕЛ ИВО И ДРУГИТЕ СЦЕНАРИСТИ НА СЛАВИ, КАКТО И ДО ДРУГИ ЛЮБИТЕЛИ НА БАЛКАНСКИЯ КАШКАВАЛ ...е, Ивак, ти чел ли си последните ми книги?

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

За една година успях да сваля 25 килограма. И не съм от късметлийките с готиния ген

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г.

Около 2030 г. плъховете ще са господари в дома ни, а в язовир Искър ще бъде заловена анаконда

В квартала бездомните кучета са вече рядкост. Появиха се скитащите котки - бездомни, мазетни или нискоетажни. Ловуват дребни птички, гълъби и катерички. Това се вижда и има хора, за които е любопитно.

Разочарованият електорат на Радев. Обеща им да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини

Разочарованият електорат на Радев... Прави са хората, той им обеща да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини! П.П.

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.