Карабашлиев трябва да се чете не само заради таланта му на писател, но и защото е смел

25.01.2018;

Все се каня да напиша нещо за книгата нa Zachary Karabashliev Хавра. Няма да говоря за художествената й страна, защото който познава стила на автора, би имал представа и за Хавра. Искам само да кажа, че книгата е литературно явление в България, което не е за подминаване. Но искам да напиша нещо, което не виждам в официалните литературни рецензии за нея, нито в скромното й отразяване по медиите – а то е, че Карабашлиев прави безмилостна дисекция на съвременното българско общество и прави много точен портрет на групировката ТИМ (макар и под името МАК) в книгата си. Пишейки за Варна (като основно географско място на повествованието) Карабашлиев представя портрета на превзета, корумпирана, смазваща и нефункционираща държава на всички нива. Хавра – има многосмислово значение в книгата (но обобщаващото й значение е ОПУСТОШЕНОСТ на ужасно много нива). Затова и когато Карабашлиев представи книгата си във Варна, я представи пред пълна зала, но без нито една изпратена медия да отрази събитието. Мълчанието на медиите е като мълчанието на агнената. Срам за тях, срам за нас.... Карабашлиев трябва да се чете не само заради таланта му на писател, той трябва да се чете, защото е СМЕЛ писател, защото не го е страх да каже и опише това, което от всички се знае, но за което се мълчи. Книгата, разбира се, е много повече от сюжетната линия посветена на ТИМ. Затова горещо я препоръчвам.

Още от Коментари

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София.

Вместо да се влошава, положението става безнадеждно

Вместо да се влошава, порожението става безнадежно.  С тази народна мъдрост започна Вежди Рашидов разговора си в студиото на Би Ти Ви. Запитан за останките на тримата министри, той отговори,

За една година успях да сваля 25 килограма. И не съм от късметлийките с готиния ген

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г.

Около 2030 г. плъховете ще са господари в дома ни, а в язовир Искър ще бъде заловена анаконда

В квартала бездомните кучета са вече рядкост. Появиха се скитащите котки - бездомни, мазетни или нискоетажни. Ловуват дребни птички, гълъби и катерички. Това се вижда и има хора, за които е любопитно.

Разочарованият електорат на Радев. Обеща им да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини

Разочарованият електорат на Радев... Прави са хората, той им обеща да вземе мерки срещу кемтрейлса, с който Америка пръска българския народ с химикали и ваксини! П.П.

Ангел Джамбазки стартира конкурс за патриотична рап песем. От другите политически сили също обявиха конкурси за песни

След като господин Ангел Джамбазки стартира своят конкурс за патриотична рап песем, от другите политически сили също обявиха конкурси за песни, които да дадат нов тласък на поп музиката у нас.

Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец

ОРБАНИЗМЪТ Е ХИТЛЕРОСТАЛИНИЗЪМ В НАШИ ДНИ Отвратителна ксенофобия и расизъм се ширят у нас. Забравяме, че голяма част от нашия народ е народ бежанец. Като бежанци от изток сме дошли.

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса!

С трепет научих, че Джамбазки е обявил конкурс за патрЕотичен рап! С трепет се включвам и аз в конкурса! Надявам се да гласувате за мен! *От фейсбук!

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко

Умните хора не са толкова малко, колкото си мислите. Те са много по-малко. *От

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.