Как бе създаден виенският тоалет с кристали “Сваровски” на Радева

04.01.2018;

Визията на първата дама Десислава Радева е следена под лупа и подробно обсъждана при всяка нейна публична изява. С ясната представа, че отново ще попадне на прицел с присъствието си редом до държавния ни глава по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, тя отново се довери на дизайнерката Невена Николова. Българската моделиерка, която има ателие в Лондон, е автор на розовия тоалет с кристали “Сваровски” - в знак на уважение към Австрия, носен от Радева като почетен гост на президента Александър ван дер Белен.

Неотдавна именно с рокля на Николова първата дама бе на срещата на НАТО в Брюксел.

Самата дизайнерка не крие, че нейните дрехи са скъпи, защото са произведения на изкуството. Специално за "168 часа" Невена обясни подробно как е създаден розовият тоалет за Десислава Радева.

“Буклето е съзнателно избран материал, дневен като цвят и точен за сезона, от една страна, и пищен като текстура, от друга, за да е адекватен към подчертано празничния случай - разяснява Николова. - То може да бъде и самодостатъчно като много красив плат, но рядко бива оставяно "чисто" - традиционната негова декорация са разнищените краища, които показват цялото богатство на различните му нишки.

Но то търпи безкрайни други варианти на украса, от джобове през копчета, брошки до кристали и дантела - само адекватността на употреба и фантазията на твореца на дрехата могат да сложат граници.

В случая джобовете и копчетата върху тях биха били неуместна декорация по редица причини, но най-вече защото те биха придали много по-ежедневен вид на дрехата. За да се запази обаче характерът на плата, разнищените краища бяха задължителни, но трябваше да са много премерено употребени. “Сваровски” елементите бяха също едно друго естествено решение - предвид специалната покана към нашата двойка, изключителното многообразие в цветове на кристалите и перлите, а и заради дългогодишния ми опит и удоволствие от работата с тях.”

Моделиерката описва създаването на роклята като обичайният взаимно уважителен процес на обмяна на идеи между нея и първата дама като клиент.

“Съобразяване с фигура, цвят на кожа и коса и спазване на логиката на ситуацията. Концертът на Виенската филхармония е изключително популярно културно събитие, чийто блясък и традиция абсолютно заслужават знака на уважение към музикалната традиция и култура на Австрия изобщо - освен политическия аспект на срещата нашата президентска двойка беше част от една красива музикална емоция.”

За Николова работата с Десислава Радева е въпрос на национална идентичност и затова тя гордо застава като артист зад своята държава. Според дизайнерката президентската двойка представя България отлично пред света и е изключително уважавана.

Първата дама също не забрави да благодари на Невена за тоалета във фейсбук.

Николова завършва скандинавска филология в Норвегия, владее 4 езика, свирила е значително време на пиано, но се увлича от модата. След 4 години работа в Лондон успява да омае британския елит, отваря свое ателие в централния квартал “Найтсбридж” и основава марката си NEVENA London.

“Не създавам просто дрехи, а оръжия за силни жени с характер - казва дизайнерката. - Клиентите ми ме познават и знаят, че съм маниакално пристрастена към детайла и съвършенството. Ако имам дарба, дадена от Бог, съм длъжна да съм отговорна към нея.

Моето разбиране за дрехите е различно, отново подчертавам, че те са средство за изразяване, комуникация и са истинско изкуство. Дават невероятна мощ и сила, а този, който успява да ги овладее, покорява невербално всички още в първата минута.”

Още от Шоу

Дейвид Гарет пребори хернията, за да е в София

29 септември е датата за всички нетърпеливи фенове, които очакват да видят Дейвид Гарет на българска сцена. Събитието няколко пъти бе отменяно, тъй като здравето на известния цигулар рязко се влоши.

Халед Хосейни се завръща

Авторът на “Ловецът на хвърчила” се завръща с “Молитва към морето” - история, вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди - тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г.

“Аз съм ти, Адриана” - третият живот на фаталната героиня на Димитър Димов

Адриана. Млада, красива, умна и емоционална. С очи на русалка. Дъщеря на богат български фабрикант, разглезена от изтънчения безделен живот на жените от своята класа.

Тя е!

Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър е американска певица, актриса, автор на песни и продуцент. Родена е в Хюстън, Тексас. Дарбата на Бионсе е открита от детския й учител по танци Дарлет Джонсън.

Коя е тази суперзвезда като дете?

Можете ли да познаете коя е тази бъдеща суперзвезда като дете? На 7-годишна възраст тя изпълнява „Imagine“ на Джон Ленън в шоу за таланти и печели награда.

Българинът, който спечели US Open, искал да стане футболист

l Избрал тениса, защото е алергичен към трева l Адриан Андреев иска да е като Григор Димитров, но още не е готов Многообещавата българска тенис надежда Адриан Андреев,

ОВЕН: Трудности

РАБОТА Трудностите в началото на седмицата са породени от вашите необмислени действия. Разсеяни сте и вредите и на себе си, и на колегите си. Осъзнайте причината за грешките си.

ТЕЛЕЦ: Напрежение

РАБОТА Началото на седмицата е напрегнато и не позволява развлечения. Не бива да се опитвате да тръгвате в нова посока само защото някой ви е ядосал. Бъдете отговорни към задълженията си,

БЛИЗНАЦИ: Драматизиране

РАБОТА В петък и почивните дни сте склонни да драматизирате разговорите, свързани с претърпени от вас неуспехи. По-добре ги приемете като поредния урок.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.