Русков и Карабашлиев по-четени от Вазов и Димитър Димов

23.12.2017;

Това определено може да се нарече годината на Милен Русков. По кината в България излезе "Възвишение", писателят получи наградата на Столичната община, а "Чамкория" се превърна в една от най-продаваните книги в страната и дори получи своя преработена версия.

За Русков идва още едно признание - той е най-търсеният и четен автор според Столичната библиотека, като със своите два тома на "Чамкория" и "Възвишение" изпреварва дори класиците Иван Вазов с "Под игото", Димитър Димов с "Тютюн" и Димитър Талев с "Железният светилник", който дори остава на 11-о място и не успява да влезе в челната десетка.

Веднага след Русков се нарежда Захари Карабашлиев също с два романа - излезлия преди девет години роман "18% сиво" и най-новото си произведение, което грабна вниманието на читателите - "Хавра". Това е и годината, в която снимките по екранната версия на "18% сиво" вече вървят, а предстои да бъде изготвен сценарий и по "Хавра".

Най-продаваната авторка, а и най-четената според Столичната библиотека остава Ивинела Самуилова с нейната "Бабо, разкажи ми спомен: Истории от махала Небесна". Познаваме Самуилова от "Къде отиваш, пътнико?", а последната й книга е стопляща сърцето история: във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки като между баба и внучка. Баба ива не е много учена, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

След нея се нарежда авторът Ангел Игов и "Кротките" - книга за едно от най-тежките времена в българската история - романът излезе навреме за седемдесет и първата годишнина от деветосептемврийския преврат.

На пето място в класацията на Столичната библиотека откриваме "Стопанката на Господ: Сказание и требник на българската народна вяра" от Розмари де Мео. Макар че се разпространява само онлайн, според някои източници това е също така една от най-продаваните книги в страната, от която са изчерпани близо 1 милион копия. Творбата разкрива на своите читатели различни поверия и тайнства на българската култура, които авторката е събирала през годините.

Изненадващо, но след нея пък се нарежда най-награждаваният български автор Георги Господинов с култовия си роман "Физика на тъгата". Това е и най-превежданата българска книга в света, която тази година бе преиздадена за шести път.

След него се нареждат Стефан Цанев с титаничната "Мравки и богове: Хроника на ХХ в." от 2012 г. и Изабела Шопова с творбите си "На изток - в рая", "На запад от рая", издадени през 2009 г.

Едва на девето, десето и единадесето място са Вазов, Димов и Талев с най-значимите си произведения. И макар голяма част от книжарниците да не са изкарали своите годишни класации, то "Хеликон" вече го е направила и по нея може да се направи извод как ще изглеждат подредбите от останалите магазини за книги.

Според данните на верига книжарници "Хеликон" за цялата 2017 г. (до 10.12.) най-продаваният български автор отново е Милен Русков. На трето място е изпреварен единствено от Дан Браун с "Произход" и Нарине Абгарян с "Три ябълки паднаха от небето". Русков влиза в класацията с двата тома на "Чамкория" и новото издание на "Възвишение". Прости сметки показват, че ако се съберат продажбите на трите му книги, ще изпревари дори световния Дан Браун.

Кои са следващите в класацията и кои продължават вече по-дълги години да се продават добре, четете в хартиеното издание.

Още от Шоу

Дейвид Гарет пребори хернията, за да е в София

29 септември е датата за всички нетърпеливи фенове, които очакват да видят Дейвид Гарет на българска сцена. Събитието няколко пъти бе отменяно, тъй като здравето на известния цигулар рязко се влоши.

Халед Хосейни се завръща

Авторът на “Ловецът на хвърчила” се завръща с “Молитва към морето” - история, вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди - тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г.

“Аз съм ти, Адриана” - третият живот на фаталната героиня на Димитър Димов

Адриана. Млада, красива, умна и емоционална. С очи на русалка. Дъщеря на богат български фабрикант, разглезена от изтънчения безделен живот на жените от своята класа.

Тя е!

Био̀нсе Жизел Ноулс-Картър е американска певица, актриса, автор на песни и продуцент. Родена е в Хюстън, Тексас. Дарбата на Бионсе е открита от детския й учител по танци Дарлет Джонсън.

Коя е тази суперзвезда като дете?

Можете ли да познаете коя е тази бъдеща суперзвезда като дете? На 7-годишна възраст тя изпълнява „Imagine“ на Джон Ленън в шоу за таланти и печели награда.

Българинът, който спечели US Open, искал да стане футболист

l Избрал тениса, защото е алергичен към трева l Адриан Андреев иска да е като Григор Димитров, но още не е готов Многообещавата българска тенис надежда Адриан Андреев,

ОВЕН: Трудности

РАБОТА Трудностите в началото на седмицата са породени от вашите необмислени действия. Разсеяни сте и вредите и на себе си, и на колегите си. Осъзнайте причината за грешките си.

ТЕЛЕЦ: Напрежение

РАБОТА Началото на седмицата е напрегнато и не позволява развлечения. Не бива да се опитвате да тръгвате в нова посока само защото някой ви е ядосал. Бъдете отговорни към задълженията си,

БЛИЗНАЦИ: Драматизиране

РАБОТА В петък и почивните дни сте склонни да драматизирате разговорите, свързани с претърпени от вас неуспехи. По-добре ги приемете като поредния урок.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.