Шизофреникът Живко, осакатил баба на спирка: Подтикна ме, не я познавах

06.12.2017;

На 9 май т.г. 74-годишната Виолета Караджова от Бургас чака на автобусна спирка в жк "Изгрев", за за отиде до личния си лекар. Тя гледа болния си съпруг, който е на легло, и е тръгнала за месечните му лекарства.

На спирката до бл. 61 има поне петима души - няколко жени и двама мъже. Най-младият от тях е 25-годишният Живко Кючуков, той е заел една от седалките на спирката. Държи се странно, непрекъснато си пипа лицето. Близо до него сяда Виолета, но внезапно Живко я замерва с чашка от кафе и изсъсква: "Махай се", "Изчезвай".

Уплашена, възрастната жена става и се отдалечава. Разменя няколко реплики с друга възрастна бургазлийка.

Това най-вероятно вбесява Живко,

той става рязко, засилва се и изритва с всичка сила

застаналата с гръб Виолета. Жената пада като подкосена на земята. Първите няколко секунди на спирката настъпва суматоха, след което две жени вдигат ранената пенсионерка. Живко заобикаля спирката и се връща с камък в ръка, замахва да удари беззащитната баба, но жените се изправят между него и Виолета.

През цялото време бургазлия на средна възраст - единственият мъж сред пътничките, наблюдава случващото се, но не се намесва, а когато автобусът пристига, веднага се качва, сякаш нищо не се е случило.

Рейсът изчаква и другите две-три жени, които са вдигнали ударената пенсионерка. Те се качват, автобусът затваря врати, но точно в този миг Виолета отново пада на земята като прекършена. Двете жени, които й оказват първа помощ, слизат от рейса, към тях се затичват още две. Едната се обажда на тел. 112. Наглият бияч също слиза от автобуса, поглежда към струпаните около Виолета жени и пак се качва.

Бруталният бияч е задържан няколко дни по-късно, но междувременно кадрите от инцидента, запечатани от общинска охранителна камера, са разпространени в медиите и стават обществено достояние.

"Не можех да допусна, че момчето удря така напълно непозната жена. Първо си помислих, че й е внук и двамата са се скарали за нещо.

Неоправданата му агресия беше потресаваща",

сподели пред репортер на “168 часа” една от жените, помогнали на Виолета. Тя е бивша медицинска сестра и веднага разбира, че ранената е пострадала сериозно.

Ритникът чупи тазобедрената става на 74-годишната пенсионерка и я праща за дълго в болница.

Виолета, чийто трудов стаж минава в училище като преподавател в началния курс, претърпява операция, която за нейната възраст е изключително тежка.

Възстановяването върви твърде бавно, месеци наред жената се движи с патерици, страхува се да излезе навън.

Когато Живко е открит и задържан, бабата през цялото време се моли да не го пуснат от ареста, защото е сигурна, че ще се върне да я довърши.

За разлика от други случаи, в които Темида се оказва доста снизходителна, бургаски магистрати не допускат биячът да излезе на свобода.

Той прекарва 7 месеца в ареста,

в очакване на същинския процес.

Делото се гледа на 4 декември и приключи за час. Кючуков се призна за виновен, не оспори фактите и доказателствата по обвинителния акт и не поиска разпит на свидетели и вещи лица.

Заседанието премина по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимият получава наказание, редуцирано с една трета.

Прокуратурата настоя за присъда с превес на утежняващите вината обстоятелства, сред които проявена агресия по хулигански подбуди без личен мотив и причина, на публично място, с което е проявено неуважение към човешката личност.

"Подсъдимият е ударил пострадалата със страшна сила, а след това е отправил заканителни реплики с камък в ръка", подчерта младата прокурорка Светлана Божкова. Според държавното обвинение хулиганските действия на Кючуков са довели до изключитено тежки последици за пострадалата, с оглед възрастта й. Последици, по-тежки от много други, нанесени при прояви от хулигански характер.

С тези аргументи държавното обвинение поиска 4 г. и 6 м. затвор за бияча, които с редукцията да станат 3 г. Съдът прие доводите и наложи присъда в същия размер, при положение че законът предвижда от 2 до 10 г. лишаване от свобода за деянието, в което е обвинен 25-годишният Живко - нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Адвокатът на пострадалата Калин Коцев пледира за 6 г. затвор, изтъквайки, че няма никакво основание за снизхождение, тъй като престъплението е извършено с изключителна дързост и цинизъм.

"Виолета Караджова продължава да търпи интензивни болки и мъки. Вече половин година тя се придвижва само с патерици", обясни адвокат Коцев.

Противно на очакванията защитата на подсъдимия не поиска условно наказание, а само по-леко, съобразено с болестта му.

"Факт е, че му предстои дълго лечение, вероятно до живот", каза адвокат Бойко Даков за довереника си. Той все още обмисля дали да обжалва 3-годишната присъда, постановена от бургаския районен съд.

Шизофренията на Живко не можа да го отърве от затвора,

тъй като становището на тройната съдебно-психологично-психиатрична експертиза е категорично - по време на боя той е бил в ремисия, вменяем и напълно разбиращ действията си.

25-годишният бургазлия е регистриран в Центъра за психично здраве, лекуван е там и се води на отчет. От известно време той живеел на квартира в жк "Изгрев", в блок, близък до този на майка му и сестра му.

Психичните проблеми на Живко се отключили, докато бил тийнейджър, и то най-вероятно след употреба на синтетични наркотици, смятат запознати с разследването.

В съдебната зала на 4 декември Живко се яви видимо отслабнал, набързо се извини пред магистратите за стореното, но не пожела да говори пред медиите. В последната си дума пред съда той поиска само по-лека присъда.

Беше ли доволна от присъдата и какво обезщетение поиска пострадалата възрастна жена, четете в печатното издание

Още от Афера

Мистериозна болест поваля US дипломати и роднините им

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Местните избягали заради земетресенията

През войната не позволили на нацистите да репатрират евреите от острова Срутването на емблематичния плаж напомни и за друг потенциален риск, информация за който няма да намерите в рекламните

Островът е люлка на първата демокрация

Всепризнатото за най-атрактивна европейска плажна дестинация Навагио съвсем не е единствената забележителност на остров Закинтос. Тайната на очарованието на бреговете му е във варовиковия състав на

Зет на милиардерка поръчал убийството й

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Набеденият за убиец на варненския балетист: Продадох колата 10 дни преди катастрофата, а в интернет се въртят моите снимки

"Не съм свидетел на катастрофата, при която загина балетистът Мартин Чикалов във Варна. Колата беше моя, но я продадох напълно законно десет дни преди случилото се.

Нелепата смърт на футболистите от Павликени. Как петият играч избегна смъртта

Светослав винаги пътувал с четиримата загинали, но във фаталния ден бил втора смяна и бил освободен Димитър Кушев можело да остане жив, но не послушал треньора си и играл контузен След загуба на мъж

Топшпионин ли е била Маргарита Занеф, която дари 1,8 млн. лв. на Националната галерия?

Един файл бил частично засекретен. Той се отнася и до щедрата дарителка, и до мъжа Занко Занеф Държавният архив на Австралия до “168 часа”: Разкриването на подробности за нея ще застраши националната

3 дни преди разстрела Венета хванала в изневяра тройния убиец Иван

Хванах го с друга жена в леглото и той ми призна, че откакто сме заедно, през всичките тези шест години е бил и с двете ни едновременно. Изневерявал ми е постоянно.

Британецът, набил инвалид в Слънчев бряг, обичал да разпуска с кокаин

След микс от алкохол 27-годишният Дани Кнот вилня в хотел, едва не удуши болен шотландец Ще си тръгне ли с присъда, или ще се отърве като шведа Сундберг и сънародника си Джон Кери?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.