Милен Русков: Дадох на "Чамкория" повече ритъм

08.12.2017;

l Писателят преиздаде последния си роман във вида, в който винаги си го е представял

l Ще трябват над 4 млн. лева, за да се филмира тази книга, казва авторът

Писателят Милен Русков съобщи, че публикува второ преработено издание на своя роман "Чамкория". Новият вариант е в един том от 550 страници, а първият излезе тази пролет в два тома с общо 630 страници.

Авторът също така коментира, че би желал оттук насетне второто издание да служи за отправна точка на всякакви литературни обсъждания и цитирания в бъдеще.

“Исках да направя книгата по-стегната - обясни пред “168 часа” Русков. - Да премахна от нея всичко, което я прави излишно многословна. По принцип героят на книгата е такъв, така говори и така мисли. Някъде това просто е в повече. Известно многословие е необходимо, то е художествено нужно и целесъобразно, но до определена степен. Има такива места в книгата, които можеха да бъдат съкратени, като просто отпаднат детайли. По този начин романът печели скорост, което печели ритъм, а това е по-голямо предимство от очарованието на един или друг дребен детайл.”

Писателят е категоричен, че този вариант е много по-добър и е искал да доведе “Чамкория” до него още преди да я издаде.

“Тогава не можах да измисля как точно да го направя - казва творецът. - Тъй като в книгата има двама разказвачи, които са с много различен стил един от друг. Близо е до ума, че заради това обстоятелство трябва да се

съкращават по два различни начина

техните разкази. В онзи момент не ми хрумна и се опитвах да намаля романа от началото до края с различни методи - “а”, “в”, “с”... и все не ми се получаваше. Точно по тази причина - не може да се приложи един универсален начин при тези двама различни разказвачи, защото има опасност да се развалят много неща, което би било глупаво.

След като видях романа на издателския pdf, веднага се сетих как трябва да действам, но беше късно. Книгата влиза в печат и няма как да се спре. Не можех да забавя издаването с няколко месеца. Реших да я оставя така, а после през август започнах да я преработвам и ми отне два-три месеца. Ето че сега излиза

във вида, в който винаги съм си я представял.”

Според писателя “Чамкория” е много по-кинематографичен роман от неговия “Възвишение”, чиято екранизация в момента впечатлява на големия екран.

“Много харесвам филма, който направи Виктор Божинов - категоричен е Русков. - Вчера видях в боксофиса на НФЦ за седмицата, че до момента е гледан от над 100 000 души. Ако продължава да има такъв интерес към лентата, най-вероятно тя ще има дълъг живот и ще събере много публика. Съдбата на “Възвишение” в киното може да се окаже решителна за филмирането на “Чамкория”, която е много скъпа за заснемане. Доколкото знам, са необходими над 4 млн. лева, два пъти повече от бюджета на “Възвишение”. Продуцентите добре трябва да помислят дали могат да съберат и вложат толкова пари, за

да направят

хубав филм, а не просто халтура

И струва ми се, че те точно това обмислят в момента.”

Милен Русков ще раздава автографи на новото издание на “Чамкория” на 16 декември от 16 часа на щанда на издателство “Жанет” в НДК по време на Коледния панаир на книгата.

Още от Шоу

Провокаторът Иво Димчев: Дълбая в своите страхове и табута

l По-смелите ме следват в моето пътуване, по-страхливите се плашат l Не обичам да привличам внимание към себе си извън сцената Провокативен, неконвенционален, експериментатор,

ОВЕН: Гъвкавост

РАБОТА От първия ден на седмицата трудности ще ви принудят да сте сериозни по отношение на работата си. Бъдете гъвкави и практични. Не проявявайте излишни амбиции и не се самоунижавайте.

ТЕЛЕЦ: Странично наблюдение

РАБОТА В началото на седмицата не допускайте влияние върху плановете си от странични хора. Внимавайте с познанствата. Вземайте сами необходимите решения. Отложете деловите срещи и разговори.

БЛИЗНАЦИ: Идеи

РАБОТА В петък или през двата почивни дни на делови обяд имате възможност да представите идеите си пред ръководството. Може да бъдат отхвърлени, ако ви завидят,

РАК: Информация

РАБОТА Знам, че не ви е приятно, но отделете няколко часа в началото на седмицата и направете реална оценка на отношенията с хората от деловото си обкръжение.

ЛЪВ: Напрежение

РАБОТА От първия ден на седмицата се подгответе за огромно напрежение, изискващо сериозно отношение към работата ви. Възможни са недоразумения на работното място и разправия с колегите ви,

ДЕВА: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата внимавайте, защото сте в състояние да съсипете плановете си заради властващата над вас емоция. Завършете всичките си задачи.

ВЕЗНИ: Предложения

РАБОТА Съдбата е добронамерена към вас и от първия ден на седмицата ви поднася нови изгодни делови предложения. Добре ги обмислете, преди да вземете крайното си решение.

СКОРПИОН: Търпение

РАБОТА Най-добре в началото на седмицата се оставете в ръцете на съдбата и приемайте това, което ви поднася, с търпение и без емоция. Не се опитвайте бързо да приключите с новите си задачи,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.